Actualitate

SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 6 septembrie

Greco-catolice
Amintirea minunii din Colose a Sf. Arhanghel Mihail

Romano-catolice
Sf. Zaharia, profet

Pomenirea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose este sărbătorită în Biserica Ortodoxă în ziua de 6 septembrie.

Între orașul Colose (aflat în Frigia — veche regiune istorică din partea central-vestică a Asiei Mici — azi Turcia) și orașul Ieripoli se afla o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail, zidită deasupra unui izvor cu ape tămăduitoare.

Sfântul lăcaș a fost ridicat de către un păgân din Laodiceea (oraș în Asia Mică), convertit la creștinism în urma unei minuni a Sfântului Arhanghel Mihail.

Fiica acestuia era mută din naștere, iar prin vedenie minunată tatăl a primit poruncă în vis de la Sfântul Arhanghel Mihail să își ducă copilul la acest izvor ca să se vindece. Ascultând porunca Sfântului Arhanghel, a plecat împreună cu fiica sa și ajungând la izvor i-a dat să bea iar aceasta a început să vorbească, strigând: "Dumnezeule cel creștinesc, miluiește-mă pe mine; Sfinte Mihaile, ajută-mi mie". Au fost amândoi botezați, tată și fiică, împreună cu cei care îi însoțiseră în călătorie.

După 90 de ani de la zidirea sfântului lăcaș a venit acolo un copil în vârstă de 10 ani din Ieripoli, care se numea Arhip. Acesta a rămas în biserică, postind și făcând rugăciuni ca și marii pustnici ai sihăstriilor. Însă necredincioșii din orașul Ieripoli s-au hotărât să acopere apa izvorului, iar pe Arhip să-l omoare.

Când s-au apropiat, Sfântul Arhanghel Mihail le-a amorțit mâinile, iar pustnicul Arhip a rămas teafăr. Cei ce săpau pentru a strica izvorul au fost izgoniți de o flacără ce a țâșnit din cristalul apei. Văzând cele întâmplate, aceștia și-au pus în gând să abată apele râurilor Hrisos, Licocaper și Kufos asupra bisericii, însă Sfântul Arhanghel Mihail din nou a oprit această distrugere, poruncind apelor să stea, după care deschizând o prăpastie, le-a poruncit să intre acolo. (sursă: vol. "Viețile Sfinților") 

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *