Din cauza lipsei de apă, sătenii din Cihoreni nu pot să aibă nici animale pe lângă casă
Cei mai norocoși locuitori ai satului Cihoreni, r-nul Orhei, au fântâni în apropiere de casă, dar și acestea seacă pe timp de vară. Alții, chiar și pentru a-și potoli setea, sunt nevoiți să meargă în alt capăt al localității. Ei trăiesc acest chin, pentru că în sat nu există un sistem de aprovizionare cu apă potabilă. Țăranii povestesc că acum patru ani au scos din buzunar câte 500 de lei pentru construcția unui apeduct, însă tot însetați au rămas…
Când aud de apă, oamenii din Cihoreni tresaltă. Dacă unii scapă câte o înjurătură, alții s-au resemnat deja. Aprovizionarea cu apă potabilă a satului a fost sistată de aproape 20 de ani. „Ca să scoți o căldare de apă din fântână, trebuie să te trezești dimineață și să ajungi primul acolo. De altfel, rămâi cu nimic”, povestește Galina, o femeie care se arată disperată din cauza acestei situații. Localnica are grave probleme de sănătate și se deplasează cu dificultate.
În aceste condiții, doar ploaia îi salvează pe țăranii din Cihoreni. „Când plouă, scot bacurile de plastic de 100 kg și aștept să se umple. Ploaia de început o arunc, dar apoi, când se limpezesc stropii, îi adun și fac mâncare, spăl vesela, hainele. Anul trecut am pus apă de ploaie și în vin”, mărturisește Galina.
În afară de aceasta, cihorenenii nu-și permit să aibă animale pe lângă casă. „Vite și orătănii au doar cei care au posibilitatea să meargă cu mașina ori căruța după apă. Altă problemă e că apa de ploaie se păstrează numai câteva săptămâni, iar cea din fântână se strică şi mai repede”, se plânge femeia.
Ea îşi aminteşte că, în 2014, nişte consăteni de-ai săi au strâns câte 500 de lei de la fiecare gospodărie, pentru a începe construcția unui apeduct. Oamenii nu ştiu ce s-a întâmplat apoi cu aceşti bani, fiindcă apa n-a apărut în sat. „Am dat bani, dar n-am văzut niciun rezultat. Am rămas numai cu promisiunile…”, afirmă revoltat un bărbat.
„Nu mănânci, nu cheltuiești, strângi bani ca să dai pentru apă și rămâi fără nimic… ”, spune o altă cihoreneancă, Iulia Sajna, pe care am găsit-o trebăluind prin grădină. „Ce facem? Așteptăm ploaia! E tare greu. Fântâna e departe. Când eram mai voinică, mă duceam cu bacul și târâiam apă împreună cu soțul. Dar el a murit și am rămas singură”, oftează greu femeia.
Anul trecut, în curțile oamenilor au fost săpate gropi, la inițiativa primarului comunei Biești, din componența căreia fac parte satele Cihoreni, Biești și Slobozia-Hodorogea. „Iaca, o luat banii, o făcut o bortă și s-o dus!”, spune un bărbat nervos. „Într-o noapte, a venit Ambulanța la un om din sat și infirmierul a căzut în groapă”, adaugă amuzat un altul.
„Vreau să mă vedeți cum duc eu apă într-un căruț și merg în cârjă. Când se adună rufe de spălat, le pun în torbă și mă duc la fata mea, la Orhei, ca să spăl. Toți oamenii sunt alarmați. Vă rugăm să ne ajutați!”, ne privește cu o mică doză de speranță o altă săteancă, Nadejda.
Potrivit primarului, tot acum patru ani, și Primăria a început procesul de proiectare a apeductului și a anunțat licitație publică. „Au avut loc niște discuții și, ca să nu creăm dușmănie în sat, am decis să anulăm licitația şi să permitem asociației obștești să se ocupe de asta. Ei, totuşi, veneau cu banii strânși de la oameni pentru realizarea proiectului tehnic al extinderii apeductului. Ulterior, când acest proiect ar fi fost gata, urma să fie transmis Primăriei, iar noi să găsim fonduri pentru finanțare. Astfel, asociația s-a ocupat de identificarea specialiștilor pentru proiectul tehnic, care a fost finalizat și plătit de către ei”, subliniază primarul.
La rândul său, Petru Bulhac, președintele Asociației Obștești „Speranța”, înființată în 2013, confirmă că au fost adunați câte 500 de lei de la locuitorii comunei Biești. „Am umblat pe la vreo 600 de case, dar numai vreo 250 de gospodării au contribuit. În total, am strâns vreo 125 mii de lei. Cu aceşti bani am plătit pentru proiectul tehnic. Totul a fost corect și legal”, precizează şeful asociaţiei.
Acesta îşi exprimă regretul că nu a reușit să stabilească o relație de colaborare cu Primăria, ceea ce l-ar fi făcut să renunțe la implicarea în problema aprovizionării cu apă a satului Cihoreni. „Ordinul de plată este la mine, în original, nu-i o problemă să ofer o copie, dar cum s-o fac, dacă primarul a refuzat orice conlucrare? Eu văd rezolvarea situației în schimbarea primarului. În plus, dumnealui deţine o copie a proiectului tehnic de extindere a apeductului şi are dreptul să găsească bani. Eu m-am dat într-o parte, pentru că omului cu sila nu-i dai”, punctează președintele Asociației Obștești „Speranța”.
|
Ambasada României la Chișinău comunică faptul că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va organiza, pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie 2021, un număr de patru ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România dedicate Ambasadei...
( ) Citeşte tot articolulPe 16 mai 1812, reprezentanţii Imperiilor Rus şi Otoman semnau dubioasa pace de la Bucureşti, care încheia războiul ruso-turc de la 1806—1812 pentru Principatele Române şi, ca rezultat al târgului, Moldova de la est de Prut (redenumită Basarabia) era anexată Rusiei.
( ) Citeşte tot articolulUn site apropiat premierului Filat afişează o ştire cu următorul titlu: „Vlad Filat pune degetul pe rană: Instituţiile statului nu respectă legea!”.
( ) Citeşte tot articolulUrzicile mai sunt denumite si plantele minune pentru numeroasele lor intrebuintari curative. Nu este nicio noutate ca au un efect astringent, expectorant, tonic, antiinflamator, dar si proprietati diuretice, fiind o sursa importanta de vitamina A, C, E, fier, calciu, fosfati si minerale.
( ) Citeşte tot articolulUrmăresc cu mare atenţie declaraţiile ce se fac în ultimul timp despre „Franzeluţa” S.A. şi, confruntându-le cu situaţia reală de la întreprindere, ajung la concluzia că cineva încearcă intenţionat să inducă în eroare opinia publică...
( ) Citeşte tot articolulBunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.
( ) Citeşte tot articolul