Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:39
Abonamente

Actualitate 1 Martie 2019, ora 18:24    Din editia print

Satul Mereni în ziua alegerilor parlamentare

Marime Font

 Sătenii și-au exercitat dreptul la vot, deși o mare parte dintre ei nu mai avea încredere în niciun concurent electoral

Era o zi senină, tocmai bună de ieșit la o plimbare. Când am deschis ușa casei, soarele era fericit și îmi făcea cu ochiul, semn că iarna trece. Era vreo zece dimineața, când m-am pornit spre secția de votare. „Așa o zi nu are cum să se termine prost. De aia, sunt cetățean corect și merg să-mi fac datoria”, mă gândeam pe drum, ca să-mi alung plictisul. Pe neprins de veste, mi-a ieșit în cale un fost coleg de clasă, care mi-a spus că se grăbește să-și strice votul, ca să nu voteze „bandiții” din numele lui. „Nimeni nu merită încrederea mea!”, a exclamat el categoric și a dispărut.

După plecarea colegului, soarele s-a posomorât și cerul s-a umplut de nori. Eram în s. Mereni, r-nul Anenii Noi și am intrat după o apă în magazinul din apropiere. Printre altele, am întrebat și vânzătoarea dacă are de gând să meargă la vot. Ea a zâmbit nițel înfumurată și m-a luat în răspăr: „Pe cine să votez? Pe Șor? Pe Plahotniuc? Și așa se vinde toată lumea pentru două pahare de „crepleak”! Doar bețivii îi votează, crede-mă pe mine! Tu doar știi, draga mea, că la noi toată Moldova e plină de bețivi!”. N-am fost de acord cu ea, dar nu mă asculta. O ținea pe a ei.
Mi-am pus apa în rucsac și am ieșit. Cu cât mai mult mă apropiam de centrul satului, vedeam tot mai mulți oameni, care se îndreptau spre secția de votare sau veneau de acolo.

„Ar trebui să ne unim cu toții”

Pe la jumătate de drum, un domn s-a apropiat de mine și a intrat în vorbă. „Dragă fetiță, a zis el, pentru că ești tinerică, îndemnul meu este să pleci la secție și să votezi. Și așa am rămas puțini oameni prin sate și orașe. Dacă și tineretul își va întoarce spatele, cine știe ce se va întâmpla în continuare cu noi. Așa că, alături unul de celălalt, mână de mână, ar trebui să ne unim cu toții și să votăm”. M-am interesat pe cine mă sfătuiește să votez și el mi-a spus că și-a dat votul pentru Blocul Electoral ACUM, dar că alegerea îmi aparține. „Cel mai important e să votezi”, a insistat.

Loading...


I-am mulțumit de gânduri bune și, dorindu-i o zi frumoasă, mi-am continuat drumul. Pe lângă mine trecea o femeie slăbuță, într-o geacă gri. „La vot?”, m-a privit printre gene. „La vot”, i-am ținut isonul. „Cu cine votăm?”, mi se băga în suflet. „Nu știu”, am vrut s-o provoc. „Eu am votat deja pentru un viitor mai bun și cred că Partidul Socialist poate să ne ofere acest viitor, la câte lucruri bune a făcut pentru noi”, a vociferat entuziasmată. „Ce a făcut PSRM pentru noi?”, am căscat ochii. „Ce, nu știi?”, mi-a reproșat iritată, apoi brusc a zâmbit pierdută și, grăbind pasul, m-a anunțat că o așteaptă nu știu unde soțul și nu are timp să răspundă la asemenea întrebări.

Bodyguarzii democrați


În fața Liceului Teoretic „Emil Nicula” din Mereni, unde era deschisă secția de votare, am văzut o mulțime de mașini parcate, dar și mai mulți oameni de tot felul. Trei dintre ei erau îmbrăcați în albastru și aveau imprimate pe piept și pe spate simbolurile Partidului Democrat. Stăteau la poarta liceului și, spunându-mi politicos „bună ziua”, mi-au permis să intru în ograda instituției. Erau bine făcuți și am avut impresia că sunt niște bodyguarzi, veniți să păzească pe cineva. Însă ei nu se lăsau duși de la poartă și îndemnau majoritatea alegătorilor să-și dea votul pentru PDM. Am întrebat de unul și de altul dacă și alte partide și-au trimis soli pentru a face agitație electorală în ziua scrutinului, dar nimeni nu știa ce să-mi răspundă. Numai un bărbat, care a refuzat să se prezinte, mi-a spus hotărât: „Pentru că Maia Sandu nu se vinde”. Puțin mai târziu, s-a dat cu părerea și o femeie cu coc, vopsită ca la nuntă. „Partidul Democrat oricum este cel mai influent și are cei mai devotați oameni. Iată de ce acum stau aici”, mi-a lămurit ea.

„Maia Sandu este președinta mea, dar va câștiga PD”

În școală era și mai multă lume. Pentru a primi buletinele de vot, trebuia să stai la coadă vreo 15 minute, însă oamenii păreau a fi ca niciodată de răbdători și bine intenționați. „Chiar dacă e dimineața încă, deja vreo patru sute de oameni au votat. Lumea este destul de receptivă”, a spus Nina Jalbă, responsabilă de secția de votare.
La ieșire, am luat capăt de vorbă cu Irina Neamțu, în vârstă de 24 de ani, care nu se știe de ce mă privea cu un fel de teamă și neîncredere. După ce m-a examinat din cap până în picioare mai mult timp, a afirmat că nu a votat Partidul Democrat, dar crede că anume această formațiune va câștiga. „Ei sunt cei mai influenți, cred că vor câștiga, pentru că au o putere oarecare în stat”, a menționat Irina. Auzind discuția noastră, un tânăr stătea la o parte și dădea afirmativ din cap. „Bineînțeles că ei vor fi majoritari în Parlament, din păcate”, a intervenit el, prezentându-se Gheorghe Crăciun. „Dar să știi că Maia Sandu este președinta mea!”, a exclamat el apoi, cu un zâmbet senin pe față.
Sfatul bătrânilor

Nu departe de liceu, pe un șir de bănci de la intrarea într-un parc, mai mulți dintre bătrânii satului puneau țara la cale. Intuind că se discută despre alegeri, m-am aciuat și eu pe un trunchi de copac din apropiere, ca să trag mai ușor cu urechea.
„E o minciună, domnule, toate astea până la urmă sunt minciuni. Niciunul nu merită încrederea noastră. Unul promite că vom reveni la prețurile din Uniunea Sovietică, alții ne promit viitor european, alții în genere vor să includă în lege pedeapsa cu moartea... Astea sunt prostii! Am impresia că ei scriu în programele lor tot ce visează noaptea”, perora un bărbat cu o barbă albă ca o iarnă plină. „Ehhh..., a profitat altul de tăcerea ce s-a lăsat pentru o clipă. Noi suntem bătrâni și vom rămâne aici, dar tinerii noștri, după aceste alegeri, cred că vor pleca și mai mulți peste hotare, cât mai departe de această țară.” „Halal de așa politicieni, dacă lumea nu mai crede în niciunul”, a intervenit al treilea.

Petea

În preajma noastră s-a oprit un taxi și, nedorind să stric sfatul bătrânilor, m-am apropiat de șofer. „Ați adus mulți oameni la votare?”, l-am ispitit curioasă. „Păi, nu chiar mulți am adus, a confirmat el. Astăzi nu prea este de lucru. E prea frumos afară ca să te plimbi cu mașina. Nu vezi câtă lume e pe stradă?”. Taximetristul a recunoscut că nu a votat, căci nu se prea pricepe în partide, în schimb, s-a lăudat că are cine să-l îndrume. „Sigur că voi ieși la vot, că sunt cetățean responsabil. Nu știu dacă am încredere în cineva, dar soția mea este politolog. Am s-o întreb pe ea cu cine să votez și seara-mi voi face datoria”, a punctat el.

La vreo zece pași de noi, un bărbat între două vârste, care nu se cunoaște cât de treaz era, s-a apucat să strige din senin: „La voooot! Toți la voooooot! Nu lăsați să ne fure țara! Votul tău contează! Toți la voooooot!”. M-a umflat râsul și i-am făcut din mână. Bucuros că măcar cineva îl ia în seamă, s-a repezit spre mine. L-am întrebat de ce strigă în asemenea hal și drept răspuns a început să-mi țină o lecție despre importanța tuturor scrutinelor pentru viitorul fiecăruia dintre noi. „Dacă vom sta în casă, nu se va rezolva nimic. Până acum am fost furați până în măduva oaselor, iar acum a venit timpul să demonstrăm că adevărata putere este în mâinile noastre, a cetățenilor. De aceea chem toată lumea la voooooooot! Pentru viitorul Moldovei, la vooooooot!”, a revenit la vechea sa stare strigătorul, care mi s-a prezentat Petea.
Atâta agitație în ziua alegerilor n-am văzut niciodată. Pe 24 februarie 2019, în multe localități ale R. Moldova, acest exercițiu s-a transformat în circ.

Satul Mereni din raionul Anenii Noi a făcut parte din circumscripția electorală nr. 34, în care a PDM a acumulat 33,81% din sufragii, PSRM – 28,74%, ACUM – 23,04%, Partidul „Șor” – 6,09%. Pe aceeași circumscripție uninominală, a câștigat actualul ministru de Interne, Alexandru Jizdan (PDM), cu 41,42%, acesta fiind urmat de economistul Alexandr Mațarin (PSRM), cu 27,27%, și judecătorul Gheorghe Balan (ACUM), cu 20,98%. Ceilalți doi candidați, omul de afaceri Alexei Gorodinski (Șor) și primarul de Anenii Noi, Veaceslav Bondari (PCRM) au obținut scoruri modeste.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:35

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:02

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

 Trei noi decese provocate de epidemia de pneumonie virală au fost anunţate marţi în Iran, urcând bilanţul victimelor acestei maladii pe pământul iranian la 15, a informat agenţia oficială Irna, citată de AFP. De la anunţarea, pe 19 februarie a primelor două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:59

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

 Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese supus unei intervenţii chirugicale, conform unui anunţ făcut marţi de televiziunea de stat, preluat de Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:45

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

 Ne aflăm la câțiva km de Trușeni, unde am ajuns fiind solicitați de un grup de săteni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:40

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Primăvara este senzonul în care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să slăbească și fac eforturi susținute în acest sens, mai ales femeile. Dacă te-ai săturat de curele de slăbire care promit rezultate fabuloase, dar acestea întârzie să apară,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:21

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere publică. Fosta prim-ministră s-a declarat nemulțumită de modul în care este guvernată țara și a criticat acțiunile actualului Executiv. Totodată, Sandu a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:41

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:39

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Cadavrul unui bărbat în stare de putrifacție a fost găsit de doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:36

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

O turistă din Bergamo aflată în vacanță cu prietenii la Palermo a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit agenției Ansa, citată de Mediafax. Este primul caz de coronavirus confirmat în sudul Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:33

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Văduva baschetbalistului Kobe Bryant l-a dat în judecată pe propietarul elicopterului care s-a prăbușit luna trecută în California și la bordul căruia se aflau legendarul sportiv și fiica sa în vârstă de 13 ani, Gianna, transmite The Guardian. Procesul, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:30

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Marzio Toniolo, un profesor de 35 de ani din Italia, a făcut un reportaj despre viața într-una dintre localitățile aflate în carantină din cauza coronavirusului. Bărbatul a ieșit din casă, în ciuda indicațiilor autorităților, și a filmat cum toată activitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:01

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Toți membrii CSM trebuie să se preocupe exclusiv de interesele sistemului judecătoresc și să nu permită ingerința politicului sau a intereselor personale în activitatea acestuia. Este părerea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:53

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Procurorii au fost impuși de instanța de judecată să pornească procesul de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele lui Veaceslav Platon, în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea de revizuire a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție, după...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 25 Februarie 2020, ora: 08:24

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegerile parlamentare din Iran – în care doar candidaților conservatori li s-a permis să candideze – erau menite să asigure regimului Ali Khamenei o victorie facilă. Doar că prezența la urne, cea mai scăzută din istoria Republicii islamiste, scrie Politico, a anulat toată baza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:05

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Soarele, Marte si Nodurile Lunare se reunesc in cel mai armonios dans astazi. Iar Marte, planeta energiei si actiunii, aflat in Capricorn dupa 2 ani, acolo unde se simte foarte bine, se intalneste cu Nodul Sud, deci este timpul sa actionam pe ceva demult amanat. Karma este o scorpie, se spune,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)