Astăzi 22 August 2019, Joi - Ultima actualizare la 21 August 2019
Abonamente

Social 16 Iunie 2014, ora 06:57    Din editia print

Un sat într-o pagină Satul moldovenesc a intrat în depresie

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Protejat de dealuri, undeva pe malul râului Bâc se așterne satul Tătărești, un sat vechi de răzeși cu tradiții vitivinicole, care însă s-au pierdut… în paragini. 

Fie pentru că nu le mai permite sănătatea, au plecat peste hotare sau fac naveta la oraș ca să-și câștige o bucată de pâine, o parte dintre vii și livezi au fost abandonate de săteni, iar pe ele au crescut buruieni și mărăcini. Totuși, mai sunt cei care cred cu tărie în măreția pământurilor tătăreștene și continuă să muncească pe deal de la răsăritul soarelui până la apus.

„La noi sunt multe vii, dar pentru că toamna poama se vinde la un preț mic, oamenii n-au cu ce prelucra pământul și l-au lăsat în voia sorții. De aceea mulți au plecat pe la Moscova, în Italia. În ultimii zece ani populația a scăzut de la 1640 la 1433 de locuitori. Oamenii au plecat pentru că nu vedeau o perspectivă în sat”, ne spune trist primarul satului, Constantin Josu.Banii trebuie să aducă bani

Până în prezent circa 60 la sută din terenuri au fost abandonate. „Dealuri întregi au rămas de izbeliște. Pe ele au crescut deja salcâmi, măceșe și este imposibil să mai cultivi ceva. Avem nevoie de ajutor ca să le defrișăm. Cei care mai au tractoare mai prelucrează pământurile, dar le este greu, că sunt înconjurate de terenuri în paragină și le afectează și lor culturile. Nu poți face agricultură performantă în aceste condiții”, remarcă primarul.

Cât despre investiții, Constantin Josu spune că puțini sunt cei care se încumetă să bage bani într-o afacere, mai ales că în agricultură n-ai nici o garanție, așa că, mai ales tinerii, preferă să-și cumpere case și mașini, decât să deschidă o afacere. „Dintre cei care pleacă peste hotare revin, dar nu prea se aruncă să investească într-o afacere. Și eu le zic: dacă ai făcut un ban peste hotare, trebuie să faci ceva să aducă mai mulți bani, dar puțini au investit banii câștigați. În familia mea, am două fete și un băiat, investiții puține fac: și-au luat apartament, mașini, nu văd garanția că dacă o să investească într-o afacere o să aibă un rezultat”, afirmă primarul.

Parcelarea terenurilor împiedică dezvoltarea afacerilor

Mai mult, cei care au încercări să consolideze o afacere în agricultură se lovesc de o altă problemă – parcelarea excesivă a terenurilor și taxele cadastrale exagerate. „Taxele cadastrale sunt atât de mari că pur și simplu mai mult mă costă ele decât terenul în sine. Și nu merită. Mulți lucrează nelegitim, dar așa ei nu se pot folosi de subvenții or de ajutoare din partea UE. Sunt niște lucruri care ar trebui reglementate la nivel de guvern”, consideră Gheorghe Țârdea, agronom în satul Tătărești, expert la Agenția de Dezvoltare Rurală (ACSA), pe care l-am întâlnit pe drum, cu nepoțelele de mână, mergând să livreze comenzile: 2 kg de castraveți. Gheorghe Țârdea cultivă legume în câmp protejat, cât și în câmp deschis. „Deja al treilea an de când am pornit afacerea, dar încă sunt la nivel de investiții. Dacă finisez ultima etapă, voi avea 800 de metri pătrați de câmp protejat și am vreo 7 ari în câmp deschis. Cultiv roșii, castraveți, ardei de diferite sorturi. Sunt agronom și specialist în cadrul ACSA și astfel sunt la curent cu tehnologiile de peste hotare, pe care mă strădui să implementez și invit oamenii să vadă cum să facă și ei”, îmi povestește bărbatul care-și motivează acțiunile prin faptul că în Tătărești s-a născut și el, și părinții, și bunicii și străbunicii, și-și dorește ca satul să prospere.


Puțini mici antreprenori

„Tătărești a fost cândva un sat vestit în Moldova ca un sat de oameni gospodari, dar acum parcă lumea e în depresie. Trag nădejde că o să se dezvolte fermele mici, de familie, pentru că cu terenurile noastre mici e real de făcut asta. La noi în sat poți să investești în orice domeniu, pentru că aici nu-i nimic. N-ai concurență. Dar principala problemă este realizarea producției. Noi nu avem o piață stabilă. Toată lumea își cară producția cu torbele la oraș, la piață”, menționează expertul. El însuși este în căutarea unor soluții pentru această problemă, fiind nevoit, în prezent, să-și comercializeze producția la piețele din Chișinău și Strășeni. „Ca să facem contracte cu supermarketurile e dificil. Acolo nouă ca producători agricoli ni se pun așa condiții, că nu ne este convenabil. Totul e în folosul lor. Dar eu lucrez un an de zile și trebuie să am o garanție”, remarcă Gheorghe Țârdea.

Pentru că nu văd o perspectivă de dezvoltare, tinerii nu prea rămân în sat, o parte au plecat peste hotare, iar o altă parte fac naveta zilnic fie la Strășeni, fie la Chișinău. În sat sunt doar câteva familii care au sădit, de curând, câte un hectar de vie, câțiva agricultori, un tânăr a investit într-o mică fermă de iepuri, iar altul – într-o fermă de porci, și cam atât.

„Tinerii nu vor să rămână. Copiii mei au plecat la oraș. Eu vreau să le las terenuri, dar ei se gândesc că dacă le dau, ei le vor vinde, nu vor să le prelucreze. Ei nu văd perspectivă. Fiica a venit de curând din Italia și-mi zice: „Eu am venit doar în vacanță și plec înapoi”. A terminat contabilitatea cu 10 pe linie, dar spune că mai bine e frizer în Italia decât contabil în Moldova”, explică edilul.

Cu gândul la plecare

Gânduri de plecare are și Iurie, un bărbat din Tătărești care spune că se descurcă greu și că dacă n-ar avea ceva probleme de sănătate ar pleca cât de curând la muncă în țări străine. Iar Cristina, o tânără mămică cu doi copii de curând a revenit în sat, după ce a locuit o perioadă cu chirie, în Chișinău, unde mai muncește soțul. „Am venit pe vară la țară, că sunt fructe, sunt legume și e mai ușor. Noi muncim pământul, că locuri de muncă în sat nu sunt, numai la raion sau în Chișinău. Toată lumea pleacă peste hotare. Eu am două surori plecate. Fiecare are pe cineva plecat, dacă nu la Moscova, în Portugalia, Spania ori Italia”, îmi spune tânăra, pe drum către casă, după ce l-a lăsat pe unul dintre micuți la grădiniță. În contextul violențelor din Ucraina, Cristina spune că împreună cu soțul au vrut să plece cât mai departe de război, dar deocamdată s-au oprit și speră că lucrurile se vor liniști și nu vor fi nevoiți să părăsească țara.

De război se teme și infirmiera din sat, Anastasia Gurjui, pensionară. „Ne e teamă că o să înceapă războiul. Am un nepoțel, care ar fi trebuit să meargă la armată, dar n-am vrut să-l dau. Mă tem. L-am crescut de mic și acum mi-i milă să-l las să meargă la armată. Mă uit la televizor și văd că nu e bine. Multă lume tânără moare pe unde se duce”, remarcă îngrijorată bătrâna. Totuși, ea speră că odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE „poate ne unim, o să fie mai bine, o să fie viața mai bună”.

„Cine muncește are”

Chiar dacă se descurcă greu, Raisa Mârzenco este ceva mai optimistă. „Lumea la țară se descurcă cu greu, cu propriile forțe. Unii mai sădesc vii. Eu cu soțul suntem bugetari, dar ne descurcăm. Sădim vii, avem și credite, pentru că din salariu nu ne ajunge. Păcat să spunem că nu se hrănește lumea la țară. Care muncește acela are. Sunt terenuri nelucrate pentru că nu vor, dar cei care muncesc, aceea au. Noi ne sculăm în fiecare zi la ora 4 și jumătate, mergem pe deal, la 7 și jumătate ne întoarcem acasă, ne schimbăm și mergem la serviciu, și seara iar pe deal. Ne străduim să nu alergăm peste hotare, dar să ne descurcăm aici pe loc”, remarcă Raisa Mârzenco, care este și directoarea grădiniței din sat, unde în prezent sunt 108 copii.

Totuși, nu mai este satul așa cum era odinioară, constată Raisa Celeev. „Dacă mai ții o vacă, un porc, te mai descurci, în rest…cam greu. Cu o pensie de 800 de lei ce pot face? Mă chinui, lucrez pământul, mai vând câte un pic de poamă și ăsta e tot venitul meu”, îmi explică bătrâna în timp ce se deplasa la punctul medical ca să-și facă programare la medic pentru a doua zi. „E multă lume. De-amu dacă cumva…, da, dar degeaba, nu trece nimeni fără programare”, subliniază mătușa Raisa.

Dosar

Satul Tătărești, raionul Strășeni
Prima atestare documentară - 1 martie 1528, într-un hrisov al lui Petru Rareș
Numărul de locuitori – 1433
Instituții – gimnaziu, grădiniță, bibliotecă publică, punct medical, oficiu poștal, Casă de cultură
Distanța până la Chișinău – 40 km

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 August 2019, ora: 21:50

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus azi o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită judecătorilor constituționali să-i explice dacă Constituția permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curții Constituționale în baza Articolului 307 din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:09

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare Foto: Ion Șoltoianu

Instanța a constatat că acesta a fost ținut în „condiții inumane” și a fost astfel eliberat, informează publicația pro-rusească KP.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:01

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Stanislav Pavlovschi, critică dur acțiunile colegilor săi aflați la guvernare, după situația care s-a creat la Curtea Constituțională (CC).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 16:06

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Ministrul Afacerilor Interne și liderul PPDA, Andrei Năstase, este extrem de deranjat de faptul că vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a declarat că dânsul va fi candidatul Blocului „ACUM” la funcția de primar al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:52

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Iurie Reniță, consideră că demisia lui Țurcan din funcția de președinte al CC este o chestiune de onoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:31

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

Partidul Socialiștilor va avea doar trei candidați la alegerile parlamentare noi care vor avea loc în circumscripții pe 20 octombrie, odată cu alegerile locale. Partidul a decis să nu înainteze pe nimeni în circumscripția Nr. 50 Europa de Vest, fiind conștienți de faptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:45

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național, ediția 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:37

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

Premierul Maia Sandu ne-a obișnuit să prezideze ședințele de Guvern extrem de binedispusă, inclusiv cu zâmbetul pe buze, dar astăzi a afișat un ton grav pe tot parcursul ședinței Cabinetului de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:31

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Consiliul Republican al PSRM a acceptat astăzi cererea lui Vladimir Țurcan prin care a renunțat la calitatea de membru al partidului. Despre a sta a anunțat Zinaida Greceanîi după ședința Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:23

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Igor Dodon spune că nu este la curent cu decizia Guvernului de a desemna zilele de 23 şi 24 august zile de doliu şi că oricum concertul preconizat pentru data de 24 august va avea loc.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 August 2019, ora: 13:00

VIDEO LIVE /// 21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

VIDEO LIVE /// 21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 21 august, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:33

Lilian Carp din ACUM ar putea PĂRĂSI coaliția și cere demisia lui Vladimir Ţurcan de la preşedinţia CC sau demisia tuturor judecătorilor CC cu afiliere politică

Lilian Carp din ACUM ar putea PĂRĂSI coaliția și cere demisia lui Vladimir Ţurcan de la preşedinţia CC sau demisia tuturor judecătorilor CC cu afiliere politică

Deputatul blocului ACUM Lilian Carp solicită demisia lui Vladimir Ţurcan, ales preşedinte al Curţii constituţionale şi parcurgerea repetată a procesului de alegere a preşedintelui acestei instituţii, ori demisia celor care au ajuns în funcţia de judecător constituţional, deşi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:05

Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

 Președintele Donald Trump i-a făcut cadou președintelui Klaus Iohannis o șapcă albă inscripționată cu mesajul ”Make Romania great again”, potrivit imaginilor furnizate de Administrația Prezidențială. Imaginile îl arată pe Iohannis probând șapca în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:00

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:56

OFICIAL / Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

OFICIAL / Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

Premierul Maia Sandu a calificat vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, drept una privată, nu oficială. Astfel, în timpul vizitei, nu vor putea fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Vizita a fost calificată drept una privată din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:35

A început înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripțiile câștigate în februarie de Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic

A început înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripțiile câștigate în februarie de Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic

Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi începe desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie curent în circumscripțiile electorale uninominale nr.17, 33, 48 și 50.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:43

Năstase nu vrea să se certe cu Dodon și să piardă puterea: „Majoritatea guvernamentală funcționează satisfăcător”

Majoritatea de guvernământ va putea menține echilibrul existent, dacă nimeni nu va „depăşi graniţele”. Declarația aparține liderului partidului Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:17

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, este învinuit de procurori pe alte trei capete de acuzare. Este vorba de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor - infracţiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:02

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cere nerecunoașterea procedurii prin care Ilan Shor a vândut 95% din compania Avia-Invest, care deține concesiunea Aeroportului, către o companie britanică, și reîntoarcerea obiectivului în gestiunea statului.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 August 2019, ora: 08:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

Horoscopul zilei de 21 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 august...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)