Externe

Scandal în Parlamentul ucrainean. Flota rusă va rămâne în Crimeea până în 2042

O bombă fumigenă a fost aruncată, astăzi, în Parlamentul ucrainean, în timp ce deputaţii discută asupra prelungirii acordului despre menţinerea flotei ruse din Sevastopol până în 2042, informează BBC. Potrivit AFP, mai multi deputati ai opozitiei au aruncat cu oua in presedintele Radei supreme, Volodimir Litvin, si cu petarde fumigene, iar sala de sedinta a fost umpluta de fum.

Acordul a fost ratificat intr-o atmosfera de haos in mai putin de 30 de minutede la inceperea dezbaterilor, cu 236 de voturi pentru, in conditiile in care actuala putere avea nevoie de 226 de voturi pentru aprobarea intelegerii semnate de Ianukovici si Medvedev, anunta RIA Novosti.

Discuţiile din Radă au loc, în timp ce în faţa instituţiei în jur de 200 de persoane protestează. În acelaşi timp, fostul premier, Iulia Timoşenko şi fostul preşedinte, Victor Iuşcenko, îşi manifestă nemulţumirea din sală.

Săptămâna trecută, Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord pentru prelungirea prezenţei flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea, până în 2042.

În schimb, liderii de la Kremlin au anunţat o reducere de 30 la sută a preţului gazelor ruseşti pentru Ucraina.

[UPDATE 1] Potrivit RIA Novosti, Ex-presedintele Ucrainei, liderul partidului naţionalist "Ucraina noastra", Viktor Iuşcenko, a numit "uzurpare militară a ţării" ratificarea acordului. În acelaşi timp, liderul opoziţiei, Iulia Timoşenko, a declarat că are de gând să ridice poporul împotriva autorităţilor.

[UPDATE 2] "Ratificarea acordului ruso-ucrainean reprezintă o contribuţie la reformarea întregului sistem de securitate european, la menţinerea păcii în întreaga regiune a Europei", a declarat vice-preşedintele Comitetului Internaţional al Dumei ruse, Andrei Klimov, reprezentând fracţiunea "Rusia Unită".

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *