Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 09:24
Abonamente

Editorial 9 Noiembrie 2016, ora 10:19    Din editia print

Marime Font

Satul care nu vrea să moară

Satele noastre. Nesfârșită sursă de viață și inspirație, care dăinuie de secole, chiar dacă peste ele au trecut barbari, hoarde otomane, invadatori ruși sau sovietici și chiar dacă după 1991 mai multe guvernări au încercat să le bage în întuneric, să le facă să moară. 

Dar așa cum au rezistat peste secole barbariilor medievale și moderne, la fel vor rezista și fanarioților autohtoni, mulți dintre care, chiar dacă au ieșit tot din sate, rareori își mai amintesc acest lucru. Nu vor satele noastre să moară, deși tot mai tristă e realitatea depopulării, care ne afectează emoțional, economic, demografic, iar de curând și electoral, prin urmare - politic.

Am văzut acest lucru în toate satele despre care am scris pe paginile TIMPULUI – Costuleni, Grimăncăuți, Ciuciuleni, Cenac, Mereni – sate în care oamenii își trăiesc viața și fac ca ele să prospere, chiar dacă alții de la Chișinău îi încurcă.

Loading...


Săptămâna trecută am mai descoperit universul unui sat basarabean, Fundurii Vechi din Glodeni. Care tot se încăpăținează să nu moară. Dar din acest punct de vedere are și o mare experiență, pentru că a dăinuit peste secole tocmai datorită capacității de a se sustrage din „calea relelor”, de unde și denumirea – Funduri, adică Fundătură, loc ferit de hoardele sălbatice și cetele de nomazi, venite din stepele asiatice după pradă.

Prin urmare, deși pisarul domnesc al lui Iancu Sasul, fiul lui Petru Rareș, menționează satul prima oară abia în primăvara anului 7089 de la facerea lumii, adică la 18 aprilie 1581 de la nașterea lui Hristos, satul are o vechime mult mai mare, dovadă fiind cele opt movile funerare, unde au fost îngropate cadavrele diferiților invadatori și care se mai văd și azi pe moșia satului Fundurii Vechi. Știu fundurenii să-și apere hotarele.

Satul stă și acum cochet într-o parte de lume, la distanță egală de 15 km între Bălți și Glodeni, de parcă nu știe între cine să aleagă și spre cine să graviteze. Chiar și drumul de pietriș de vreo doi kilometri până la „trasă”, considerat de mulți o rușine, ascunde o circumspecție a timpului, de a ajunge mai greu la „fundătură”. Deși cred că în curând vor scăpa de acest atavism, pentru că prea de-aproape suflă vânturile civilizației.
Primul recensământ în care satul Funduri apare în mod oficial sub această denumire este cel făcut la 1897 în cadrul Imperiului Rus, care contabiliza aici existența a 1 296 de locuitori, dintre care 663 bărbați și 633 femei.

Politicile de colonizare imperiale au adus schimbări în proximități, dar nu a afectat caracterul românesc al localității, 1 252 din locuitorii raportați fiind băștinași. În schimb, la șapte kilometri de sat a apărut un altul de ucraineni, veniți după anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, care s-a numit Fundurii Noi, fapt ce a determinat și schimbarea denumirii satului Funduri, devenit Fundurii Vechi.

La fel ca în multe alte sate, dacă nu chiar în toate, la Fundurii Vechi există o atitudine particulară față de cei veniți în sat, numiți „venetici”, așa cum este cazul lui Vasile Țurcanu, om de un mare spirit civic și comunitar, dar și mare patriot. Chiar dacă omul are peste 30 de ani de când locuiește în sat, tot mai este zădărât de săteni, care îi aduc aminte, de cele mai multe ori în glumă, că este venit de prin alte părți. Dar când am privit la lucrurile pe care le-a făcut pentru sat, mi-am dat seama de unde vine vitalitatea satelor noastre.

Mai ales că datorită eforturilor sale în sat s-a instalat un stadion de fotbal cu nocturnă, unde poți juca la orice oră, iar echipa de fotbal din sat este una din cele mai bune din raion, de multe ori campioană. Asta fără a menționa echipa de juniori a școlii, care este nu doar cea mai bună din raionul Glodeni, ba chiar una din cele mai bune din republică, participând an de an în finalele republicane pe vârsta lor.

Până la urmă, trebuie de spus, ceea ce poate puțini fundureni cunosc, că localitatea lor s-a dezvoltat tot datorită unei infuzii de „venetici”. În a doua jumătate a sec. XIX, de prin părțile Sorocii, mai exact din satele Bodeni și Sevirova, la Funduri au „descălecat” trei familii de neamuri – Mărgineanu, Odagiu și Rotaru, care au devenit familii de mare tradiție în sat. Chiar și acum o parte actuală a satului mai poartă denumirea de Bodești, acolo unde cei veniți din satul Bodeni și-au făcut case.

Tocmai datorită familiei Mărgineanu am ajuns și eu la Fundurii Vechi de câteva ori, ultima oară recent, cu prilejul prezentării cărților despre Nicolae Simatoc și despre lagărul Spassk 99, dar și cu ocazia prezentării filmului despre marele nostru fotbalist, producție realizată împreună cu fundurenii Virgiliu Mărgineanu și Violeta Gorgos (Mărgineanu). Până la ei, unicul om din acest sat pe care-l cunoșteam era Alexandru Perjaru, profesor universitar, doctor în istorie, care mi-a predat orele de etnografie la Universitatea de Stat din Moldova, absolvent de altfel al Facultății de Istorie de la Universitatea de Stat din Moscova.

Din neamul Mărginenilor primul pe care l-am cunoscut a fost Ion Mărgineanu, om de o rară cumsecădenie și bunătate, mare intelect și lingvist de marcă. Director al școlii din localitate timp de circa 20 de ani, domnul Mărgineanu a fost înainte de toate un pedagog prin vocație și un intelectual basarabean veritabil, care în contextul mișcării de renaștere națională s-a aruncat fără ezitare în tumultul luptei pentru independență. În timpul alegerilor Sovietului Suprem din 1990 și-a depus candidatura în circumscripția sa din partea Frontului Popular, reușind să-l învingă în mod spectaculos chiar pe primul secretar de partid din Glodeni, Ivan Serbin, și devenind astfel deputat în primul Parlament al R. Moldova.

Spiritul contestatar al fundurenilor, dar și explicația faptului că este un sat viu, care continuă să dăinuie, vine și din istoria satului, raportat ca unul din răzeși. Pentru cei mai puțin familiarizați cu această categorie socială, explic astfel că răzeșii erau țăranii stăpâni ai unui teren moștenit din moși-strămoși, adică oameni cu tradiții de libertate și spirit de gospodari. Recensământul din 1897 arată că în sat erau opt familii de răzeși, printre care Leon Ciuntu, Cristea Toderaș, familiile Aron, Ijacovschi, Lozinschi etc., care au dăinuit în sat până la ocupația sovietică din 1940.

Instaurarea regimului totalitar sovietic în Basarabia a lovit profund în satul Fundurii Vechi, care la fel ca majoritatea satelor noastre va cunoaște primul val al deportărilor la 13 iunie 1941. Anume în acea noapte, 35 de fundureni vor fi ridicați pentru a fi duși în Siberia, iar șase dintre aceștia vor fi arestați, după care despre soarta lor nu se mai știe. Printre aceștia - Buzdugan Constantin, fost primar, membru al Partidului Național Țărănesc, deportat cu soția și trei copii în regiunea Novosibirsk; Lev Dumitriu, condamnat în 1941 la zece ani de muncă forțată în Kazahstan; Grigor Chiril, despărțit de familia sa și dus într-un lagăr de muncă forțată, soția și cei cinci copii fiind la rândul lor deportați în regiunea Tomsk; Odagiu Samson, fost primar, deportat împreună cu familia; Tâltu Vladimir, deportat împreună cu nouă membri ai familiei sale; Vizitiu David, fost primar, deportat în regiunea Sverdlovsk, iar restul familiei de cinci membri în regiunea Tomsk.

Au urmat ostilitățile celui de-al doilea război mondial, unde, pe ambele fronturi și pentru două armate, au luptat circa o sută de fundureni, dintre care 43 n-au revenit acasă. Nu era sfârșitul calvarului însă, pentru că va urma foametea anilor 1946-1947, în timpul căreia, potrivit martorului ocular Vasile Moraru, pe zi mureau câte doi-trei oameni. Și nimeni nu le putea săpa groapa, mai ales în iarna anului 1947, când gerul cosea trupurile și așa slăbite. Dar nici asta n-a fost totul, pentru că a urmat marele val al deportărilor din 5-6 iulie 1949, în timpul căruia satul a fost efectiv pustiit. Într-o singură noapte, 104 locuitori ai satului Fundurii Vechi vor fi deportați și duși în mare parte în regiunea Kurgan din Federația Rusă, mulți dintre care nu vor reveni acasă. Așa a rămas satul fără suflare românească, fără țărani liberi și sortit, la fel ca toate satele basarabene, să se comunizeze și sovietizeze.

Au trecut și peste asta fundurenii, așa cum au suportat și alte valuri ale barbariei în alte timpuri. Sat pitoresc, cu o biserică în construcție, cu o școală frumoasă și o administrație locală cu grijă pentru comunitate, Fundurii Vechi, chiar dacă a „pierdut liceul” și are doar gimnaziu, nu pare un sat care este dispus să degradeze. Pe doamna primar Emilia Vieru, care de circa un deceniu ține în mâini frâiele satului am întâlnit-o la Casa de Cultură, unde cu mândrie ne-a prezentat cele patru ansambluri folclorice ale satului: Corul gimnaziului Fundurii Vechi, dirijor Lilia Costea; Ansamblul Folcloric „Muguri de speranță”, condus de asemenea de Lilia Costea; Ansamblul Folcloric „Învârtita dorului”, sub îndrumarea lui Gheorghe Dragan și trupa de fluieriști a lui Victor Gului, care au fost deosebit de spectaculoși.

Cu puțin peste 3 500 de locuitor, satul Fundurii Vechi are o istorie veche și după cum am văzut extrem de tumultoasă, așa cum e istoria noastră în general. De fiecare dată când plec din vreun sat de-al nostru cunoscut mai în profunzime, îmi dau seama că chiar dacă s-ar prăbuși galaxiile și schimba cerul cu pământul, satele noastre vor continua să trăiască. Pentru că au o autonomie existențială dincolo de regimuri politice, schimbări de frontiere, războaie, deportări și colectivizări. O fibră internă care ne face să rezistăm și să mergem cu încredere spre viitor, pentru că satele basarabene au în spate istorii seculare, care le-au arătat întotdeauna că totul este trecător, iar stăpâni aici tot noi rămânem.

Mulțumiri domnului Nicolae Buzdugan pentru cartea „Mărturii din istoria satului Fundurii Vechi”, care a inspirat multe dintre aceste rânduri.

 

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:24

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, JOI 20 FEBRUARIE 2020. Un minunat sextil deschide calea pentru vise împlinite!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, JOI 20 FEBRUARIE 2020. Un minunat sextil deschide calea pentru vise împlinite!

Horoscop zilnic. Iata horoscopul zilei de azi JOI 20 FEBRUARIE 2020. Astazi are loc un aspect astral minunat, sextilul dintre norocosul Jupiter in Capricorn si Neptun in Pesti, setand o tendinta frumoasa, incantatoare si plina de semnificatie ce ne va colora tot anul 2020. Este timpul sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:16

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:15

Două mașini s-au ciocnit violent pe strada Alba Iulia din capitală // FOTO

Două mașini s-au ciocnit violent pe strada Alba Iulia din capitală // FOTO

Doua masini s-au ciocnit in aceasta seara pe strada Alba Iulia din capitala. Nu se stie daca a avut cineva de suferit. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:09

CFR Cluj vs Sevilla (19:55) / Dan Petrescu, întâlnire cu andaluzii după 10 ani - Vor reuși ardelenii surpriza?

CFR Cluj vs Sevilla (19:55) / Dan Petrescu, întâlnire cu andaluzii după 10 ani - Vor reuși ardelenii surpriza?

​Sorții le-au scos-o în cale celor de la CFR Cluj pe Sevilla, marea specialistă în Europa League, iar prima manșă din optimi are loc joi, în Gruia, de la ora 19:55. Dan Petrescu a învins formația andaluză pe vremea când se afla pe banca Unirii Urziceni și speră să repete...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:07

Aproximativ 200 de maşini implicate într-un accident pe o autostradă din Canada

Aproximativ 200 de maşini implicate într-un accident pe o autostradă din Canada

Aproximativ 200 de autovehicule au fost implicate într-un accident produs pe o autostradă din apropiere de Montreal, din cauza unei furtuni de zăpadă. Două persoane au murit, iar alte aproape 70 au fost rănite, potrivit presei canadiene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:03

Gripa face ravagii în Moldova. A fost declarată perioadă epidemică de infecții respiratorii acute

Gripa face ravagii în  Moldova. A fost declarată perioadă epidemică de infecții respiratorii acute

Gripa face ravagii în Republica Moldova. În ultimele două săptămâni, numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) a depăşit pragul epidemic cu peste 300 promile, anunţă ANSP. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:58

Ce alimente l-au ajutat pe bucureșteanul de peste 111 ani să ajungă al treilea cel mai longeviv bărbat din lume

Ce alimente l-au ajutat pe bucureșteanul de peste 111 ani să ajungă al treilea cel mai longeviv bărbat din lume

Dumitru Comănescu, românul în vârstă de 111 ani şi 3 luni, declarat al treilea cel mai longeviv bărbat din lume, s-a născut în Proviţa de Jos, județul Prahova. Aici, oamenii îl știu pe „nea Mitică” și sfatul lui pentru săteni a fost tot timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:33

Cine a fost „țiganca” lui Brâncusi, venită din România să cucerească Parisul prin dans și ajunsă creatoarea primului studio de yoga din Europa

Cine a fost „țiganca” lui Brâncusi, venită din România să cucerească Parisul prin dans și ajunsă creatoarea primului studio de yoga din Europa

Cea mai scumpă fotografie românească a fost făcută de Constantin Brâncuși, în atelierul său din Paris, și vorbește despre o femeie frumoasă, absorbită de dansul ei. Este Lizica Codreanu, „țiganca”, așa cum îi spunea Brâncuși, și este una...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:21

Doi pasageri de pe vasul Diamond Princess, unde sunt și români, au murit din cauza coronavirusului

Doi pasageri de pe vasul Diamond Princess, unde sunt și români, au murit din cauza coronavirusului

Ministrul sănătății din Japonia a confirmat, joi, că doi pasageri de pe nava de croazieră Diamond Princess au murit din cauza noului tip de coronavirus apărut în China, anunță CNN. Ambii pacienți erau trecuți de 80 de ani, dar deocamdată nu au fost dezvăluite identitățile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:09

A tăiat urechea mătușii pentru a-i fura cerceii din aur. Un tânăr de 26 de ani și-a înjunghiat rudele - VIDEO

A tăiat urechea mătușii pentru a-i fura cerceii din aur. Un tânăr de 26 de ani și-a înjunghiat rudele - VIDEO

Crimă terifiantă în satul Dușmani, raionul Glodeni. Un tânăr de 26 de ani și-a înjunghiat mătușa și unchiul pentru că aceștia nu au dorit să-i dea bani. Într-un moment de furie, nepotul a scos din sertar un cuțit de bucătărie și a tăiat urechea mătușii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:59

Cazul minorei găsită moartă într-un parc din Chișinău. Ce au descoperit polițiștii în telefonul fetei

Cazul minorei găsită moartă într-un parc din Chișinău. Ce au descoperit polițiștii în telefonul fetei

Au apărut noi detalii despre minora a cărui trup neînsuflețit a fost găsit în această dimineață spânzurat de creanga unui copac în parcul Rîșcani, din spatele TIR-ului Dinamo.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:59

Transportatorii din Chișinău amenință cu grevă! Refuză să mai activeze cu tariful de 3 lei pentru o călătorie în microbuz

Transportatorii din Chișinău amenință cu grevă! Refuză să mai activeze cu tariful de 3 lei pentru o călătorie în microbuz

Transportatorii care deservesc rutele cu microbuze din Chișinău amenință că își vor sista activitatea în semn de protest pentru că autoritățile refuză să majoreze tarifele la călătorii în capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:53

Atac armat în Germania, Poliția a confirmat cel puțin opt morți

Atac armat în Germania, Poliția a confirmat cel puțin opt morți

Cel puțin opt persoane au murit și alte câteva au fost grav rănite miercuri noaptea în orașul Hanau, din apropierea Frankfurtului, în două atacuri armate, anunță Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:46

Când începe Postul Paștelui ortodox și ce tradiții trebuie să respecte credincioșii în aceste zile

Când începe Postul Paștelui ortodox și ce tradiții trebuie să respecte credincioșii în aceste zile

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Află cât ține Postul Paștelui în 2020, ce se mănâncă în post, când e dezlegare la pește.   Când începe Postul Paștelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGĂ

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGĂ

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Februarie 2020, ora: 07:07

Maria Tănase, privighetoarea cântecului popular românesc, s-a născut pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București, fiind al treilea copil al Anei Munteanu, originară din comuna Cârța, județul Sibiu (Țara Făgărașului) și al florarului Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 20 Februarie 2020, ora: 01:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Februarie 2020, ora: 00:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 20 Februarie 2020, ora: 00:07

Dacia prezintă conceptul unui viitor model electric în cadrul Salonului Auto de la Geneva

Dacia prezintă conceptul unui viitor model electric în cadrul Salonului Auto de la Geneva

Grupul Renault va prezenta în ca­drul Salo­nului Auto de la Geneva con­ceptul unui viitor automobil electric ce va fi comer­cializat din 2021 sub marca Dacia. Ultima oară când Dacia a venit la un salon cu un concept s-a întâmplat în 2009, când la acea vreme marca anunţa viitorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 00:06

Marea Britanie închide ușa instalatorilor polonezi și constructorilor români. Cele 10 noi reguli pentru muncitorii străini au fost prezentate de guvernul de la Londra

Marea Britanie închide ușa instalatorilor polonezi și constructorilor români. Cele 10 noi reguli pentru muncitorii străini au fost prezentate de guvernul de la Londra

Marea Britanie închide ușa muncitorilor europeni necalificați și care nu vorbesc limba engleză, ca parte esențială a noii legislații privind imigrația ce va pune capăt unei epoci dominate de forța de muncă ieftină importată din UE de fabricile, serele, hotelurile și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

SIMONA HALEP - ONS JABEUR // Cristian Tudor Popescu, verdict după victoria chinuită a Simonei Halep: „Au fost niște greșeli greu de descris, cauza e una psihică”

SIMONA HALEP - ONS JABEUR // Cristian Tudor Popescu, verdict după victoria chinuită a Simonei Halep: „Au fost niște greșeli greu de descris, cauza e una psihică”

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

HOROSCOPUL PRIMĂVERII 2020: Ce le așteaptă pe ZODII în anotimpul trezirii

HOROSCOPUL PRIMĂVERII 2020: Ce le așteaptă pe ZODII în anotimpul trezirii

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)