Astăzi 25 Martie 2019, Luni - Ultima actualizare la 24 Martie 2019
Abonamente

Actualitate 14 Februarie 2019, ora 09:38    Din editia print

Satul Țigănești a fost vândut cu 6000 de lei

Marime Font

Cumpărătorul este un băștinaș, care ar fi intrat în posesia localității în urma unei așa-zise licitații

Acum, câteva săptămâni, presa anunța că, în ajun de Sfântul Vasile pe rit vechi, satul Țigănești din raionul Strășeni a fost vândut în cadrul unei „licitații”, cu numai șase mii de lei. Conform tradiției, proprietarul localității a devenit Valeriu Popa, un gospodar de-al locului. O echipă a ziarului TIMPUL s-a deplasat în satul respectiv, pentru a afla mai multe detalii despre acest obicei destul de ciudat la prima vedere.

În ziua în care am vizitat satul Țigănești, nimic nu dădea de înțeles că acesta reprezintă „proprietatea privată” a cuiva. Deși era ger și zăpadă, drumurile erau deszăpezite, școala și primăria funcționau în mod normal, iar oamenii își vedeau liniștiți de rutina zilnică. Am întâlnit pe drum o femeie între două vârste și am întrebat-o dacă știe că satul i-a fost vândut. „Doamne ferește, nu știu nimic, întrebați sătenii mai în vârstă”, ne-a aruncat ea două vorbe în grabă, după ce și-a făcut cruce.

Satul nu a fost vândut niciodată cu mai puțin de 4000 de lei

Nici un grup de copii, care pe semne se întorceau de la școală, nu știau nimic despre presupusa afacere. Ne-am continuat drumul până când, la o cotitură, am dat de un bărbat de 64 de ani, pe nume Ion Goncear, care s-a oferit să ne explice cum stau lucrurile în Țigănești.
„În ajun de Anul Nou pe rit vechi, ne-a spus omul, se adună lumea la joc. Și acolo se organizează o licitație, la care gospodarii propun bani, pentru a cumpăra satul. Până la urmă, câștigă cel care dă mai mult. Iar cu banii cu care s-a cumpărat satul, tineretul achită lăutarii, care cântă două zile la joc”.


Săteanul a mai relatat că, doi ani consecutiv, satul a fost cumpărat de Mihail Pârlici, cu cinci mii și, respectiv, patru mii de lei. „Anul acesta, Valeriu Popa a câștigat licitația. Din câte îmi amintesc, Țigănești nu a fost vândut niciodată cu mai puțin de patru mii de lei”, a adăugat Ion Goncear.
Am vrut să discutăm și cu fostul „proprietar” al satului, însă nu l-am găsit acasă. În schimb, vecinul său, Gheorghe Badeliuc, ne-a spus că obiceiul de a cumpăra satul dăinuie de când se ține minte. „Când eram copil, acest obicei a dispărut pentru vreo 20 de ani. Apoi, când am împlinit 25 de ani, s-a revenit la această tradiție. Nu știu ce semnificație are, dar nici nu m-am prea interesat de la bunei. Știu doar că gospodarul, care cumpăra satul, nu avea nicio obligație față de săteni. Este un obicei și atât”, a menționat interlocutorul nostru.

Cel mai gospodar dintre gospodarii localității

În drum spre casa actualului „proprietar”, l-am întâlnit pe Mihail Cibotari. A fost singurul sătean care a găsit timp să ne povestească pe îndelete despre acest obicei. Ne-a spus că, după ce satul este vândut la licitație, cumpărătorul organizează patru cete de urători, care sunt împărțite în cele patru regiuni ale localității. „În aceea noapte, flăcăii umblă cu hăitul tot satul, iar gospodarii îi primesc și le dau colaci, dulciuri, vin și bani. În acest mod, cel care a cumpărat satul își restituie banii”, explică Mihail Cibotari.
A doua zi, cel care a cumpărat localitatea aduce o căldare de vin și cinstește oamenii prezenți la joc. „De atunci și până la anul, acel om este considerat cel mai gospodar dintre gospodarii satului. Și toți îl respectă, pentru că nu a lăsat ca această tradiție să fie dată uitării”, a precizat săteanul.

În rest, din spusele localnicilor, „proprietarul” nu are alte obligații față de comunitate sau administrația locală. „El a cumpărat satul, dar nu și pe noi. După sărbătoarea Sfântului Vasile, fiecare își vede de treburile sale. La noi se vinde și se cumpără satul nu pentru bani, dar pentru că așa este lăsat din strămoși”, ne-a atenționat Ion Bugaci, vecinul lui Valeriu Popa.

Nu a fost cumpărat de nicio femeie

Gospodăria noului „proprietar” este situată la o margine de sat. În jur nu e nici gram de lux sau opulență, semn că omul și-a câștigat bunurile în sudoarea frunții. Valeriu Popa are o casă și o curte modestă și îngrijită. De aceea, cei șase mii de lei nu au fost bani puțini pentru familia sa, deși el a recunoscut că i-a oferit cu toată inima, pentru a păstra tradiția vie. „De când mă țin minte, în ajun de Sfântul Vasile, se vinde satul. Și cum nu l-am cumpărat niciodată, am spus să-mi încerc norocul anul acesta. Ce-i drept, nu m-am gândit că-l voi cumpăra, însă când propunerile au crescut numai până la două mii de lei, m-am întrebat: oare acest sat atât de mare și de frumos costă numai atât? Am propus șase mii de lei, crezând că altcineva se va aventura să ofere mai mult. Dar n-a fost să fie…”, ne-a relatat bărbatul în glumă.

Valeriu Popa a adăugat că, după „licitație”, flăcăii s-au organizat și s-au pornit cu uratul prin tot satul. „Mulțumim gospodarilor, care ne-au primit cu bucurie la casele lor. Este adevărat că mi-am restituit așa-numita investiție, deoarece am câștigat circa 6500 de lei. Însă trebuie să înțelegem că noi încercăm să păstrăm tradiția și aici nu este vorba de profit. De exemplu, satul poate fi vândut și cu o mie de lei, important este să se găsească un cumpărător”, a specificat gospodarul de la Țigănești.

Tot el ne-a atras atenția la faptul că această tradiție mai este vie, datorită tineretului, care se mobilizează, umblă cu uratul și organizează tradiționalul joc în fiecare an. Mai mult, potrivit sursei, până în prezent, satul nu a fost cumpărat de nicio femeie, „deoarece ele sunt mai zgârcite”.

„Am obținut statutul de sat cultural, datorită acestei tradiții”

Potrivit Valentinei Țaca, primarul de Țigănești, în acest mod sătenii sărbătoresc, de foarte mult timp, venirea noului an. „Bătrânii de peste 80 de ani își amintesc de acest obicei, ca fiind o modalitate prin care oamenii își pot ura un an nou bun și bogat. Este adevărat că atât jocul, cât și cetele de urători, sunt organizate de către tineri. Însă dacă pe aceștia nu i-ar mobiliza și motiva autoritatea publică-locală, obiceiul s-ar pierde, fiindcă astăzi tinerii au alte preocupări. Considerăm că aceste tradiții trebuie păstrate. Bunăoară, anul trecut, am participat în cadrul unui proiect în România și am obținut statutul de sat cultural, inclusiv datorită păstrării acestor tradiții. În acest mod, putem atrage mai multe investiții în localitate”, a conchis Valentina Țaca.

Totuși, ea a ținut să sublinieze că este vorba doar despre un obicei frumos, care trebuie tratat ca atare. „Cel care a cumpărat satul se implică la fel ca restul cetățenilor în activitățile comunitare și nu are niciun fel de statut privilegiat”.

Cu toate acestea, niciun locuitor din Țigănești nu a putut explica de unde-și are rădăcinile obiceiul respectiv și care este semnificația lui. În căutarea unui răspuns, TIMPUL a apelat la un specialist în domeniu. Folcloristul Nicanor Țurcanu, lector superior, USM, afirmă că nu cunoaște obiceiul de cumpărare a satului în această formulă, însă acesta nu se deosebește prea mult de o altă datină strămoșească. „Pe timpuri, flăcăii umblau cu uratul în cete, iar atunci când se întâlneau mai multe astfel de grupuri se iscau scandaluri sau bătăi. De aceea, pentru a evita incidentele, se ajungea la un compromis. Își vindeau anumite ulițe din sat pentru a nu se ciocni în noaptea dintre ani, când umblau cu uratul. În acest caz, implicarea satului era un pic alta. Și anume, un gospodar le dădea în chirie flăcăilor unul din acareturile sale, pentru ca aceștia să se întâlnească și să se pregătească pentru urat și colindat, căci era o rușine să ieși în fața gospodarilor și să nu fii bine pregătit. Și atunci ei plăteau o anumită sumă pentru chirie. De aici vine și semnificația termenului de hardughie - acea casă arendată se numea anume așa. Iar astăzi hardughia este un fel de șopron”, susține Nicanor Țurcanu.

Potrivit recensământului din anul 2014, în s. Țigănești, r-nul Strășeni, locuiesc 1148 de persoane.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:14

 Acum exact 20 de ani, pe 24 martie 1999, la ora 21 (ora Bucurestiului), avioanele NATO au inceput bombardarea Iugoslaviei, imediat dupa esecul negocierilor de pace de la Chateau de Rambouillet. Exact atunci s-a prabusit linia pe care politologul american Samuel Phillips Huntington o trasase...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:05

 Autorităţile judiciare i-au permis mareşalului Ion Antonescu să-i trimită o scrisoare soţiei sale, înainte de a-l duce în faţa plutonului de execuţie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:31

 Autorităţile norvegiene au iniţiat sâmbătă evacuarea cu elicoptere şi nave de intervenţie a circa 1.300 de pasageri de pe o navă de croazieră al cărei motor s-a defectat în largul coastei norvegiene, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:19

 Mai multe sute de mii de persoane care nu doresc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a solicita organizarea unui al doilea referendum pentru sau împotriva Brexitului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:03

 FIDESZ, partidul la putere în Ungaria, a fost suspendat din formațiunea paneuropeană de centru-dreapta a Popularilor Europeni, pe termen nelimitat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:47

 Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Acest lucru a fost dezvăluit marți, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:43

 Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie JP Morgan, legată de un raport publicat vineri de banca americană, a relatat agenţia turcă de presă Anadolu, transmite Reuters, informeaza news.ro 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 07:12

 Un bărbat din Rusia a fost reținut pe aeroportul Ngurah Rai din insula indoneziană Bali întrucât a fost prins încercând să părăsească ţara cu un mic urangutan ce părea drogat în valiză, au anunţat sâmbătă autoritățile, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Martie 2019, ora: 18:03

Lectură de weekend În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 20:37

 Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că alegerile prezidenţiale au doi favoriţi: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:25

 Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau a unor regimuri nedemocratice, arată o analiză a Bloomberg Economics.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:04

 Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 17:57

Condamnatul Pavel Grigorciuc, care l-a atacat mișelește, ieri, în centrul Capitalei, după prima ședință a Parlamentului nou ales, pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, este un anti-erou și pentru societatea civilă, în special pentru unioniști, transmite voceabasarabiei.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:57

61 de profesori și 35 de angajați din sistemul de sănătate au beneficiat de credite ipotecare preferențiale, în cadrul programului ”Prima Casă”. În total, programul cuprinde deja 1700 de beneficiari. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:54

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” în Parlament a elaborat mai multe inițiative legislative care au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al populației Republicii Moldova. În scurt timp, proiectele de legi vor fi prezentate în Legislativ pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:40

Deputatul Sergiu Sîrbu, agresat ieri de recidivistul Pavel Grigorciuc, face, într-o postare pe Facebook, câteva precizări despre incidentul șocant din Grădina publică Ștefan cel Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:39

Proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, propus de blocul ACUM lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic și declarativ, decât factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii. De această părere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:37

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 09:34

Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze prin teritoriul Ucrainei, a declarat șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, potrivit RBC Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06

După ce l-a făcut knockout în Parlament pe Andrei Năstase, prezentându-l întregii țări drept un mitoman incurabil, Marina Tauber îl face praf și pe contul său de Facebook, îndemnându-l să nu jelească banii, dar să-și ia un profesor de actorie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06 de Mihaela Culcinschi

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:13

Deputații Partidului Politic ȘOR anunță că, în ciuda unor speculații vehiculate în ultimul timp, vor sta departe de negocierile duse din culise de formațiunile de stânga și de dreapta din noul Parlament și vor rămâne în opoziție. Formațiunea precizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:10

(UPDATE 16:23) Soţia deputatului Sergiu Sîrbu a venit cu unele precizări: "Sergiu mă aștepta pe mine. Trebuia să ne întâlnim. Pavel Grigorciuc trecea pe alături împreună cu avocatul lui Platon și striga în portavoce 'trădătorule'. Sergiu i-a zis 'hai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:08

Se încing spiritele în blocul ACUM! Maia Sandu a refuzat sa revină astăzi la Chișinău, pentru a participa la şedința Parlamentului, din cauza unor dispute aprinse privind numărul de fracţiuni care trebuie să reprezinte binomul PAS-PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:19

Lidera PAS, Maia Sandu, a lipsit de la şedinţa de constituire a Parlamentului, convocată de preşedintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)