Ultima oră

Scandal: patru militari ruşi au folosit cardul unei victime de la Smolensk

 "La o oră şi 20 de minute după catastrofă, o primă retragere frauduloasă a fost efectuată cu unul dintre cele două carduri bancare ale lui Andrzej Przewoznik", una dintre cele 96 de victime ale accidentului, a declarat purtătoarea de cuvânt a Parchetului, Monika Lewandowska.

"În cele trei zile care au urmat catastrofei, din 10 până la 12 aprilie, au fost în total 11 retrageri pentru suma globală de 6.000 de zloţi (1.445 de euro)", a precizat Lewandowska.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Pawel Gras, a confirmat luni arestarea în Rusia a patru militari ruşi.

"Autorii acestui act josnic au fost deja arestaţi în Rusia", a declarat Gras.

"Este vorba într-adevăr de patru militari ruşi, şi nu de funcţionari OMON (forţele speciale ruse) aşa cum afirmasem din greşeală duminică", a adăugat el.

"Eroarea vine din faptul că eu credeam că la locul accidentului nu erau decât funcţionari OMON, însă erau şi alte unităţi", a explicat el.

Această informaţie eronată a lui Gras a fost dezminţită ferm duminică de Ministerul rus de Interne şi de autorităţile de la Smolensk.

Conform Parchetului din Varşovia, care instrumentează cazul de la 14 mai, retragerile au fost efectuate de patru militari de la una dintre garnizoanele din Smolensk.

"Justiţia poloneză a cerut justiţiei ruse un ajutor judiciar, în special o informaţie privind înregistrările de monitorizare a bancomatelor unde s-au efectuat retragerile", a precizat purtătoarea de cuvânt a Parchetului.

"Nu am primit până în prezent nici un răspuns la cererea noastră", a adăugat ea.

Andrzej Przewoznik, directorul Consiliului pentru protecţia monumentelor de luptă şi martiriu, făcea parte din delegaţia poloneză care se deplasa la Katin, în apropiere de Smolensk, locul masacrării a mii de ofiţeri polonezi în 1940, la ordinul lui Iosif Stalin.

Avionul Tupolev 154 care îi transporta pe preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi o delegaţie de oficiali politici şi militari de rang înalt, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze pe timp de ceaţă densă la Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea celor 96 de persoane aflate la bord.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *