Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Comentariu 2 Mai 2015, ora 07:18    Din editia print

Marime Font

Scăldătoarea Vitezda

Un om bolnav de 38 de ani aștepta lângă o scăldătoare despre care ni se spune că se tulbura când o atingea un înger și devenea miraculoasă pentru cei care intrau primii în apă. 

 
 
 

Însă acest om nu avea nici un alt ajutor și, din pricina bolii, nu reușea să ajungă printre primii la apă. Iisus îl vindecă, iar cei de acolo sunt supărați că bolnavul și-a strâns lucrurile de acolo în zi de sabat. (Ioan 5; 1-15)

Sunt mai multe învățături în acest cuvânt de la Ioan. Scăldătoarea, ni se spune, avea cinci pridvoare. E aproape ciudat că se menționează numărul pridvoarelor. Fiindcă evangheliștii sunt economi în text și nu dau detalii în plus doar pentru a înfrumuseța lectura. Așa că unii s-au gândit că de vreme ce apa reprezintă firea omului, cele cinci pridvoare corespund celor cinci simțuri ale omului: văzul, auzul, pipăitul, mirosul, gustul. Pentru a ne vindeca de păcate trebuie să intrăm în noi înșine și să aducem la starea de curăție cele cinci simțuri. Pentru că „apele” sunt tulburate înăuntrul nostru de la scăldătoarea Botezului.O învățătură clară e și cea desprinsă din furia evreilor că Iisus a vindecat în zi de sabat. Fiindcă ni se spune limpede că nu există anumite momente pentru a face binele. Trebuie să facem bine în orice clipă. Așa cum un Avvă din Pateric, fiind strigat de la rugăciune s-a ridicat să îi deschidă fratelui. Acesta văzând că bătrânul se ruga și-a cerut iertare că l-a întrerupt, dar Avva i-a răspuns: „Rugăciunea mea ești tu”. La fel ar trebui să facem și noi. Când cineva are nevoie de ajutor, lăsăm toate și mergem în întâmpinarea lui.

Însă versetul de care n-ar trebui să uităm niciodată, e dat în clipa în care cel vindecat se reîntâlnește cu Iisus în templu, iar Iisus îi spune: „Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuieşti, ca să nu-ţi fie ceva mai rău.” (v.14). Este un sfat pe care noi toți nu îl luăm în seamă în viața noastră. Păcătuim și ne spovedim, apoi o luăm de la capăt cu aceleaşi păcate. Nu ne gândim că ne va fi și mai rău decât ne-a fost la început.
Apare un necaz în familie, toți sunt disperați. Atunci putem posti, ne putem ruga și așteptăm ca Iisus să vină și să ne vindece, fiindcă nu avem alt Om care să ne scalde în apa miraculoasă. Și cum trece necazul, cum încet-încet uităm și începem să trăim la fel ca înainte. Iar cu timpul ajungem să credem că am fi reușit și singuri la scăldătoare.

Așa facem cu toate lucrările dumnezeiești din viața noastră, când ni se întâmplă, suntem cuprinși de teamă și recunoștință. Fie că depășim o boală grea, un accident sau că pur și simplu ni se schimbă viața în bine. La început suntem pioși și mulțumitori, apoi, trăind mai departe cu păcatele și patimile noastre, ni se împietrește inima atât de tare că ajungem să negăm ceea ce am văzut cu ochii noștri. Pentru că până să ni se împietrească inima, ne-am bucurat de miracolul pe care l-am trăit, dar am uitat cuvintele lui Iisus din templu (cuvinte pe care biserica ni le amintește zilnic): „De acum să nu mai păcătuieşti, ca să nu-ţi fie ceva mai rău”.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md