Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 07:18
Abonamente

Muzică 11 Aprilie 2013, ora 06:13    Din editia print

Saveliu Cojocaru: „Studioul „Șansa ta” este viața mea”

Marime Font

 
 
 

S-a născut pe 1 martie 1953, în satul Buciușca, raionul Rezina. Odată cu construcția Hidrocentralei de la Dubăsari, familia Cojocaru s-a transferat la Saharna Nouă, același raion.  

Aici, viitorul compozitor, textier și interpret își petrece copilăria și anii de școală. A absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău și Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Musicescu”. Din 1983, conduce formații artistice și de amatori. În 1995-1999 este regizor de sunet la Radioul Național. În 1999 este numit conducător artistic la Palatul de Cultură al Feroviarilor din capitală, unde lucrează până în prezent. 
 
Compozitorul, textierul și interpretul Saveliu Cojocaru a scris muzică pentru mai mulți interpreți din R. Moldova. De-a lungul carierei sale, a semnat peste 200 de piese muzicale pentru maturi și copii. În 1998 a lansat albumul muzical „Iar eu mai trăiesc cu un vis”, care cuprinde 16 melodii. Mai târziu, împreună cu poetul Mihai Lescu, lansează două albume intitulate sugestiv „Toate dorurile noastre”. În primăvara lui 2008 vine în fața publicului meloman cu CD-ul „Așa sunt de felul meu”, cu 20 de piese interpretate de autor.

A compus muzică din fragedă copilărie, fiind inspirat de trilurile păsărilor și de locurile pitorești de pe malul Nistrului, din preajma Mănăstirii Saharna. Prima lucrare a fost piesa instrumentală „Nostalgie”, interpretată de Orchestra Simfonică a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, condusă de maestrul Gheorghe Mustea. A colaborat cu Anatol Roșcovan, Angela Cabari, Valeriu Râșniță, Boris Gârlea, Mariana Cepraga, Vasile Pascaru, Veronica Stolli și cu alți interpreți de la noi.În primăvara anului 2003, împreună cu soția sa, Larisa Cojocaru, fondează Studioul de muzică pentru copii „Șansa ta”, care a devenit un adevărat laborator de creație pentru tinerele talente. „Din acest studio, s-au lansat în lumea muzicii Natalia Gordienco, Daniel Cuibari, Lucian Podolean ș.a. De fapt, Studioul „Șansa ta” este viața mea”, afirmă cu mândrie Saveliu Cojocaru.

În ultimul timp, el scrie mai mult muzică pentru copii. „Am revenit la copilărie. Pentru a scrie muzică pentru cei mici trebuie să te simți copil. Scriu în permanență – în troleibuz, microbuz, dar mai cu seamă - în casa de vară de pe moșia Nimorenilor, care este laboratorul meu de creație. Aici am scris cele mai frumoase cântece”, ne povestește invitatul nostru.

La cei 60 de ani ai săi, pe care i-a împlinit pe 1 martie, a editat CD-ul „Mărțișoare muzicale”. Un spectacol cu același generic organizează, în fiecare an, de ziua sa, la Palatul de Cultură al Feroviarilor din Chișinău, unde sala, de fiecare dată, este arhiplină. De asemenea, timp de un deceniu, organizează Festivalul cântecului pentru copii „Primăvara copilăriei”, care se află la cea de-a zecea ediție. Visează să editeze un CD cu cântece pentru copii.

Ca și pe alți compozitori și interpreți de valoare, distincțiile de stat l-au cam ocolit pe Saveliu Cojocaru. El, însă, continuă să muncească cu dărnicie, punându-și talentul în slujba melomanilor săi, cântând oriunde este invitat. A scris Imnul orașului Rezina și este cetățean de onoare al comunei Saharna.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul