Cultură

Savant cu renume mondial

Gheorghe Cimpoies, membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei, profesor universitar, isi sarbatoreste astazi jubileul de 60 de ani.

S-a nascut la Meniailovka, raionul Sarata, regiunea Odesa. In 1972 a absolvit cu mentiune Facultatea de Horticultura a Institutului Agricol din Chisinau, iar din 1974 activitatea sa stiintifico-pedagogica va fi nemijlocit legata de Catedra de pomicultura a institutiei la care si-a facut studiile.

Gh. Cimpoies este cunoscut in republica noastra datorita lucrarilor sale stiintifico-didactice de mare valoare in domeniul pomiculturii, dar si prin contributia sa la dezvoltarea invatamantului agronomic superior.

Pentru prima data a elaborat clasificarea si cerintele fata de structura plantatiilor pomicole, apoi a inventat si a brevetat noua metode de formare si taiere a pomilor. A contribuit la infiintarea si exploatarea livezilor superintensive de mar. A publicat peste 150 de lucrari stiintifice si metodice, inclusiv trei monografii si doua manuale. A pregatit cinci doctori si un doctor habilitat in stiinte agricole. Recunoasterea potentialului stiintific al dlui Gh. Cimpoies a fost incoronata cu alegerea sa in calitate de membru al Academiei Internationale de Ecologie (1996), al Academiei Internationale Agricole (1997) si membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei (2007).

A editat primul manual de pomicultura speciala in R. Moldova (2002), apreciat cu Premiul national in domeniul stiintei si tehnicii (2004).

Pe parcursul celor 15 ani de activitate in functia de rector, dl Gh. Cimpoies a inscris o pagina distincta in istoria invatamantului superior agricol, in racordarea acestuia la exigentele Procesului de la Bologna. La Universitatea Agrara au fost deschise zece specialitati noi si o facultate, Centrul editorial, Laboratorul de bioenergetica, Laboratorul pedagogic, revista „Stiinta agricola”, toate subdiviziunile UASM sunt conectate la Internet. Este inceputa constructia unei clinici veterinare…

Ca rector, depune eforturi pentru dezvoltarea relatiilor de colaborare cu institutii similare internationale. Pentru contributia deosebita la dezvoltarea invatamantului agronomic superior, rectorul Gh. Cimpoies a fost ales academician al Academiei Internationale a Scolii Superioare si i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al universitatilor din Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca.

Gheorghe Nicolaescu,
dr., conferentiar universitar,
sef al Catedrei de viticultura

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *