Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:49
Abonamente

Timpul Local 29 Iunie 2011, ora 06:01    Din editia print

Academicianul Petru Soltan la 80 de aniSavant, scriitor şi… Om al Cetăţii

Marime Font

Academicianul Petru Soltan s-a născut pe 29 iunie 1931 în familia lui Simion şi Melania Soltan din satul Coşniţa. A învăţat să scrie şi să citească de sine stătător până a păşi pragul şcolii, fapt extrem de rar întâlnit printre copiii de la sate. Fiind cel mai mare dintre cei zece copii, de mic a fost obişnuit cu munca şi cu greutăţile vieţii. Încă de atunci a învăţat să aibă o atitudine responsabilă faţă de orice sarcină i s-a încredinţat. Pe parcursul vieţii s-a manifestat prodigios în mai multe domenii, obţinând succese remarcabile în ştiinţa matematică, publicistică şi activitatea social-politică.

Primii paşi în matematică…

Aptitudinile sale deosebite în domeniul matematicii le-a descoperit în anii de studenţie în cadrul Institutului Pedagogic din Chişinău. Aici a obţinut primele rezultate ştiinţifice, reflectate în lucrarea „Generalizarea teoremei lui Pitagora", şi primul loc la concursul republican al lucrărilor studenţeşti, iar apoi la cel unional (din URSS) - o menţiune şi un premiu bănesc. Toate acestea l-au încurajat să aleagă matematica drept profesie.

Amprentele Universităţii „M. Lomonosov”

Chişinăul de după război avea posibilităţi mai mult decât modeste pentru a crea tineretului studios condiţiile necesare de creştere în plan ştiinţific şi cultural. La Bucureşti şi la alte centre ştiinţifice europene nici nu puteai visa pe atunci. Singura posibilitate rămâneau centrele situate la Moscova, Leningrad, Kiev. Mânat de dorul cunoaşterii şi îndemnat de tânăra sa soţie, în toamna anului 1954, Petru Soltan pleacă la Universitatea de Stat „M. Lomonosov” din Moscova pentru a-şi face studiile de doctorat. Această instituţie a lăsat amprente adânci în conştiinţa sa prin spiritul înalt de democraţie, nemaiîntâlnit în alte instituţii pe timpul regimului totalitar comunist. Deprinderile obţinute la Moscova l-au ajutat mult pe parcursul vieţii. A avut nevoie de ele, în special, în perioada în care a exercitat funcţia de director al Institutului pentru Cercetări în Domeniul Planificării. Despre atmosfera colegială, benefică muncii de cercetare ce domnea aici pe timpul când director era dl Petru Soltan îşi amintesc şi astăzi foştii colaboratori ai institutului. În lucrarea sa „Alese” (Chişinău, 2005), Feofan Belicov, unul dintre aceştia, scrie: „În timpurile sovietice, foarte dure, în organizaţia noastră, condusă de Petru Soltan, domnea o democraţie adevărată. Pentru această îi spunem un mare MULŢUMESC!”.

Fiind doctorand la Moscova, a efectuat cercetări ştiinţifice sub conducerea renumitului savant Pavel S. Aleksandrov. Şi-a susţinut cu succes teza de doctorat în faţa Consiliului Ştiinţific din cadrul Institutului de Matematică al AŞ al URSS în anul 1961. Rezultatele muncii sale ştiinţifice ulterioare i-au oferit posibilitatea să obţină titlul de doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice (1974). Prin lucrarea prezentată pentru obţinerea acestui titlu a fost fondată originala teorie a d-convexităţii, apreciată de matematicienii din întreaga lume.

Savant de talie internaţională

Activitatea fructuoasă în domeniul matematicii i-a adus o recunoştinţă binemeritată. Astfel, în decembrie 1972, devine membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova, apoi membru al Prezidiului Academiei de Ştiinţe (1974-1978), membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992), membru de onoare al Academiei Române (2003), Laureat al Premiului Naţional în domeniul ştiinţei şi tehnicii (2004).

Academicianul Petru Soltan este fondator al şcolii ştiinţifice „Teoria mulţimilor d-convexe şi aplicaţiile matematicilor”, autor a peste 100 de lucrări ştiinţifice în domeniul matematicilor teoretice şi al celor aplicative, între care şase monografii. A pregătit 24 de doctori şi trei doctori habilitaţi în ştiinţe fizico-matematice.

Îndrăgostit şi de metafore

Petru Soltan s-a afirmat nu doar în lumea cifrelor, ci şi în cea a literelor. În anul 2003 îi apare cartea Ieterele, iar în 2006 - Transnistria, lacrima mea, o confesiune plină de dragoste şi durere despre Transnistria, Basarabia, România şi întreg neamul românesc. Autorul suferă pentru nelegiuirile pe care le-a indurat neamul său pe parcursul istoriei, în acelaşi timp, el se lasă copleşit de tot ce e frumos - îl poate încânta un răsărit de soare, cântul unei priveghetori... Pe plan filosofic, Petru Soltan ne aminteşte că în istorie, de cele mai multe ori, se întâmplă că… nu cei care au dreptate înving, ci invers, „cei ce înving au dreptate”. El ne avertizează că, şi astăzi, printre noi sunt destui oameni care se străduiesc mai întâi să învingă cu orice preţ, folosind minciuna, laşitatea, viclenia, pentru ca apoi, după ce obţin victoria, să ne convingă că au dreptate...

„O dovadă că paradisul există…”

În anul 2006 a editat volumul Între Scylla şi Charybda, care a cucerit cititorii prin stilul specific, nemaiîntâlnit la alţi maeştri ai condeiului. Poetul Nicolae Dabija, referindu-se la această carte, remarca: „Pentru matematicianul Petru Soltan cifrele sunt o dovadă că paradisul există. Pentru ilustrul nostru savant universul este o formulă matematică. Ca şi viaţa. Ca şi dorul. Ca şi speranţa. Formule matematice sunt într-un fel şi articolele publicistice, eseurile, schiţele academicianului Petru Soltan”. Activitatea literar-publicistică a academicianului Petru Soltan a fost înalt apreciată, el fiind ales membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Bătând la „porţile Babilonului”…

Fiind o persoană publică activă, academicianul Petru Soltan este mereu preocupat de destinele ţării. Adesea îi citim comentariile şi analizele în diferite publicaţii – TIMPUL, „Literatura şi Arta”, „Ziarul de Gardă”, în care vine de fiecare dată cu propuneri judicioase şi analize pertinente. De asemenea, îl preocupă publicistica documentară. În 2001 a editat volumul La porţile Babilonului - o carte despre modelele-ipoteze ale universului, cu reflecţii privind miracolul lumii. Găsim aici meditaţiile sale profunde despre realitatea imediată - fenomene ce au loc în politică, în viata socială, ştiinţifică şi culturală, în economie. A ales acest titlu, impresionat de asemănările uluitoare dintre cultura antică babiloneană şi cultura antică din spaţiul nostru.

Model de implicare în viaţa ţării

Octogenarul Petru Soltan este un model de implicare, în special, pentru tineri. De fapt, el a fost întotdeauna un luptător, deoarece s-a implicat personal în toate evenimentele social-politice din ultimele două decenii. A sprijinit Mişcarea de eliberare naţională din Basarabia, revenirea la alfabetul latin şi limba română, a pledat mereu pentru reabilitarea adevărului istoric. În anii de renaştere naţională a fost membru al comitetelor de iniţiativă pentru formarea, mai întâi, a Mişcării Democratice, apoi a Frontului Popular (1987-1988), fiind chiar prim-vicepreşedinte al Frontului Popular în perioada 1989-1990. Ca membru al Prezidiului şi preşedinte al Comisiei parlamentare pentru Ştiinţă şi Învăţământ (1990-1994), primul act normativ semnat de el a fost cel cu privire la utilizarea în R. Moldova a glotonimului „Limba Română”. La fel, a luptat pentru obţinerea burselor de studii în România pentru tinerii basarabeni. În 2010 i-a fost acordat „Ordinul Republicii”.

La mulţi ani, domnule Profesor!

Şi astăzi, academicianul Petru Soltan este foarte activ. Cei care l-au cunoscut spun că, pe parcursul vieţii, el niciodată nu a simţit povara anilor. A fost şi a rămas un om plin de energie, de idei şi spirit de iniţiativă. În prezent conduce un laborator şi un seminar ştiinţific în cadrul Universităţii de Stat din Moldova. În persoana Domniei Sale, doctoranzii au un om de încredere, care îi ghidează nu doar în munca de cercetare, dar şi în toate problemele de zi cu zi, pentru că el continuă să se afle în vâltoarea evenimentelor.
Dragă domnule Profesor, la cei 80 de ani pe care îi împliniţi astăzi, noi, cei care am avut norocul să vă cunoaştem, vă dorim multă sănătate şi să păstraţi mereu elanul tineresc pe care l-aţi avut permanent în suflet. La mulţi ani!

Sergiu Cataranciuc,
Laureat al Premiului Naţional
în domeniul ştiinţei şi tehnicii,
şef de catedră, USM  

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:11

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi vorbeşte despre reforma justiţiei, votată ieri în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:47

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

 În pitorescul vechi oraș românesc Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Libertății te va aduce în fața unei clădiri vechi banale. Intrând printr-un bar, vei ajunge la Muzeul Consumatorului Comunist, de mărimea unui apartament. Este o fascinantă fereastră...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)