Actualitate

SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 8 ianuarie

Greco-catolice
Duminica după Botezul Domnului. Sf. cuv. Gheorghe Hozevitul; Sf. cuv. Domnica

Romano-catolice
Botezul Domnului
Sf. Severin, abate

Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 8 ianuarie.

A trăit la sfârșitul secolului al VI-lea și începutul secolului al VII-lea. Numele de Hozevitul provine după acela al chinoviei sale, Mănăstirea Hozeva.

Mănăstire ortodoxă foarte veche, Mănăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul, care este așezată pe panta abruptă a malului vestic al văii pustiului Hozeva, pe drumul ce leagă Ierusalimul de Ierihon, a fost ridicată în secolul al V-lea. Potrivit tradiției așezământul a fost ridicat pe locul unde a stat ascuns Sfântul Proroc Ilie vreme de trei ani și șase luni și unde a fost hrănit de corbi (III Reg. 17, 5-6). La sfârșitul secolului al VI-lea și începutul celui de-al VII-lea, sub egumenia Sfântului Gheorghe Hozevitul, mănăstirea a ajuns la cea mai mare înflorire.

Sfântul Gheorghe s-a născut în insula Cipru, având un frate care a intrat în monahism, viețuind în Mănăstirea Koloman, din apropierea Iordanului. Sfântul Gheorghe, rămânând orfan, a ajuns la o mănăstire din Creta, de aici s-a îndreptat la Locurile Sfinte, și în cele din urmă la fratele său, la Mănăstirea Koloman. Însă, starețul de aici nu l-a primit în obștea mănăstirii, dar l-a încredințat starețului Mănăstirii Hozeva, unde s-a nevoit în rugăciune și ascultare.

Mănăstirea Hozeva, care acum îi poartă numele Sfântului Gheorghe, adăpostește moaștele sale și pe cele ale Sfântului Ioan Iacob de la Neamț — Hozevitul.

Tot astăzi este pomenită Sfânta Cuvioasă Domnica. Sfânta Domnica s-a născut în Cartagina, Africa, în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), din părinți bogați, greci de neam, dar păgâni. Și-a părăsit casa părintească, a venit la Constantinopol unde a fost botezată de către patriarhul Nectarie. A intrat în monahism și a fost diaconiță la biserica patriarhiei. A ridicat o mănăstire lângă Constantinopol și a trecut la Domnul în timpul împăratului Zenon (474-491) la o vârsta înaintată (sursa: vol. "Viețile Sfinților"). 

Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *