Astăzi 20 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 21:37
Abonamente

Social 16 Iunie 2014, ora 06:57    Din editia print

Un sat într-o pagină Satul moldovenesc a intrat în depresie

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Protejat de dealuri, undeva pe malul râului Bâc se așterne satul Tătărești, un sat vechi de răzeși cu tradiții vitivinicole, care însă s-au pierdut… în paragini. 

Fie pentru că nu le mai permite sănătatea, au plecat peste hotare sau fac naveta la oraș ca să-și câștige o bucată de pâine, o parte dintre vii și livezi au fost abandonate de săteni, iar pe ele au crescut buruieni și mărăcini. Totuși, mai sunt cei care cred cu tărie în măreția pământurilor tătăreștene și continuă să muncească pe deal de la răsăritul soarelui până la apus.

„La noi sunt multe vii, dar pentru că toamna poama se vinde la un preț mic, oamenii n-au cu ce prelucra pământul și l-au lăsat în voia sorții. De aceea mulți au plecat pe la Moscova, în Italia. În ultimii zece ani populația a scăzut de la 1640 la 1433 de locuitori. Oamenii au plecat pentru că nu vedeau o perspectivă în sat”, ne spune trist primarul satului, Constantin Josu.Banii trebuie să aducă bani

Până în prezent circa 60 la sută din terenuri au fost abandonate. „Dealuri întregi au rămas de izbeliște. Pe ele au crescut deja salcâmi, măceșe și este imposibil să mai cultivi ceva. Avem nevoie de ajutor ca să le defrișăm. Cei care mai au tractoare mai prelucrează pământurile, dar le este greu, că sunt înconjurate de terenuri în paragină și le afectează și lor culturile. Nu poți face agricultură performantă în aceste condiții”, remarcă primarul.

Cât despre investiții, Constantin Josu spune că puțini sunt cei care se încumetă să bage bani într-o afacere, mai ales că în agricultură n-ai nici o garanție, așa că, mai ales tinerii, preferă să-și cumpere case și mașini, decât să deschidă o afacere. „Dintre cei care pleacă peste hotare revin, dar nu prea se aruncă să investească într-o afacere. Și eu le zic: dacă ai făcut un ban peste hotare, trebuie să faci ceva să aducă mai mulți bani, dar puțini au investit banii câștigați. În familia mea, am două fete și un băiat, investiții puține fac: și-au luat apartament, mașini, nu văd garanția că dacă o să investească într-o afacere o să aibă un rezultat”, afirmă primarul.

Parcelarea terenurilor împiedică dezvoltarea afacerilor

Mai mult, cei care au încercări să consolideze o afacere în agricultură se lovesc de o altă problemă – parcelarea excesivă a terenurilor și taxele cadastrale exagerate. „Taxele cadastrale sunt atât de mari că pur și simplu mai mult mă costă ele decât terenul în sine. Și nu merită. Mulți lucrează nelegitim, dar așa ei nu se pot folosi de subvenții or de ajutoare din partea UE. Sunt niște lucruri care ar trebui reglementate la nivel de guvern”, consideră Gheorghe Țârdea, agronom în satul Tătărești, expert la Agenția de Dezvoltare Rurală (ACSA), pe care l-am întâlnit pe drum, cu nepoțelele de mână, mergând să livreze comenzile: 2 kg de castraveți. Gheorghe Țârdea cultivă legume în câmp protejat, cât și în câmp deschis. „Deja al treilea an de când am pornit afacerea, dar încă sunt la nivel de investiții. Dacă finisez ultima etapă, voi avea 800 de metri pătrați de câmp protejat și am vreo 7 ari în câmp deschis. Cultiv roșii, castraveți, ardei de diferite sorturi. Sunt agronom și specialist în cadrul ACSA și astfel sunt la curent cu tehnologiile de peste hotare, pe care mă strădui să implementez și invit oamenii să vadă cum să facă și ei”, îmi povestește bărbatul care-și motivează acțiunile prin faptul că în Tătărești s-a născut și el, și părinții, și bunicii și străbunicii, și-și dorește ca satul să prospere.


Puțini mici antreprenori

„Tătărești a fost cândva un sat vestit în Moldova ca un sat de oameni gospodari, dar acum parcă lumea e în depresie. Trag nădejde că o să se dezvolte fermele mici, de familie, pentru că cu terenurile noastre mici e real de făcut asta. La noi în sat poți să investești în orice domeniu, pentru că aici nu-i nimic. N-ai concurență. Dar principala problemă este realizarea producției. Noi nu avem o piață stabilă. Toată lumea își cară producția cu torbele la oraș, la piață”, menționează expertul. El însuși este în căutarea unor soluții pentru această problemă, fiind nevoit, în prezent, să-și comercializeze producția la piețele din Chișinău și Strășeni. „Ca să facem contracte cu supermarketurile e dificil. Acolo nouă ca producători agricoli ni se pun așa condiții, că nu ne este convenabil. Totul e în folosul lor. Dar eu lucrez un an de zile și trebuie să am o garanție”, remarcă Gheorghe Țârdea.

Pentru că nu văd o perspectivă de dezvoltare, tinerii nu prea rămân în sat, o parte au plecat peste hotare, iar o altă parte fac naveta zilnic fie la Strășeni, fie la Chișinău. În sat sunt doar câteva familii care au sădit, de curând, câte un hectar de vie, câțiva agricultori, un tânăr a investit într-o mică fermă de iepuri, iar altul – într-o fermă de porci, și cam atât.

„Tinerii nu vor să rămână. Copiii mei au plecat la oraș. Eu vreau să le las terenuri, dar ei se gândesc că dacă le dau, ei le vor vinde, nu vor să le prelucreze. Ei nu văd perspectivă. Fiica a venit de curând din Italia și-mi zice: „Eu am venit doar în vacanță și plec înapoi”. A terminat contabilitatea cu 10 pe linie, dar spune că mai bine e frizer în Italia decât contabil în Moldova”, explică edilul.

Cu gândul la plecare

Gânduri de plecare are și Iurie, un bărbat din Tătărești care spune că se descurcă greu și că dacă n-ar avea ceva probleme de sănătate ar pleca cât de curând la muncă în țări străine. Iar Cristina, o tânără mămică cu doi copii de curând a revenit în sat, după ce a locuit o perioadă cu chirie, în Chișinău, unde mai muncește soțul. „Am venit pe vară la țară, că sunt fructe, sunt legume și e mai ușor. Noi muncim pământul, că locuri de muncă în sat nu sunt, numai la raion sau în Chișinău. Toată lumea pleacă peste hotare. Eu am două surori plecate. Fiecare are pe cineva plecat, dacă nu la Moscova, în Portugalia, Spania ori Italia”, îmi spune tânăra, pe drum către casă, după ce l-a lăsat pe unul dintre micuți la grădiniță. În contextul violențelor din Ucraina, Cristina spune că împreună cu soțul au vrut să plece cât mai departe de război, dar deocamdată s-au oprit și speră că lucrurile se vor liniști și nu vor fi nevoiți să părăsească țara.

De război se teme și infirmiera din sat, Anastasia Gurjui, pensionară. „Ne e teamă că o să înceapă războiul. Am un nepoțel, care ar fi trebuit să meargă la armată, dar n-am vrut să-l dau. Mă tem. L-am crescut de mic și acum mi-i milă să-l las să meargă la armată. Mă uit la televizor și văd că nu e bine. Multă lume tânără moare pe unde se duce”, remarcă îngrijorată bătrâna. Totuși, ea speră că odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE „poate ne unim, o să fie mai bine, o să fie viața mai bună”.

„Cine muncește are”

Chiar dacă se descurcă greu, Raisa Mârzenco este ceva mai optimistă. „Lumea la țară se descurcă cu greu, cu propriile forțe. Unii mai sădesc vii. Eu cu soțul suntem bugetari, dar ne descurcăm. Sădim vii, avem și credite, pentru că din salariu nu ne ajunge. Păcat să spunem că nu se hrănește lumea la țară. Care muncește acela are. Sunt terenuri nelucrate pentru că nu vor, dar cei care muncesc, aceea au. Noi ne sculăm în fiecare zi la ora 4 și jumătate, mergem pe deal, la 7 și jumătate ne întoarcem acasă, ne schimbăm și mergem la serviciu, și seara iar pe deal. Ne străduim să nu alergăm peste hotare, dar să ne descurcăm aici pe loc”, remarcă Raisa Mârzenco, care este și directoarea grădiniței din sat, unde în prezent sunt 108 copii.

Totuși, nu mai este satul așa cum era odinioară, constată Raisa Celeev. „Dacă mai ții o vacă, un porc, te mai descurci, în rest…cam greu. Cu o pensie de 800 de lei ce pot face? Mă chinui, lucrez pământul, mai vând câte un pic de poamă și ăsta e tot venitul meu”, îmi explică bătrâna în timp ce se deplasa la punctul medical ca să-și facă programare la medic pentru a doua zi. „E multă lume. De-amu dacă cumva…, da, dar degeaba, nu trece nimeni fără programare”, subliniază mătușa Raisa.

Dosar

Satul Tătărești, raionul Strășeni
Prima atestare documentară - 1 martie 1528, într-un hrisov al lui Petru Rareș
Numărul de locuitori – 1433
Instituții – gimnaziu, grădiniță, bibliotecă publică, punct medical, oficiu poștal, Casă de cultură
Distanța până la Chișinău – 40 km

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 21:37 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Mai 2019, ora: 15:47

Ce scria MIHAI EMINESCU în TIMPUL despre 16 mai 1812 și anexarea Basarabiei

Ce scria MIHAI EMINESCU în TIMPUL despre 16 mai 1812 și anexarea Basarabiei

Fragmente din articolele publicate de poet în ziarul „Timpul”, în 1878.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Mai 2019, ora: 11:38

Semnificaţii istorice pentru 20 mai

Semnificaţii istorice pentru 20 mai

  1711 - Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 - d. 21 august 1723) a adresat o proclamaţie locuitorilor Moldovei, prin care erau chemaţi să participe la războiul împotriva imperiului otoman.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Mai 2019, ora: 10:54 de Iurie Colesnic

Socialiştii din secolul XIX erau adevăraţi socialişti. Ei visau la o lume nouă, în care relaţiile dintre oameni erau cu totul deosebite. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:31

Un cutremur cu magnitudinea 3 s-a produs luni, 20 mai 2019, în România. Seismul a avut loc în judeţul Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:23

Astăzi, în nordul şi centrul ţării sunt aşteptate ploi cu descărcări electrice, la sud cerul va fi variabil. La Briceni și Soroca se vor înregistra 23 de grade, la Bălți 24 de grade, iar la Orhei cu un grad mai mult. La Tiraspol maxima va ajunge la 26 de grade Celsius. La...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:20

Boeing admite că au existat defecte la simulatoarele de zbor pentru modelele 737 MAX, implicate în două catastrofe aeriene cu 350 de morţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:16

Cel puţin 17 persoane, originare din Egipt şi Africa de Sud, au fost rănite duminică într-o explozie care a vizat un autocar cu turişti în apropierea celebrelor piramide egiptene din complexul Gizeh, au anunţat surse de securitate şi medicale egiptene, relatează AFP, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Mai 2019, ora: 08:12

Horoscopul zilei de 20 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 09:12

Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al Californiei, a fost lovit cu picioarele în spate de către un bărbat în timpul unui concurs la care participa în Africa de Sud, actorul postând imaginile pe rețelele de socializare, transmite Mediafax. Pe imagini, Arnold Schwarzenegger, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 08:12

Cutremur în România, sâmbătă seară. Seismul, de 4,1 magnitudine, s-a produs în zona Seismică Vrancea, la ora 22.23. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 114 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 08:07

Compania Purcari Wineries a finalizat achiziția activelor cramei Vismos în Moldova, inclusiv 263 hectare de viță de vie și o platformă de producere pentru vinificația primară, capabilă să proceseze până la 8 mii de tone de struguri (echivalentul a circa 5 milioane litri de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Mai 2019, ora: 08:03

Horoscopul zilei de 19 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 13:17

Liderul PPDA, Andrei Năstase, continua colaborarea cu structurile de forță ale Rusiei. Acesta a trimis, vineri, în data de 17 mai, o nouă scrisoare la Ministerul Afacerilor Interne, însoțită de o revistă a presei cu declarații pe care le consideră probe în dosarul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 11:30

Liderul PPDA, Andrei Năstase, recunoaşte public faptul că acceptat să formeze o majoritate parlamentară cu PSRM, chiar dacă înaintea alegerilor anticipate din 24 februarie, s-a angajat public să nu facă acest lucru. Declaraţia a fost făcută ieri seara, în cadrul emisiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 11:29

13 membri PPDA, care au format biroul politic teritorial al formațiunii la Soroca, au anunțat că părăsesc, in corpore, rândurile partidului. Declarația semnată de aceștia a fost postată de Mihai Mîțu, fostul președinte al raionului, care s-a alăturat partidului în 2016

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 09:58

Şeful extremei dreapta austriece şi vicecancelar, Heinz-Christian Strache, a fost acuzat vineri pentru că a promis unei aşa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, potrivit unor afirmaţii apărute în presă care au provocat un val de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 09:37

Boris Johnson, fostul ministru de Externe şi susţinător al Brexit, este principalul favorit printre liderii Partidului Conservator pentru a o înlocui pe Theresa May la conducerea partidului şi implicit în funcţia de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 09:25

Un politician care are un comportament agresiv față de presă, ar trebui să plece din politică. De această părere este eurodeputatul Norica Nicolai, invitatul special al emisiunii Fabrika de la Publika TV. Reacția vine după ce liderul PPDA, Andrei Năstase, finul de cununie al oligarhului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 08:42

Primarul din Ekaterinburg a anunţat suspendarea construirii unei impozante catedrale în al treilea cel mai important oraş rus, după mai multe zile de ciocniri şi manifestaţii şi după ce președintele Vladimir Putin a făcut apel la reconciliere, relatează AFP, preluată de News.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 08:41

Unul dintre cei mai importanţi lideri ai Iranului s-a întâlnit recent cu miliţiile rebele irakiene din Baghdad pe care le-a anunţat să se pregătească pentru un război prin interpuşi (proxy war - n.r.), relatează The Guardian. În condiţiile în care relaţiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 08:35

Horoscopul zilei de 18 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Mai 2019, ora: 14:59

Site-ul postului de televiziune TV 8 a publicat documentul care confirmă faptul că liderul PPDA, Andrei Năstase, a fost chemat la Moscova. În documentul respecitv se spune că anchetatorii cercetează tranzacții financiare dubioase din Federația Rusă pe conturile unor persoane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Mai 2019, ora: 14:40

Apropiata lui Andrei Năstase, Inga Grigoriu, se pare că trăiește pe picior mare, chiar dacă în declarația de avere indică venituri mici. Astfel, deputatul din Platforma DA, cu un venit lunar de aproximativ 4000 de lei, reușește să-și întrețină familia și pe lângă...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)