Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:59
Abonamente

Actualitate 6 Septembrie 2017, ora 13:29

Scandal de proporții în Europa: Oficiali europeni, mituiți de bogații din Azerbaidjan ca să închidă ochii la corupție și încălcarea drepturilor omului

Marime Font

Ancheta „Laundromat”, a cotidianului britanic Guardian şi altor zece publicaţii europene, dezvăluie culisele „diplomaţiei caviarului”, practicată de Azerbaidjan în Europa.

Elita conducătoare din Azerbaidjan a alocat 2,9 miliarde dolari pentru plata unor europeni de seamă, achiziţii de produse de lux şi spălare de bani prin intermediul unor firme britanice.

Este vorba de modul în care Azerbaidjanul îşi oferă prietenia responsabililor politici europeni pentru escamotarea realităţii privind drepturile omului în această ţară bogată în petrol.


De câţiva ani, expresia „diplomaţia caviarului” este cunoscută în cancelariile europene, dar în spatele acestei expresii exotice se ascunde predilecţia regimului azer de a se menaja, obţinând bunăvoinţa responsabililor occidentali prin livrări din acest produs de lux caspic.

16.000 de plăţi secrete

Liderii azeri, acuzaţi de abuz contra drepturilor omului şi de corupţie sistemică, au făcut peste 16.000 de plăţi secrete în perioada 2012-2014. O parte din bani a fost dirijată spre o operaţiune de lobby internaţional pentru sufocarea criticilor la adresa preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, şi pentru promovarea unei imagini pozitive a ţării sale.

Sume importante au fost acordate unor politicieni şi jurnalişti. Studierea a peste 16.000 de tranzacţii, totalizând 2,5 miliarde euro, relevă un sistem complex şi opac folosit pentru spălarea fondurilor de provenienţă dubioasă (care în mare parte par să fie deturnate de la bugetul de stat), pentru finanţarea luxului aleşilor regimului şi pentru achiziţionarea de prietenii în străinătate.

Firme britanice implicate

Unul din jurnale, „Berlinske”, danez, a avut acces la documente privind conturi în bancă a patru societăţi cu sediul în Marea Britanie şi legate în secret de regimul de la Baku.

Pentru această ţară foarte bogată în petrol, miza este dublă – obţinerea susţinerii în conflictul teritorial cu Armenia, care durează de peste două decenii, şi, mult mai important, anihilarea criticilor ce privesc represiu-nea politică orchestrată de clanul preşedintelui Ilham Aliev, la putere de 14 ani şi care foloseşte fără menajamente arestări arbitrare contra opozanţilor săi politici, a ziariştilor prea critici sau a militanţilor de tot felul.

Tranzacţiile operate de patru societăţi britanice, două în Anglia şi două în Scoţia, care acoperă doar perioada 2012-2014, formează fără dubiu doar vârful icebergului.

S-a folosit peisajul întreprinderilor britanice pentru deplasarea unor mari sume de bani dincolo de autorităţile fiscale. Banii proveneau de la contributori din Azerbaidjan şi din Rusia şi una din principalele bănci europene, Danske, a operat plăţile prin sucursala sa din Estonia.

Danske Bank a recunoscut „spălarea de bani şi alte practici ilegale” şi a semnalat plăţi neregulate în 2014. Regulatorul financiar al Estoniei a recunoscut, la rândul său, că sistemele concepute în branşă pentru oprirea spălării de bani au eşuat. Este vorba de vârful unui iceberg pentru că dosarele relevă plăţi multiple către mai mulţi membri ai Adunării parlamentare a Consiliului Europei. Unul este Eduard Lintner, ex-deputat german, altul este fostul preşedinte italian al grupului de centru-dreapta, Luca Volonte. Plăţile au intervenit în momentul în care Azerbaidjanul era criticat pentru arestarea militanţilor pentru drepturile omului şi a ziariştilor şi pentru organizarea de alegeri frauduloase. Această operaţiune intensă de lobby a avut succes pentru că membri din Consiliul Europei au votat împotriva unui raport critic din 2013 ce viza Azerbaidjanul.

Structuri britanice opace

Burke Files, un anchetator financiar internaţional, a declarat că structurile de întreprinderi britanice erau „absolut opace”. Familia conducătoare din Azerbaidjan nu a fost numită direct, dar dovada unei conexiuni este zdrobitoare. Marile sume de bani veneau prin intermediarii Băncii internaţionale a statului Azerbaidjan, cea mai mare bancă a unei ţări bogate în petrol. În vară, la New York, instituţia a cerut protecţie contra falimentului.

Director general al UNESCO, consultant

Banii au fost oferiţi prin intermediul unor firme britanice lui Kalin Mitrev, un bulgar numit anul trecut în Consiliul de administraţie al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din Londra. Mitrev, care a primit cel puţin 425.000 euro pentru consultanţa oferită companiei azere Azerbaidh Avuar Co., recunoaşte plăţile, dar neagă că ar cunoaşte sursa originală a fondurilor.

Dezvăluirea ar putea fi deranjantă pentru soţia lui Mitrev, Irina Bokova, director general al UNESCO. Bokova a acordat unul dintre cele mai mari premii onorifice, Medalia Mozart, vicepreşedintei Azerbaidjanului, Mehriban Alieva, şi a organizat la sediul UNESCO din Paris o expoziţie foto intitulată „Azerbaidjan – tărâmul toleranţei”, eveniment sub egida Fundaţiei Heydar Aliev.

Partenerii lui Trump, prinşi în scandal

În schema Laundromat figurează şi parteneri comerciali ai preşedintelui american Donald Trump, în cadrul unui proiect din 2012 de construcţie a unui turn Trump de lux la Baku. Dezvoltatorul local al proiectului era Anar Mammadov, fiul miliardar al ex-ministrului Transporturilor din Azerbaidjan, Zyia Mammadov.

La acea vreme, familia Mammadov era una dintre cele mai puternice şi cele mai bogate familii din ţară. Holdingul Baghlan, al Mammadovilor, este legat de tranzacţiile Laundromat. Anar Mammadov a publicat o -fotografie a sa cu Ivanka Trump după victoria electorală a lui Trump. În 2012, Organizaţia Trump a semnat un acord cu Mamadovii pentru construirea unui zgârie-nori ultramodern, cu 33 etaje, dar hotelul nu a fost construit. Programul Laundromat nu îl leagă pe Trump de aceste fonduri, dar ridică problema alegerii partenerilor săi comerciali.

Nu este clar de unde provin banii utilizaţi de regimul Aliev. Guvernul rus a vărsat 20,4 milioane dolari în Laundromat prin intermediul companiei sale de arme, Rosoboronpexport. Mai multe tranzacţii se leagă de alt program de spălare de bani de 20 miliarde dolari, Global Laundromat, care a funcţionat plecând din Moscova între 2010 şi 2014, proiect expus în martie de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Novaia Gazeta şi Guardian.

Conexiunile cu România

Peste 1,3 milioane de euro au fost direcționate și către România, a dezvăluit ieri „Rise Project”. Potrivit jurnaliştilor, au beneficiat șeful filialei SOCAR, celebra reţea azeră de benzinării, un arhitect italian care a apărat public regimul Aliyev, un deputat azer, dar şi clubul de fotbal Oțelul Galați.

Astfel, afaceristul azer Hafiz Mammadov, finanțator al echipei FC Baku, l-a transferat acum patru ani pe atacantul român Marius Pena de la Oțelul Galați, fosta campioană a României în 2011. Suma de 125.000 de dolari a fost plătită prin intermediul LCM Alliance LLP, una din cele patru companii britanice din schema azeră de plăți.

Mai mult, la compania britanică, Hilux Services, o altă firmă folosită de magnatul azer, a apelat şi deputatul azer Mahir Aslanov. Acesta face afaceri cu mobilă la București de mai bine de două decenii. În 2013, el a cumpărat marfă de 230.000 de euro, pe care a plătit-o prin intermediul companiei.

Nu în ultimul rând, Tural Karimov, fratele vitreg al directorului SOCAR, Hamya Karimov, a fost acuzat în 2016 de procurorii români de evaziune fiscală, după ce a fraudat bugetul companiei petroliere, iar banii câștigați i-ar fi spălat, în 2014, potrivit anchetatorilor, prin interpuși și firme-fantomă.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:58

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Guvernul Maiei Sandu ar fi avut șanse mai mari să se mențină la putere dacă ar fi fost creat din start corect, cu miniștri inclusiv din partea PSRM, iar Olesea Stamate și-ar fi dat demisia după eșuarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:52

ULTIMA ORĂ / Benzina, motorina și gazul S-AU SCUMPIT peste noapte

ULTIMA ORĂ / Benzina, motorina și gazul S-AU SCUMPIT peste noapte

Prețurile la carburanți sunt mai mari de vineri, 17 ianuarie. Noile prețuri sunt în vigoare de la ora 00:00.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:48

Ana Guţu, numită în funcţia de SECRETAR DE STAT al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova

Ana Guţu, numită în funcţia de SECRETAR DE STAT al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova

Ana Guţu a fost numită în funcţia de secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, printr-o decizie a prim-ministrului României, Ludovic Orban, scrie Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:47

Moise Guran, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât un jurnalist care intră în politică: S-au întâmplat prea multe în acești cinci ani

Moise Guran, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât un jurnalist care intră în politică: S-au întâmplat prea multe în acești cinci ani

Moise Guran a argumentat joi seara că „s-au întâmplat prea multe în acești cinci ani”, în încercarea de a justifica trecerea de la meseria de ziarist la cariera de politician, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)