Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Timpul Local 29 Iunie 2011, ora 06:01    Din editia print

Academicianul Petru Soltan la 80 de aniSavant, scriitor şi… Om al Cetăţii

Marime Font

Academicianul Petru Soltan s-a născut pe 29 iunie 1931 în familia lui Simion şi Melania Soltan din satul Coşniţa. A învăţat să scrie şi să citească de sine stătător până a păşi pragul şcolii, fapt extrem de rar întâlnit printre copiii de la sate. Fiind cel mai mare dintre cei zece copii, de mic a fost obişnuit cu munca şi cu greutăţile vieţii. Încă de atunci a învăţat să aibă o atitudine responsabilă faţă de orice sarcină i s-a încredinţat. Pe parcursul vieţii s-a manifestat prodigios în mai multe domenii, obţinând succese remarcabile în ştiinţa matematică, publicistică şi activitatea social-politică.

Primii paşi în matematică…

Aptitudinile sale deosebite în domeniul matematicii le-a descoperit în anii de studenţie în cadrul Institutului Pedagogic din Chişinău. Aici a obţinut primele rezultate ştiinţifice, reflectate în lucrarea „Generalizarea teoremei lui Pitagora", şi primul loc la concursul republican al lucrărilor studenţeşti, iar apoi la cel unional (din URSS) - o menţiune şi un premiu bănesc. Toate acestea l-au încurajat să aleagă matematica drept profesie.

Amprentele Universităţii „M. Lomonosov”

Chişinăul de după război avea posibilităţi mai mult decât modeste pentru a crea tineretului studios condiţiile necesare de creştere în plan ştiinţific şi cultural. La Bucureşti şi la alte centre ştiinţifice europene nici nu puteai visa pe atunci. Singura posibilitate rămâneau centrele situate la Moscova, Leningrad, Kiev. Mânat de dorul cunoaşterii şi îndemnat de tânăra sa soţie, în toamna anului 1954, Petru Soltan pleacă la Universitatea de Stat „M. Lomonosov” din Moscova pentru a-şi face studiile de doctorat. Această instituţie a lăsat amprente adânci în conştiinţa sa prin spiritul înalt de democraţie, nemaiîntâlnit în alte instituţii pe timpul regimului totalitar comunist. Deprinderile obţinute la Moscova l-au ajutat mult pe parcursul vieţii. A avut nevoie de ele, în special, în perioada în care a exercitat funcţia de director al Institutului pentru Cercetări în Domeniul Planificării. Despre atmosfera colegială, benefică muncii de cercetare ce domnea aici pe timpul când director era dl Petru Soltan îşi amintesc şi astăzi foştii colaboratori ai institutului. În lucrarea sa „Alese” (Chişinău, 2005), Feofan Belicov, unul dintre aceştia, scrie: „În timpurile sovietice, foarte dure, în organizaţia noastră, condusă de Petru Soltan, domnea o democraţie adevărată. Pentru această îi spunem un mare MULŢUMESC!”.

Fiind doctorand la Moscova, a efectuat cercetări ştiinţifice sub conducerea renumitului savant Pavel S. Aleksandrov. Şi-a susţinut cu succes teza de doctorat în faţa Consiliului Ştiinţific din cadrul Institutului de Matematică al AŞ al URSS în anul 1961. Rezultatele muncii sale ştiinţifice ulterioare i-au oferit posibilitatea să obţină titlul de doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice (1974). Prin lucrarea prezentată pentru obţinerea acestui titlu a fost fondată originala teorie a d-convexităţii, apreciată de matematicienii din întreaga lume.

Savant de talie internaţională

Activitatea fructuoasă în domeniul matematicii i-a adus o recunoştinţă binemeritată. Astfel, în decembrie 1972, devine membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova, apoi membru al Prezidiului Academiei de Ştiinţe (1974-1978), membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992), membru de onoare al Academiei Române (2003), Laureat al Premiului Naţional în domeniul ştiinţei şi tehnicii (2004).

Academicianul Petru Soltan este fondator al şcolii ştiinţifice „Teoria mulţimilor d-convexe şi aplicaţiile matematicilor”, autor a peste 100 de lucrări ştiinţifice în domeniul matematicilor teoretice şi al celor aplicative, între care şase monografii. A pregătit 24 de doctori şi trei doctori habilitaţi în ştiinţe fizico-matematice.

Îndrăgostit şi de metafore

Petru Soltan s-a afirmat nu doar în lumea cifrelor, ci şi în cea a literelor. În anul 2003 îi apare cartea Ieterele, iar în 2006 - Transnistria, lacrima mea, o confesiune plină de dragoste şi durere despre Transnistria, Basarabia, România şi întreg neamul românesc. Autorul suferă pentru nelegiuirile pe care le-a indurat neamul său pe parcursul istoriei, în acelaşi timp, el se lasă copleşit de tot ce e frumos - îl poate încânta un răsărit de soare, cântul unei priveghetori... Pe plan filosofic, Petru Soltan ne aminteşte că în istorie, de cele mai multe ori, se întâmplă că… nu cei care au dreptate înving, ci invers, „cei ce înving au dreptate”. El ne avertizează că, şi astăzi, printre noi sunt destui oameni care se străduiesc mai întâi să învingă cu orice preţ, folosind minciuna, laşitatea, viclenia, pentru ca apoi, după ce obţin victoria, să ne convingă că au dreptate...

„O dovadă că paradisul există…”

În anul 2006 a editat volumul Între Scylla şi Charybda, care a cucerit cititorii prin stilul specific, nemaiîntâlnit la alţi maeştri ai condeiului. Poetul Nicolae Dabija, referindu-se la această carte, remarca: „Pentru matematicianul Petru Soltan cifrele sunt o dovadă că paradisul există. Pentru ilustrul nostru savant universul este o formulă matematică. Ca şi viaţa. Ca şi dorul. Ca şi speranţa. Formule matematice sunt într-un fel şi articolele publicistice, eseurile, schiţele academicianului Petru Soltan”. Activitatea literar-publicistică a academicianului Petru Soltan a fost înalt apreciată, el fiind ales membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Bătând la „porţile Babilonului”…

Fiind o persoană publică activă, academicianul Petru Soltan este mereu preocupat de destinele ţării. Adesea îi citim comentariile şi analizele în diferite publicaţii – TIMPUL, „Literatura şi Arta”, „Ziarul de Gardă”, în care vine de fiecare dată cu propuneri judicioase şi analize pertinente. De asemenea, îl preocupă publicistica documentară. În 2001 a editat volumul La porţile Babilonului - o carte despre modelele-ipoteze ale universului, cu reflecţii privind miracolul lumii. Găsim aici meditaţiile sale profunde despre realitatea imediată - fenomene ce au loc în politică, în viata socială, ştiinţifică şi culturală, în economie. A ales acest titlu, impresionat de asemănările uluitoare dintre cultura antică babiloneană şi cultura antică din spaţiul nostru.

Model de implicare în viaţa ţării

Octogenarul Petru Soltan este un model de implicare, în special, pentru tineri. De fapt, el a fost întotdeauna un luptător, deoarece s-a implicat personal în toate evenimentele social-politice din ultimele două decenii. A sprijinit Mişcarea de eliberare naţională din Basarabia, revenirea la alfabetul latin şi limba română, a pledat mereu pentru reabilitarea adevărului istoric. În anii de renaştere naţională a fost membru al comitetelor de iniţiativă pentru formarea, mai întâi, a Mişcării Democratice, apoi a Frontului Popular (1987-1988), fiind chiar prim-vicepreşedinte al Frontului Popular în perioada 1989-1990. Ca membru al Prezidiului şi preşedinte al Comisiei parlamentare pentru Ştiinţă şi Învăţământ (1990-1994), primul act normativ semnat de el a fost cel cu privire la utilizarea în R. Moldova a glotonimului „Limba Română”. La fel, a luptat pentru obţinerea burselor de studii în România pentru tinerii basarabeni. În 2010 i-a fost acordat „Ordinul Republicii”.

La mulţi ani, domnule Profesor!

Şi astăzi, academicianul Petru Soltan este foarte activ. Cei care l-au cunoscut spun că, pe parcursul vieţii, el niciodată nu a simţit povara anilor. A fost şi a rămas un om plin de energie, de idei şi spirit de iniţiativă. În prezent conduce un laborator şi un seminar ştiinţific în cadrul Universităţii de Stat din Moldova. În persoana Domniei Sale, doctoranzii au un om de încredere, care îi ghidează nu doar în munca de cercetare, dar şi în toate problemele de zi cu zi, pentru că el continuă să se afle în vâltoarea evenimentelor.
Dragă domnule Profesor, la cei 80 de ani pe care îi împliniţi astăzi, noi, cei care am avut norocul să vă cunoaştem, vă dorim multă sănătate şi să păstraţi mereu elanul tineresc pe care l-aţi avut permanent în suflet. La mulţi ani!

Sergiu Cataranciuc,
Laureat al Premiului Naţional
în domeniul ştiinţei şi tehnicii,
şef de catedră, USM  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)