Atitudini

Sătulul nu crede flămândului

La noi majoritatea oamenilor sunt săraci. Salariați, medici, profesori, muncitori – dar săraci. Cei bogați reprezintă un procent foarte mic, iar între ei se împarte țara. Ca și cum la noi nu ar mai exista negustorii mărunți, micii burghezi, ci doar prinți și cerșetori. La fel ca în basme, prinții stau la cârma țării, iar noi – la cheremul lor. Și cum bine se știe din înțelepciunea populară că cei cu stomacurile pline nu își bat capul pentru cei care mor de foame (cu mici excepții), fac apel la dumneavoastră pentru a hrăni săracii. Nu o vor face prinții țării. Ori o facem noi, ori nu o mai face nimeni.
Și în acest an Misiunea Socială „Diaconia”, a Mitropoliei Basarabiei, pe data de 4 aprilie, organizează campania de Paști „Masa bucuriei”. Mi s-a părut tot timpul o idee excelentă. Faptul că ei fac o colectă de alimente în magazinele mari ne ușurează posibilitatea de a da o pâine unui sărac mai sărac decât noi. Cred că vă amintiți de anii trecuți: sunt în supermarketuri containere speciale, unde fiecare poate lăsa alimente neperisabile (ulei, crupe, paste), din care se vor organiza prânzuri în cantinele sociale pentru cei flămânzi. Poate nu vă vine să credeți, dar anul trecut s-au strâns peste 13 tone de alimente. Asta înseamnă mii de prânzuri pentru cei extrem de nevoiași. Asta înseamnă mulți oameni darnici printre noi.
Nu toți suntem din orașe, nu toți putem ajunge la unul din aceste magazine, tocmai de aceea vă spun de pe acum: avem timp să dăm copiilor, nepoților, rudelor, o sumă cât de mică pentru a lua în locul nostru o sticlă de ulei sau un kilogram de hrișcă. Supermarketurile implicate în acest proiect vor fi 60 din Chișinău și 12 din Cahul, Ştefan-Vodă, Căuşeni, Ungheni, Călăraşi, Cantemir, Bălţi, Edineţ, Dondușeni.

Știu că și printre cei avuți sunt oameni darnici, să nu pară că îi critic. Prinții de care vorbesc aici sunt cei care ne-au adus în sărăcia în care suntem. Aș vrea să știu de la Filat până la Voronin cine și cât va dona pentru „Masa bucuriei". Dar până la urmă ce să mai spun? Dă Doamne să doneze și ei. Însă noi să nu ne bazăm pe alții, să facem acest bine după puterea și posibilitățile noastre.

Va mai trece multă vreme până când societatea în care trăim se va responsabiliza și va avea grijă cum trebuie de cei săraci. Deocamdată stă în puterea noastră să le dăm o farfurie de borș prin acest proiect organizat de Mitropolia Basarabiei. Să fim părtași la sponsorizarea acestei mese ce de șase ani ne dă posibilitatea să facem o faptă bună înainte de Paști. E chiar ușor, fiindcă nu va trebui să mergem noi să gătim, să așternem și să strângem masa; vor fi alții să facă acest lucru în locul nostru. Noi, pur și simplu, ar trebui sa mergem pe 4 aprilie, de Florii, la cumpărături și luând ceva pentru noi, să facem loc în coș și unor alimente pentru Masa bucuriei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *