Actualitate

Scandalul de la UNITEM continua

Ministerul Justitiei a refuzat sa inregistreze modificarile privind conducatorul Asociatiei Obstesti „Uniunea Teatrala din Moldova”, in urma unei contestatii depuse de ex-vicepresedintele UNITEM Mihai Cocieru. In scrisoarea semnata la 5 iunie, ministrul Vitalie Parlog isi motiveaza decizia prin faptul ca „in conformitate cu procesul-verbal al congresului din 11 mai 2009, candidatul ales in functia de presedinte a acumulat 116 voturi, ceea ce constituie doar 48% din numarul total de delegati prezenti la acest congres”.

Precum ne-a relatat Titus Jucov, vicepresedinte al UNITEM si membru al comisiei de numarare a voturilor, alegerile presedintelui organizatiei s-au desfasurat in mod corect, rezultatele acestora fiind validate de catre o comisie in frunte cu actorul Iurie Negoita. Iata de ce decizia Ministerului Justitiei i-a facut pe mai multi delegati la congres sa-si exprime protestul fata de refuzul de a-l inregistra in calitate de presedinte al UNITEM pe Sandu Grecu. Publicam, alaturat, Scrisoarea deschisa adresata ministrului Parlog de catre presedintii organizatiilor primare ale UNITEM.

Scrisoare deschisa

Domnului Vitalie Parlog, ministru al Justitiei al R. Moldova

A trecut deja mai bine de o luna de cand noi, oamenii de teatru din R. Moldova, ne-am intrunit, pe 11 mai, la Congresul ordinar al Asociatiei Obstesti „Uniunea Teatrala din Moldova” (UNITEM), in cadrul caruia am ales un nou presedinte al breslei noastre. Dupa lungi si obositoare dispute, am votat conform regulamentului, optand pentru una din cele doua candidaturi incluse in buletinele de vot. A invins cunoscutul regizor, manager si actor, directorul artistic al Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale”, dl Alexandru Grecu, care l-a surclasat pe dl Aurelian Danila. Scorul electoral a fost strans: din 226 de delegati prezenti la votare, 116 au votat pro Grecu si 110 – pro Danila, ceea ce reprezinta 50% plus trei voturi.

Pana aici totul este clar. Ex-presedintele UNITEM l-a felicitat pe nou-alesul presedinte si noi am plecat tarziu acasa cu sentimentul datoriei facute pana la capat. Dar n-a fost sa fie asa. La cateva zile dupa Congres, a inceput sa se vorbeasca in lumea teatrala despre aceea ca, chipurile, alegerea noului presedinte nu a fost desfasurata conform cerintelor statutare, ca a fost incalcata nu stim ce procedura de legalizare etc. Cineva a avut grija sa gaseasca vreun clenci pentru a stopa schimbarea promisa de Grecu in programul sau.

Toata lumea stie ca Alexandru Grecu este un artist cu verticalitate, care isi face onest datoria civica. De aceea noi consideram ca tergiversarile birocratice ale functionarilor ministerului Justitiei, pe care Dumneavoastra cu onoare il conduceti, pot fi interpretate eronat in cadrul campaniei electorale a alegerilor anticipate.

Noi, membrii UNITEM, angajati ai teatrelor din republica, veterani ai Artei Teatrale, ne exprimam nedumerirea fata de Decizia nr. 3 a Ministerului Justitiei, prin care se refuza inregistrarea modificarilor privind conducatorul Asociatiei Obstesti „Uniunea Teatrala din Moldova” si cerem confirmarea juridica a noului presedinte UNITEM.

Presedintii organizatiilor primare UNITEM:

I. Boiarchina, Teatrul Republican de Papusi „Licurici”; A. Poscina, Teatrul Rus „A. P. Cehov”; A. Tabarcea, Teatrul „Luceafarul”; N. Darie, Teatrul „M. Eminescu”; Ar. Racila, Teatrul „Satiricus”; Gh. Oanta, UNITEM; A. ?arus, Teatrul „B. P. Hasdeu”, Cahul; M. Bahnaru, Compania IPNA „Teleradio Moldova”, L. Botnaru, Teatrul „A. Mateevici”; E. Capmari, Teatrul „V. Alecsandri” din Balti, Natalia Galatonova, Teatrul Dramatic Rus „N. Aronetkaia”, Tiraspol.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *