Cultură

Scena, casa maestrului Nicolae Botgros

Nu exagerez deloc afirmând că este un artist-nepereche, faptul fiind cunoscut de o lume întreagă și demonstrat de marele lăutar și formația sa pe diverse scene ale lumii – de la Chișinău și București, la Moscova și Paris, ducând faima muzicii populare românești în zeci de țări europene, precum și în Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, Australia etc. Supranumit geniu al viorii, cel mai distins lăutar de la Barbu Lăutarul încoace și-a făcut din scenă o casă. Este foarte greu să-l găsești, fiind mereu pe scenă, în sălile de concert de la Chișinău și București, în studiourile Televiziunii Române, unde participă cu întreaga orchestră, de ani buni, săptămânal, la emisiunea „O dată-n viață”. 

În 2002, postul de televiziune „România Internațional” îl declara pe Nicolae Botgros drept dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg spațiul românesc. Timp de patru decenii, orchestra a suportat cinci formule. Acestea au dat Republicii Moldova sute de soliști-instrumentiști care au trecut școala celui mai mare lăutar din întregul areal românesc.

Îmi amintesc cum, la sfârșitul anului 2000, orchestra lui Nicolae Botgros ne-a ținut într-o singură respirație și simțire pe parcursul a cinci ore și jumătate în sala Palatului Național. La cea de-a 50-a aniversare, el a adunat peste o sută de soliști. Acum, la cei 60 de ani, maestrul ne-a spus că-și va sărbători aniversarea mai simplu ca întotdeauna. „Multe lucruri se fac în pripă, cu de-a sila și nefiresc. De aceea am renunțat la un spectacol la Palatul Național. Am decis să particip azi-seară, timp de o oră și jumătate, la o emisiune de la televiziunea publică, pentru a evolua în fața spectatorilor din întreaga republică. Ziua de naștere am lăsat-o pentru prieteni. Și pentru publicul drag inimii mele. Dacă publicul mă apreciază timp de 34 de ani de când sunt dirijor, cum să nu mă bucur și să nu-i fiu recunoscător?”, ne-a spus maestrul Nicolae Botgros.

De-a lungul carierei sale, a acompaniat și înregistrat circa 200 de CD-uri cu mari interpreți de pe ambele maluri ale Prutului: Gheorghe Zamfir, Sofia Vicoveanca, Mioara Velicu, Daniela Condurache, Ion Dolănescu, Zinaida julea, Valentina Cojocaru ș.a. Ieri, când l-am sunat, maestrul ne-a mărturisit că a terminat înregistrările cu Daniela Condurache. L-am întrebat, firește, câte CD-uri are el personal. „Am numai două. Înregistrez cu toți interpreții de valoare. Las ca muzica noastră populară să se păstreze pentru mulți ani înainte…”, ne-a răspuns virtuozul dirijor și violonist.
În afară de harul cu care l-a înzestrat Dumnezeu, neobositul lăutar are o capacitate de muncă de invidiat. Anul trecut, pe 4 aprilie, cu toate că avea o fractură de antebraț (s-a dezechilibrat în camera unui hotel bucureștean în care era cazat și a căzut), a dirijat, cu mâna dreaptă ruptă, timp de peste șapte ore, în Sala Palatului din București, la cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Muzicii Populare Românești.

Acum, la cei 60 de ani împliniți, nouă nu ne rămâne decât să-i aruncăm în pragul casei sale, care este scena, florile recunoștinței noastre, să-i mulțumim lui Dumnezeu că-l avem și să-i dorim sănătate și activitate la fel de rodnică în continuare. La mulți-mulți ani, dragă maestre! 

Despre Nicolae Botgros


Sofia Vicoveanca
„Primul popas pe meleagurile basarabene l-am făcut grație străduințelor și frământărilor sufletești ale lui Nicolae Botgros. A fost un vis… Nu puteam să cred că sunt alături de el, de minunații săi lăutari. După mulți ani de activitate, am constatat că, de fapt, cântecul meu a început la Chișinău.”


Gheorghe Zamfir
„De la prima întâlnire, maestrul Nicolae Botgros m-a cucerit prin virtuozitate și măiestrie interpretativă, prin enorma capacitate de muncă, cu care, de altfel, electrizează toată orchestra, pe care eu o consider și o compar cu cea mai bună mașină americană.”


Mihai Munteanu
„Nimic nu este mai de preț pentru un popor decât muzica sa, un exponent mai valoros nu există. Și dacă avem Orchestră „Lăutarii”, înseamnă că suntem foarte bogați. Înclin să cred, vom rămâne bogați, deoarece Nicolae Bogros are grijă de aceasta și o păstrează. Dacă s-ar încadra într-o competiție toate orchestrele din lume, cu siguranță, Orchestra „Lăutarii” ar fi printre primele. Prin virtuozitate, prin tehnica interpretativă, prin eleganță i-ar cuceri pe toți.”


Valentina Cojocaru
„Am avut frumosul prilej să activez în Orchestra „Lăutarii” dirijată de maestrul Nicolae Botgros, trăind clipe de mare vibrație sufletească. Fiecare evoluare era deosebită, reușind să realizez o armonie între mine și orchestră, vocea mea și sunetul orchestrei se contopeau, deveneau un tot întreg. Îl apreciez foarte mult pe Nicolae Botgros și ca personalitate – este un om cu sufletul mare și foarte înțelegător. ”


Lidia Bejenaru

„Despre Nicolae Botgros s-au spus multe cuvinte, sper sincere, aprecieri binemeritate. Oricum, sunt convinsă că îl cunosc cel mai bine, deoarece mai bine de patru decenii împart cu el și bucuriile, și tristețile vieții. Sunt alături de el când are nevoie de susținere, deoarece nu întotdeauna totul merge foarte bine, după cum pare la prima vedere, cu atât mai mult cu cât Nicolae este un om foarte sensibil și nu fiecare îl poate înțelege. În toată perioada vieții a dat dovadă de exigență față de tot ceea ce face, a fost și rămâne un soț atent și grijuliu și un tată cu dragoste față de copil. Și în creația sa este multă bunătate, optimism, deoarece pune suflet în fiecare melodie. Doresc să rămână așa, să fie înțeles și apreciat, întrucât o merită din plin. Și îi mulțumesc pentru tot binele făcut mie și colegilor, tuturor celor care au avut prilejul să colaboreze cu el.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *