Astăzi 15 August 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:25
Abonamente

Actualitate 25 Februarie 2011, ora 13:45    Din editia print

SCANDAL: Tripăduş se joacă de-a „Lupu”, „Plahotniuc” şi „Roibu”

Marime Font

Foto: B & F

Ţara absurdului: deşi în forma sa nr. 246 Anatolie Tripăduş are înscrise 14 dosare penale, nimeni nu ştie cum să-l pună la respect...

S-au scurs şapte luni de când TIMPUL a publicat o serie de investigaţii despre scandaloasele dosare ale aşa-zisului om de afaceri Anatolie Tripăduş, implicat în cele mai sofisticate scheme de înşelăciune, dar care se proclamă prieten cu orice guvernare. A trecut atâta timp, dar totul rămâne pe vechi. Reforma promisă în instituţiile de drept nu se face resimţită. Procurorii şi judecătorii, în loc să ia măsuri, se acuză între ei, în timp ce Tripăduş îi joacă pe toţi pe degete. Protejat anterior de comunişti, nimeni nu mai pricepe cine îi stă acum în spate… Ieri, el se lăuda că e prieten cu Oleg Voronin. Astăzi, încearcă să-şi rezolve problemele folosind numele lui Lupu, Plahotniuc şi al ministrului Roibu. Cei trei demnitari ne asigură că nu-i vor tolera obrăznicia, iar Marian Lupu spune că se va ocupa personal de el…

Amintim că principalele acuzaţii ce i se aduc lui Tripăduş sunt: dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane în proporţii deosebit de mari, spălarea de bani, abuzul în serviciu, escrocheria, confecţionarea şi folosirea ştampilelor şi documentelor oficiale false, organizarea şi dirijarea neexecutării hotărârilor instanţei de judecată, samavolnicia, determinarea altor persoane la prezentarea mărturiilor false, falsificarea probelor în proces etc. În forma sa 246 - actul ce informează despre antecedentele penale ale unei persoane - figurează 14 dosare (vezi foto). Totuşi, examinarea dosarelor Tripăduş se tergiversează al patrulea an, iar el circulă nestingherit prin toată lumea...

Loading...


Sternioală: „Suntem cu mâinile legate...”

Constatăm cu stupoare că justiţia şi procuratura au ajuns păpuşi în mâinile unui singur om învinuit de infracţiuni extrem de grave. Paradoxul pare unul tipic pentru ţara noastră: toţi se arată nemulţumiţi de tărăgănarea dosarului, dar nimeni nu ştie ce să facă… Magistrata Aliona Danilova de la Judecătoria Buiucani, care e şefa completului de judecată în dosarele sus-numite, admite că examinarea dosarului ar putea să dureze mulţi ani, deoarece inculpaţii nu se prezintă în instanţă. „Dosarul se află la control peste tot. Suntem şi noi într-o situaţie dificilă. Dar, în afară de Tripăduş, pe acelaşi dosar, mai avem cinci învinuiţi. Ba unul e bolnav, ba celălalt şi, dacă prezintă certificat medical, nu putem să-i aducem cu forţa. Iar în lipsa lor nu putem lucra, căci le încălcăm drepturile”, susţine magistrata. Preşedintele judecătoriei Buiucani, Oleg Sternioală, adaugă: „Suntem cu mâinile legate. Tergiversarea se datorează faptului că inculpatul Tripăduş a fost internat în spital o perioadă îndelungată de timp. De fiecare dată când începem lucrul concret, el intervine imediat cu un certificat medical. Procurorii trebuie să verifice autenticitatea acestor documente, dar şi acţiunile sale în perioada când se declară bolnav. Dacă se va stabili că el se eschivează să participe la şedinţe, instanţa ar putea lua măsurile necesare”. Dar nu numai bolile inculpaţilor tărăgănează dosarul. De exemplu, şedinţa de marţea trecută a fost amânată, fiindcă avocata lui Tripăduş, Ana Ursachi, avea un alt dosar la aceeaşi oră.

Angela Balan, cealaltă avocată a bălţeanului, consideră că vinovat de tergiversare este procurorul Dorin Compan, care ar fi adus în instanţă doar doi din cei 64 de martori. Compan, însă, spune că, de când lucrează în acest proces, toţi inculpaţii s-au prezentat cel mult de două ori. „Se pierde timp şi pentru că inculpaţii îşi schimbă pe rând avocaţii, iar cei noi au nevoie de vreo două luni pentru a face cunoştinţă cu dosarul”, precizează procurorul. „Aşa e soarta proceselor cu mulţi inculpaţi. Omul prezintă document că e bolnav şi n-ai ce-i face”, spune Gheorghe Ulianovschi, expert în drept penal. Totuşi, el nu crede că procesul va dura la nesfârşit: „Încet, o să se încheie... Unii cred că trecerea timpului o să schimbe ceva, dar nimic nu se schimbă”.

O soluţie interesantă este propusă, în acest caz, de Dumitru Visterniceanu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. El spune că procurorul, dacă nu e în stare să verifice actele medicale ale lui Tripăduş, ar putea să solicite sprijinul Ministerului Sănătăţii. Ideea sa e întemeiată, deoarece nu se exclude că, odată învinuit de falsificarea a zeci de acte de importanţă mai mare, Tripăduş ar putea lesne meşteri „o foaie de la doctor”. Mai mult, se pare că Tripăduş caută şi alte căi de a întinde examinarea dosarului până-n pânzele albe. Astfel, tot marţi el a cerut instanţei recuzarea procurorului Dorin Compan, pe motiv că acesta l-ar fi ameninţat cu moartea şi ar fi organizat un atac fizic asupra sa. Cererea a fost respinsă de instanţă.

Kaya: „Tripăduş vrea să mă cumpere - m-a ameninţat cu moartea”

Precaut la fiece pas, Tripăduş nu lipseşte din instanţă fără a prezenta acte medicale, ceea ce-i permite să părăsească oricând R. Moldova… „Tripăduş este o situaţie într-adevăr deosebită. Cereţi explicaţi de la procurorul care investighează cazul”. Aşa ne-a răspuns procurorul general, Valeriu Zubco, la întrebarea de ce bălţeanul nu are interdicţie de a ieşi din ţară. Dorin Compan spune că respectiva interdicţie i-a fost retrasă lui Anatolie Tripăduş în 2007, după ce, ieşind din închisoare, acesta a rugat instanţa să-i permită să plece la tratament peste hotare. „Ulterior, a venit disciplinat la judecată şi n-am avut temeiuri de a-i aplica măsura preventivă”, lămureşte procurorul.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, afirmă că jurisprudenţa CEDO stipulează că măsura preventivă nu se aplică decât celor care se eschivează de la pedeapsă, pot pune la cale tulburări publice sau influenţează justiţia ori martorii. „În cazul intimidării martorilor, persoana poate fi plasată sub arest”, a precizat ministrul. Nu ştim cum se comportă Tripăduş cu alţi martori, dar zilele trecute am fost anunţaţi de una dintre victimele sale - cetăţeanul turc Zekeria Kaya - că bălţeanul l-a ameninţat, somându-l să-şi retragă mărturiile contra sa. Amintim că anul trecut, în articolul „Mi-au dezbătut toţi dinţii, ca să cumpăr „Mioara”, Kaya relata în detalii despre cum Tripăduş şi alţi complici de-ai acestuia l-au răpit, l-au închis într-o saună din Bălţi, maltratându-l şi forţându-l să-şi înregistreze o firmă pe un alt nume (Catal Refic). Ulterior, această firmă a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al întreprinderii „Mioara” din Bălţi, privatizată ilegal de Tripăduş. Potrivit lui Kaya, săptămâna trecută, aflându-se într-un restaurant de pe str. V. Alecsandri din capitală, a fost invitat afară de către Tripăduş şi fiul său, Ruslan. „Mă insultau şi mă ameninţau, inclusiv cu moartea, pe mine şi toată familia mea. Mă întrebau de ce am declarat în TIMPUL adevărul despre suferinţele la care ei m-au supus. Ziceau că n-am dreptul să vorbesc fără ştirea lor, altminteri, voi trece iarăşi prin aceleaşi chinuri. M-au urmărit încă două zile. În altă seară, m-au acostat doi necunoscuţi care mi-au propus bani, ca să tac. Am refuzat. Înţeleg că vor să mă cumpere. Dacă-mi vor mai apărea în faţă, o să anunţ poliţia. Mă tem pentru familia mea”, spune speriat Kaya.

Plahotniuc: „Nu vreau să fac cunoştinţă cu un astfel de om”

Dacă e să-l credem pe Tripăduş, poliţia nu se va atinge nicicum de el. În ultimul timp, el se făleşte că e prieten cu ministrul de Interne, generalul Alexei Roibu. În luna ianuarie, de pildă, în timpul executării unei încheieri judecătoreşti la o întreprindere din Bălţi, ocupată abuziv de către Tripăduş, acesta ar fi ameninţat poliţiştii care erau de faţă că vor fi demişi. Iată ce îşi aminteşte administratorul de stat, Svetlana Cojocaru: „Tripăduş ne provoca la ceartă. Zicea că are relaţii importante, că ne va crea probleme. Poliţiştilor le-a spus franc şi răspicat: „Eu îs prieten cu Roibu! Mâine, n-o să mai lucraţi în poliţie!”. Poliţiştii Octavian Rusica şi Mihail Sadovici confirmă aceste declaraţii. La rândul său, ministrul Roibu s-a arătat stupefiat de ieşirile lui Tripăduş: „Voi aţi început să scrieţi adevărul despre el şi ştiţi că îşi permite orice. Nu vă opriţi, continuaţi. Eu n-am nimic cu acest om. Sunt minciuni gogonate, pe care el le toarnă toată viaţa, şi am să iau măsurile cuvenite!”.

Însă Roibu nu e singurul demnitar, de al cărui nume face abuz Tripăduş. Probabil, aceasta este metoda sa de a prosti lumea pentru a-şi apăra interesele. Există martori, cărora Tripăduş le spunea odinioară că e prieten cu Oleg Voronin, deşi, imediat după schimbarea Puterii, bălţeanul s-a declarat... victimă a comuniştilor. În 2010, el spunea că e prieten cu Filat. Acum, se pare, şi-a schimbat idolii - ca să-şi promoveze scopurile, deseori meschine, Tripăduş afirmă, în diferite cercuri, că e protejat de Lupu şi Plahotniuc. Aflând de la noi despre aceasta, Marian Lupu a rămas nedumerit: „Bălţi… Tripăduş… Îmi amintesc ceva, dar categoric foarte vag. Cu părere de rău, în ultimul timp au apărut atâţia „verişori” şi „prieteni” pe care îi descopăr abia acum, pur accidental... Sunt nişte escrocherii ieftine. Dar am notat lucrul acesta şi îl voi ţine sub control. Dacă situaţia se va repeta, am să mă ocup personal de acest caz”. Vladimir Plahotniuc era deja informat că un oarecare Tripăduş uzitează cu numele său: „Am auzit că se ascunde şi abuzează cu numele meu, dar niciodată în viaţă nu l-am văzut, nu-l ştiu şi habar nu am cu ce se ocupă. Nu mă interesează şi nu vreau să fac cunoştinţă cu un astfel de om, însă asemenea declaraţii mă deranjează şi nu le voi trece cu vederea”.

Solicitat de noi, Tripăduş a refuzat să vorbească. Avocata Ursachi consideră că clientul său este nevinovat şi speră că va reuşi să obţină achitarea lui. Dacă admitem că ar putea să nu fie chiar aşa, pornind de la cumulul de acuzaţii ce i se aduc, în situaţia în care Tripăduş va simţi pericolul unei sentinţe neprielnice, nu-i exclus ca el să părăsească RM şi să dispară. Nu se ştie precis cu ce se ocupă el peste hotare acum, însă surse din Belarus, Ucraina, România şi Rusia ne-au anunţat că face victime şi pe la ei... De aceea, pentru orice eventualitate, TIMPUL anunţă autorităţile acestor ţări că Tripăduş Anatol Tudor, născut la 1.08.1957, foloseşte la intrare şi la ieşire din RM paşaportul românesc. Totodată, dacă statul nostru nu e capabil să pună punct dosarelor Tripăduş, TIMPUL le propune factorilor de decizie să folosească soluţia expusă de Dumitru Visterniceanu, despre verificarea de către Ministerul Sănătăţii a certificatelor medicale ale lui Tripăduş, dar şi a stării sănătăţii inculpatului. Acest lucru este strict necesar pentru a înţelege prin ce farmece legislaţia noastră îi absolvă de pedeapsă pe cei care aduc prejudicii imense şi repetate statului, dar şi cetăţenilor săi, pe când săracii care, flămânzi, fură un cocoş sau un colac, sunt trimişi rapid la ocnă.

---------------------------------
TIMPUL anunţă autorităţile României, Ucrainei, Rusiei şi Belarusului că Tripăduş Anatol Tudor, născut la 1.08.1957, foloseşte la intrare şi la ieşire din RM paşaportul românesc. Totodată, dacă statul nostru nu e capabil să pună punct dosarelor Tripăduş, le propunem factorilor de decizie să folosească soluţia expusă de Dumitru Visterniceanu, despre verificarea de către Ministerul Sănătăţii a certificatelor medicale ale lui Tripăduş, dar şi a stării sănătăţii inculpatului.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 15 August 2020, ora: 12:30

Chișinăul în foc roșu

Chișinăul în foc roșu

Până pe 6 iulie 1941, sovieticii își ticluiseră deja lista obiectivelor civile pe care urmau să le nimicească.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 August 2020, ora: 10:11

Alain Besançon Comunism și fascism, experimentele totalitare ale secolului XX

Comunism și fascism, experimentele totalitare ale secolului XX

 Cele două experimente politice totalitare, comunismul şi fascismul, reprezintă încă un subiect de real interes pentru cercetarea istorică, politologică, filosofică, sociologică etc. Dinamica dintre acestea două, cât şi legăturile dintre ele în diversele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 15 August 2020, ora: 10:00

30 de ani de la moartea legendarului Viktor Ţoi / VIDEO

30 de ani de la moartea legendarului Viktor Ţoi / VIDEO

Acum 30 de ani, pe 15 august 1990, în urma unui accident rutier, a decedat compozitorul, textierul, interpretul, actorul şi întemeietorul formaţiei "Kino" - Viktor Ţoi. Avea doar 28 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 15 August 2020, ora: 09:09

Umiliţi şi bătuţi, bieloruşii eliberaţi din închisori povestesc despre infernul prin care au trecut: Au fost privați de apă, hrană şi somn, bătuți şi torturați cu curent electric

Umiliţi şi bătuţi, bieloruşii eliberaţi din închisori povestesc despre infernul prin care au trecut: Au fost privați de apă, hrană şi somn, bătuți şi torturați cu curent electric

„Credeam că vom fi îngropaţi aici”, a declarat Iana Bobrovskaia, de 27 de ani, când a părăsit vineri închisoarea din Minsk unde a fost deţinută după reprimarea violentă a protestelor post-electorale din Belarus, relatează AFP, preluată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 15 August 2020, ora: 09:02

Proteste în Belarus. UE nu acceptă rezultatul: „AU FOST FRAUDATE”

Proteste în Belarus. UE nu acceptă rezultatul: „AU FOST FRAUDATE”

Uniunea Europeană consideră că alegerile prezidenţiale din Belarus au fost fraudate şi urmează să anunţe sancţiunile pe care le va impune ţării ca urmare a scrutinului şi a comportamentului pe care autorităţile l-au avut faţă de protestatari.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 15 August 2020, ora: 08:46

Răzbunare în stil mafiot. Momentul în care un bărbat este lovit de o mașină / VIDEO

Răzbunare în stil mafiot. Momentul în care un bărbat este lovit de o mașină / VIDEO

Momentul în care un bărbat din localitatea Murgeni, județul Vaslui, este lovit într-o confruntare violentă dintre clanurile interlope din zonă a fost surprins de camerele de supravegere. Imaginile au fost făcute publice, vineri seara, de către Sindicatul Europol.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 August 2020, ora: 01:54

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 AUGUST 2020. LUNĂ PLINĂ ÎN ZODIA VĂRSĂTOR

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 AUGUST 2020. LUNĂ PLINĂ ÎN ZODIA VĂRSĂTOR

Horoscopul zilei de 15 august aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 august 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15 august spune...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 August 2020, ora: 00:31

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

De fapt, în toata istoria sa, Rusia a fost un stat agresor. Să creada că a cucerit o șesime din suprafata planetei numai ca urmare a războaielor de aparare, poate doar un om complet lipsit de orice cunoaștere a istoriei, sau care si-a pierdut complet capacitatea de a gândi, după...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 15 August 2020, ora: 00:13

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

La 6 august 2020, CCM a decis să-și „reevalueze considerentele și soluția stabilită prin Hotărârea nr. 28 din 17 octombrie 2017”. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 14 August 2020, ora: 09:24

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 13 august, în apropierea orașului Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 08:53

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni”

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni” Foto: zdg

Agricultorii moldoveni din centrul și sudul țării au ieșit la protest. Recolta le-a fost afectată de secetă și grindină, iar acum cer autorităților să-i susțină pentru că situația în care au ajuns este dezastroasă. Întrucât autoritățile nu au reacționat la protestele lor, cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 07:51

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

Activele Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, unde BERD şi Banca Transilvania sunt acţionari, au fost puse sub sechestru de Procuratura Anticorupţie în urma unei investigări a activităţii frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din 2014.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)