Opinii și Editoriale

Scena politica moldoveana: lideri, partide, aliante

Formarea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) a creat o situatie noua, originala si inedita pe esichierul politic moldovean, mereu schimbator si confuz. Daca ingrosam un pic culorile putem afirma ca, dupa instalarea la putere a AIE, a disparut… opozitia. Comportamentul PCRM, debarcat de la guvernare, nu e al unei opozitii civilizate, ci al unor trupe de gherila. Fractiunea parlamentara a comunistilor nu are urechi de auzit, ci numai gura de vorbit si pumni de lovit.

Ei, de fapt, nici nu recunosc AIE, dovada ca si in luarea sa de cuvant, in sedinta in plen a parlamentului cu ocazia alegerii sefului statului, Maria Postoico, sefa fractiunii parlamentare a comunistilor, a facut uz de sintagma „asa-zisa Alianta”. Dar, prima conditie pentru existenta unei opozitii normale este recunoasterea oponentului; or, PCRM, prin faptul ca nu recunoaste noua putere, nu are statut de partid de opozitie, ci de detasament de gherila care nu respecta nicio regula de joc.

Aceasta situatie ne face sa fim sceptici vizavi de participarea PCRM la alegerea sefului statului. Daca nu se intampla nicio minune, la anul vom avea alegeri anticipate. Partidele din Alianta vor merge spre anticipate cu sanse diferite. Daca va fi mentinuta actuala dinamica a guvernarii, sanse electorale bune pastreaza PLDM-ul premierului Vlad Filat. O enigma ramane PD-ul lui Marian Lupu (Dumitru Diacov).

Daca nu va fi ales presedinte, Lupu ar putea fi perceput de electorat ca o „victima” a comunistilor, fapt ce i-ar spori sansele electorale. Cu o pozitie usor consolidata va veni in anticipate si PL-ul lui Mihai Ghimpu. Mai putin nuantata la acest moment pare pozitia AMN-ului lui Serafim Urecheanu. S-ar putea ca nuantarile sa apara la congresul de sambata al acestei formatiuni.

Pe segmentul extraparlamentar e pustiu si bate vantul. Astazi aici nu exista niciun partid serios ce ar putea depasi la alegerile viitoare pragul de sase la suta. Aceasta inseamna ca viitoarea confruntare electorala se va da intre comunisti si partidele din Alianta. Mai multe voci cred ca alegerile anticipate vor fi catastrofale pentru PCRM. Astazi e riscant sa afirmi cu certitudine asa ceva.

Exista o multitudine de factori, preponderent interni, de care depind imaginea si popularitatea partidelor din Alianta, singurele capabile sa „impinga” PCRM spre „prapastie” – extrema stanga. Unul dintre acesti factori este insusi statutul Aliantei: partidele din AIE vor forma un singur bloc electoral sau vor merge separat in alegeri? Daca vor merge separat, in mod inevitabil, intre liderii Aliantei vor aparea interese divergente. Afirmatia nu e nici o incurajare, nici o acuzatie, ci o simpla constatare.

Oricum, RM e „blestemata” si in viitorii ani sa fie guvernata de coalitii. E o situatie normala, „de tip european”, cum se spune. In democratiile europene clasice niciun partid nu poate forma de unul singur majoritatea si, drept urmare, guvernarile sunt de coalitie, constituite de partide de centru-stanga si centru-dreapta. Acolo unde exista suficienta cultura politica asemenea guvernari sunt productive. Noi insa la capitolul cultura politica o ducem inca destul de prost, de aceea, la noi si aliantele post-electorale o termina prost. Exemplul ADR-ului este relevant in acest sens.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *