Externe

Scanerele corporale in aeroporturile europene vor fi introduse nu mai devreme de luna aprilie

Comisia Europeana va elabora, in luna aprilie, un raport privind impactul de scanere corporale asupra sanatatii, securitatii si vietii private, a declarat comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, in fata deputatilor din Parlamentul European.

"Siguranta si securitatea pasagerilor este o prioritate majora pentru mine in calitate de reprezentant al comisiei de profil", a precizat, in prima sa zi de lucru la birou, Siim Kalas, referindu-se la utilizarea tehnologiei de scanare a organismului in aeroporturi. Raportul va sta la baza unei decizii ulterioare privind introducerea normelor aplicabile la nivelul UE.

Kallas a afirmat ca, dupa atacul terorist, care a avut loc in ziua de Craciun, asupra unui avion american ce pleca de la Amsterdam, "a fost evident ca riscul de amenintare la adresa aviatiei civile poate creste".

Comisarul european a subliniat, insa, ca aceste tipuri de scanere nu sunt "remedii universale" si ca lupta impotriva terorismului are nevoie de mai multe masuri coordonate – inteligenta, profilare, metode de cautare si cooperare internationala.

Printre tarile care au introdus sistemul de scanare corporala in aeroporturi sunt Olanda si Marea Britanie. Presa europeana aminteste ca in 2008 Parlamentul European a respins un astfel de proiect care ar prevedea un set de conditii comune in folosirea acestei tehnologii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *