Astăzi 31 Martie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:43
Abonamente

Actualitate 6 Septembrie 2017, ora 13:29

Scandal de proporții în Europa: Oficiali europeni, mituiți de bogații din Azerbaidjan ca să închidă ochii la corupție și încălcarea drepturilor omului

Marime Font

Ancheta „Laundromat”, a cotidianului britanic Guardian şi altor zece publicaţii europene, dezvăluie culisele „diplomaţiei caviarului”, practicată de Azerbaidjan în Europa.

Elita conducătoare din Azerbaidjan a alocat 2,9 miliarde dolari pentru plata unor europeni de seamă, achiziţii de produse de lux şi spălare de bani prin intermediul unor firme britanice.

Este vorba de modul în care Azerbaidjanul îşi oferă prietenia responsabililor politici europeni pentru escamotarea realităţii privind drepturile omului în această ţară bogată în petrol.

Loading...


De câţiva ani, expresia „diplomaţia caviarului” este cunoscută în cancelariile europene, dar în spatele acestei expresii exotice se ascunde predilecţia regimului azer de a se menaja, obţinând bunăvoinţa responsabililor occidentali prin livrări din acest produs de lux caspic.

16.000 de plăţi secrete

Liderii azeri, acuzaţi de abuz contra drepturilor omului şi de corupţie sistemică, au făcut peste 16.000 de plăţi secrete în perioada 2012-2014. O parte din bani a fost dirijată spre o operaţiune de lobby internaţional pentru sufocarea criticilor la adresa preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, şi pentru promovarea unei imagini pozitive a ţării sale.

Sume importante au fost acordate unor politicieni şi jurnalişti. Studierea a peste 16.000 de tranzacţii, totalizând 2,5 miliarde euro, relevă un sistem complex şi opac folosit pentru spălarea fondurilor de provenienţă dubioasă (care în mare parte par să fie deturnate de la bugetul de stat), pentru finanţarea luxului aleşilor regimului şi pentru achiziţionarea de prietenii în străinătate.

Firme britanice implicate

Unul din jurnale, „Berlinske”, danez, a avut acces la documente privind conturi în bancă a patru societăţi cu sediul în Marea Britanie şi legate în secret de regimul de la Baku.

Pentru această ţară foarte bogată în petrol, miza este dublă – obţinerea susţinerii în conflictul teritorial cu Armenia, care durează de peste două decenii, şi, mult mai important, anihilarea criticilor ce privesc represiu-nea politică orchestrată de clanul preşedintelui Ilham Aliev, la putere de 14 ani şi care foloseşte fără menajamente arestări arbitrare contra opozanţilor săi politici, a ziariştilor prea critici sau a militanţilor de tot felul.

Tranzacţiile operate de patru societăţi britanice, două în Anglia şi două în Scoţia, care acoperă doar perioada 2012-2014, formează fără dubiu doar vârful icebergului.

S-a folosit peisajul întreprinderilor britanice pentru deplasarea unor mari sume de bani dincolo de autorităţile fiscale. Banii proveneau de la contributori din Azerbaidjan şi din Rusia şi una din principalele bănci europene, Danske, a operat plăţile prin sucursala sa din Estonia.

Danske Bank a recunoscut „spălarea de bani şi alte practici ilegale” şi a semnalat plăţi neregulate în 2014. Regulatorul financiar al Estoniei a recunoscut, la rândul său, că sistemele concepute în branşă pentru oprirea spălării de bani au eşuat. Este vorba de vârful unui iceberg pentru că dosarele relevă plăţi multiple către mai mulţi membri ai Adunării parlamentare a Consiliului Europei. Unul este Eduard Lintner, ex-deputat german, altul este fostul preşedinte italian al grupului de centru-dreapta, Luca Volonte. Plăţile au intervenit în momentul în care Azerbaidjanul era criticat pentru arestarea militanţilor pentru drepturile omului şi a ziariştilor şi pentru organizarea de alegeri frauduloase. Această operaţiune intensă de lobby a avut succes pentru că membri din Consiliul Europei au votat împotriva unui raport critic din 2013 ce viza Azerbaidjanul.

Structuri britanice opace

Burke Files, un anchetator financiar internaţional, a declarat că structurile de întreprinderi britanice erau „absolut opace”. Familia conducătoare din Azerbaidjan nu a fost numită direct, dar dovada unei conexiuni este zdrobitoare. Marile sume de bani veneau prin intermediarii Băncii internaţionale a statului Azerbaidjan, cea mai mare bancă a unei ţări bogate în petrol. În vară, la New York, instituţia a cerut protecţie contra falimentului.

Director general al UNESCO, consultant

Banii au fost oferiţi prin intermediul unor firme britanice lui Kalin Mitrev, un bulgar numit anul trecut în Consiliul de administraţie al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din Londra. Mitrev, care a primit cel puţin 425.000 euro pentru consultanţa oferită companiei azere Azerbaidh Avuar Co., recunoaşte plăţile, dar neagă că ar cunoaşte sursa originală a fondurilor.

Dezvăluirea ar putea fi deranjantă pentru soţia lui Mitrev, Irina Bokova, director general al UNESCO. Bokova a acordat unul dintre cele mai mari premii onorifice, Medalia Mozart, vicepreşedintei Azerbaidjanului, Mehriban Alieva, şi a organizat la sediul UNESCO din Paris o expoziţie foto intitulată „Azerbaidjan – tărâmul toleranţei”, eveniment sub egida Fundaţiei Heydar Aliev.

Partenerii lui Trump, prinşi în scandal

În schema Laundromat figurează şi parteneri comerciali ai preşedintelui american Donald Trump, în cadrul unui proiect din 2012 de construcţie a unui turn Trump de lux la Baku. Dezvoltatorul local al proiectului era Anar Mammadov, fiul miliardar al ex-ministrului Transporturilor din Azerbaidjan, Zyia Mammadov.

La acea vreme, familia Mammadov era una dintre cele mai puternice şi cele mai bogate familii din ţară. Holdingul Baghlan, al Mammadovilor, este legat de tranzacţiile Laundromat. Anar Mammadov a publicat o -fotografie a sa cu Ivanka Trump după victoria electorală a lui Trump. În 2012, Organizaţia Trump a semnat un acord cu Mamadovii pentru construirea unui zgârie-nori ultramodern, cu 33 etaje, dar hotelul nu a fost construit. Programul Laundromat nu îl leagă pe Trump de aceste fonduri, dar ridică problema alegerii partenerilor săi comerciali.

Nu este clar de unde provin banii utilizaţi de regimul Aliev. Guvernul rus a vărsat 20,4 milioane dolari în Laundromat prin intermediul companiei sale de arme, Rosoboronpexport. Mai multe tranzacţii se leagă de alt program de spălare de bani de 20 miliarde dolari, Global Laundromat, care a funcţionat plecând din Moscova între 2010 şi 2014, proiect expus în martie de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Novaia Gazeta şi Guardian.

Conexiunile cu România

Peste 1,3 milioane de euro au fost direcționate și către România, a dezvăluit ieri „Rise Project”. Potrivit jurnaliştilor, au beneficiat șeful filialei SOCAR, celebra reţea azeră de benzinării, un arhitect italian care a apărat public regimul Aliyev, un deputat azer, dar şi clubul de fotbal Oțelul Galați.

Astfel, afaceristul azer Hafiz Mammadov, finanțator al echipei FC Baku, l-a transferat acum patru ani pe atacantul român Marius Pena de la Oțelul Galați, fosta campioană a României în 2011. Suma de 125.000 de dolari a fost plătită prin intermediul LCM Alliance LLP, una din cele patru companii britanice din schema azeră de plăți.

Mai mult, la compania britanică, Hilux Services, o altă firmă folosită de magnatul azer, a apelat şi deputatul azer Mahir Aslanov. Acesta face afaceri cu mobilă la București de mai bine de două decenii. În 2013, el a cumpărat marfă de 230.000 de euro, pe care a plătit-o prin intermediul companiei.

Nu în ultimul rând, Tural Karimov, fratele vitreg al directorului SOCAR, Hamya Karimov, a fost acuzat în 2016 de procurorii români de evaziune fiscală, după ce a fraudat bugetul companiei petroliere, iar banii câștigați i-ar fi spălat, în 2014, potrivit anchetatorilor, prin interpuși și firme-fantomă.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:35

Declarații / Deputații din alianța PDM-PSRM vor decide cum vor fi cheltuiți sutele de milioane împrumutate de la ruși

Declarații / Deputații din alianța PDM-PSRM vor decide cum vor fi cheltuiți sutele de milioane împrumutate de la ruși

Planificate inițial pentru finanțarea reabilitării drumurilor, o parte din cele 200 de milioane de euro ce vor veni ca împrumut din Federația Rusă vor merge în finanțarea sistemului de sănătate. Despre aceasta a anunțat ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, la emisiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:23

VEȘTI BUNE! Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămâna în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case

VEȘTI BUNE! Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămâna în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case

O luminiță la capătul tunelului. Izolarea începe să renteze, cel puțin conform cifrelor din ultimele zile. Ele arată clar o tendință de încetinire a apariției de noi cazuri de coronavirus în Italia, Spania și Franța, cele trei țări europene cele mai afectate și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:18

În ultimele 24 de ore 1957 de persoane au intrat în R. Moldova

În ultimele 24 de ore 1957 de persoane au intrat în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 856 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova - 1 957 traversări persoane, dintre care 1 321 treceri la frontiera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:13

PRIMUL ORAȘ din România care intră în CARANTINĂ TOTALĂ

PRIMUL ORAȘ din România care intră în CARANTINĂ TOTALĂ

Municipiul Suceava și opt comune limitrofe intră în carantină totală, potrivit unei ordonanțe militare (nr. 6) adoptate luni seară și anunțate de ministrul de interne, Marcel Vela.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:09

Suntem în război. Avem încredere în generalii noștri? Ce calități ar trebui să aibă un manager de război

Suntem în război. Avem încredere în generalii noștri? Ce calități ar trebui să aibă un manager de război

 Moartea unui om este o tragedie. Moartea unui milion este doar o statistică. Atât de înfiorător sunau cuvintele unui general de tristă amintire, pe nume Iosif Stalin. Totuși, zilele următoare umanitatea va asista neputincioasă la depășirea pragului de un milion de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:04

MATEI VIȘNIEC Coronavirus: cine e vinovatul?

Coronavirus: cine e vinovatul?

Întrebările pe care şi le pun jurnaliştii, experţii, responsabilii politici şi publicul larg în contextul actualei epidemii se multiplică exponenţial, la fel ca şi COVID-19. Asistăm la prăbuşirea unei lumi? Sau ni se dă o ultimă şansă pentru ca, odată cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:57

Preţul barilului de petrol S-A PRĂBUȘIT la cel mai MIC nivel din ultimii 18 ani, dar benzinăriile din R. Moldova „nu se grăbesc” să ieftinească benzina și motorina

Preţul barilului de petrol S-A PRĂBUȘIT la cel mai MIC nivel din ultimii 18 ani, dar benzinăriile din R. Moldova „nu se grăbesc” să ieftinească benzina și motorina

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, în timp ce ţiţeiul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât sub 20 de dolari pe baril, pentru scurt timp, din cauza temerilor în creştere că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:51

Comuniștii din China ar ascunde informația reală despre răspândirea pandemiei / „Prea MULTE urne cu cenuşă comparativ cu numărul morților”

Comuniștii din China ar ascunde informația reală despre răspândirea pandemiei / „Prea MULTE urne cu cenuşă comparativ cu numărul morților”

De la începutul săptămânii, șapte mari societății de pompe funebre din China au predat zilnic familiilor cenușa a aproximativ 500 de decedați, fapt care sugerează că la Wuhan au murit mai multe persoane decât indică cifrele oficiale", se arată într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:50

Spălatul pe mâini nu este atât de „simplu” în comuna Trușeni unde o bună parte din sat nu este conectată la apeducat. Iar fântânile au secat (protv.md)

Spălatul pe mâini nu este atât de „simplu” în comuna Trușeni unde o bună parte din sat nu este conectată la apeducat. Iar fântânile au secat (protv.md)

Pe unele străzi nici măcar apă în fântâni nu este, așa că oamenii o cară cu căldările de la izvoare. În localitate sunt acum 13 persoane infectate de coronavirus și internate în spital, iar 14 suspecți sunt în carantină acasă, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:44

Coronavirus în România // 2.109 cazuri de îmbolnăvire, din care 593 în Suceava

Coronavirus în România // 2.109 cazuri de îmbolnăvire, din care 593 în Suceava

2.109 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate până luni seară în România, din care 593 la Suceava, astfel că în municipiul Suceava și în 8 localități limitrofe se instituie carantina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:27

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devensit VIRAL

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devensit VIRAL

 Un nou mesaj video la un cetățean de-al nostru a deveni viral pe facebook. Clipul are peste 12 mii de distribuiri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:20

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 31 MARTIE 2020. Ultima zi din martie vine cu un eveniment de zile mari!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 31 MARTIE 2020. Ultima zi din martie vine cu un eveniment de zile mari!

 Marte are o energie razboinica ce poate produce anxietate. Planeta discernamantului Saturn vine cu o energie rece, calculata, detasata, total opusa infierbantatului si impulsivului Marte si deci va tempera din focul martian, dandu-ne si noua abilitatea de a ne mai racori si tempera si de a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 04:05

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul a oferit un interviu despre noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 21:36

China refuză să mai testeze pacienții cu simptome de coronavirus din Wuhan pentru a nu strica propaganda care spune că starea de urgență s-a încheiat

China refuză să mai testeze pacienții cu simptome de coronavirus din Wuhan pentru a nu strica propaganda care spune că starea de urgență s-a încheiat

 Spitalele din Wuhan îi resping și refuză să le facă teste pacienților locali cu simptome de coronavirus, transmite publicația RTHK din Hong Kong, citată de La Stampa. E vorba despre o decizie politică a autorităților, care vor să arate că epidemia a fost ținută sub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:52

COD GALBEN DE ÎNGHEŢ. Cât de frig va fi şi ce localităţi vor fi afectate

COD GALBEN DE ÎNGHEŢ. Cât de frig va fi şi ce localităţi vor fi afectate

Meteorologii prognozează îngheţuri în următoarele trei nopţi. Aceştia au emis un cod galben în acest sens, valabil pe întreg teritoriul ţării. Avertizarea intră în vigoare de marţi şi va fi valabilă până în data de 2 aprilie. Temperaturile vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:03

ULTIMA ORĂ /// 13 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 13 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 11 persoane sunt infectate, 0 sunt suspecte, 16 se află în carantină și 105 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:00

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

Acțiunile guvernării în contextul combaterii răspândirii coronavirusului îi alertează pe medici. Unul dintre cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican infectați cu COVID-19 a lansat o petiție pe internet în care cere autorităților să-și rectifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:35

OFICIAL: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă TESTUL la un laborator privat (DOC)

OFICIAL: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă TESTUL la un laborator privat (DOC)

Fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat. Aceasta rezultă din referința juristului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Andrei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:15

S-a vindecat de coronavirus FĂRĂ TRATAMENT! O femeie a reușit asta în 2 săptămâni

S-a vindecat de coronavirus FĂRĂ TRATAMENT! O femeie a reușit asta în 2 săptămâni

O femeie de 47 de ani din Wuhan, care a ajuns în Australia, unde a fost diagnosticată cu COVID-19 s-a vindecat în totalitate fără să îi fie administrată medicație. Pe perioadă internării aceasta nu a primit antibiotice sau alte preparate antivirusale și cu toate acestea s-a vindecat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:12

Moscova se pregătește să declare mâine STAREA DE URGENȚĂ din cauza răspândirii coronavirusului

Moscova se pregătește să declare mâine STAREA DE URGENȚĂ din cauza răspândirii coronavirusului

Rusia a suspendat de azi toate zborurile internaționale, iar la Moscova intră în vigoare măsurile de carantină, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. După săptămâni în care părea ocolită de epidemie, Rusia înregistrează zilnic creșteri record,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:00

De ce este foarte puțin probabil să te infectezi cu COVID-19 de la pachetele primite prin curier sau de pe ambalajele produselor din magazine

De ce este foarte puțin probabil să te infectezi cu COVID-19 de la pachetele primite prin curier sau de pe ambalajele produselor din magazine

NU ar trebui să fim panicați și să credem că ne putem infecta cu noul coronavirus doar de la un pachet adus de curier sau de la ambalajul unui produs cumpărat din supermarket, spun specialiști din SUA, unde problema a fost pe larg dezbătută. Un risc există, dar este extrem de mic și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:57

Toți cei care vor muri din cauza COVID-19, vor fi înormântați în cimitirul “Doina” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități

Toți cei care vor muri din cauza COVID-19, vor fi înormântați în cimitirul “Doina” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități

Persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19 vor fi înmormântate într-un cartier special amenajat în cimitirul “Sântul Lazăr” din Capitală, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)