Astăzi 24 Septembrie 2020, Joi - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2020
Abonamente

Politică 20 Iunie 2020, ora 08:56

Scenariu de coșmar în noiembrie: Trump, învins, contestă rezultatul alegerilor--interviu cu Richard Hasen

Marime Font

 

Richard Hasen este profesor de Drept și Științe Politice la Universitatea Statului California--Irvine. Expert în jurisprudența electorală, autor de manuale academice și articole în această specialitate, co-director fondator al Jurnalului de Drept Electoral, membru, din 2009, al Institutului American de Jurisprudența, autor a două cărți recunoscute, în 2016 și 2018, cu premii ale breslei, el a publicat în acest an, la editura universității Yale, volumul DEGRINGOLADA ELECTORALĂ/ ELECTION MELTDOWN, subintitulat Trucuri Murdare, Neîncredere și Amenințare la Adresa Democrației Americane.

Actualitatea electorală americană, eclipsată de cea epidemiologică, începe să-și revină în drepturi. Preliminarele legislative și prezidențiale, majoritatea aminate după introducerea carantinei, la mijlocul lunii martie, se reiau. La 9 iunie s-au ținut, cu peripeții, primare în cinci state, iar pe 23 iunie vom avea următoarea manșă, în care sunt angajate șase state, printre care New York. Problemele pe care le detaliază Richard Hasen s-au multiplicat din cauza restricțiilor sanitare și au complicat viață celor care, în număr mare, s-au hazardat totuși să voteze în persoană. La 9 iunie, în Nevada s-a așteptat pînă la 7 ore, în special în zonele urbane minoritare precum comitatul Clark-- cu 1,3 milioane de votanți pe liste--unde numărul centrelor de vot s-a redus de la 72 în 2018 la 3. Situație similară în Georgia, stat emblematic pentru toate disfuncționalitățile sistemului electoral, unde s-a întîrziat iar expedierea și contabilizarea voturilor prin corespondență, și unde comitatul urban Fulton a pierdut, într-o "consolidare", 40 de centre de vot. În ciuda acestor realități, Republicanii de la Washington și din state blochează sau întîrzie luarea de măsuri pentru extinderea votului prin corespondență.

Richard Hasen: O serie de legi statale îngreunează înscrierea pe liste și votul. Sunt legi promulgate preponderent de Republicani, care tind să creadă că e multă fraudă în sistem. Democrații, pe de altă parte susțin că numeroasele inițiative de suprimare a votului subminează încrederea publică în procesul electoral. Avem apoi, în cazuri izolate, incompetența administrativă. Sistemul american este extrem de fragmentat, cu peste 8.000 de jurisdicții electorale. Când alegerile sunt foarte disputate, aceste incidente izolate sunt intens mediatizate. A treia problema pe care o analizez este aceea a fraudării, exemplul clasic în acest sens fiind imixtiunea rusească din 2016. Ultima realitate problematica este retorică incendiară, stridentă, despre alegeri "furate" sau măsluite. Argumentez în DEGRINGOLADA ELECTORALĂ că acești patru factori, laolaltă, reduc încrederea americanilor în integritatea procesului electoral, zdruncină convingerea că voturile vor fi numărate corect și exact.

Loading...


Rep.: "Degringolada Electorală" conține o bogăție de exemple ilustrind disfuncționalitățile pe care le-ați înșiruit. Care ar fi unele dintre aceste exemple?

Richard Hasen: În materie de incompetența, citez cazul șefei biroului electoral al comitatului floridian Broward, Brenda Snipes, care într-un an a uitat să expedieze 55.000 de buletine de vot prin corespondență. Cu o altă ocazie, n-a inclus pe buletine subiectul unui referendum, iar în 2018, la o renumărare după un rezultat strîns, a depășit termenul de înaintare a rezultatelor către biroul electoral statal din cauză că o subalternă n-a știut procedura de expediere electronică. În privința legilor care îngreunează accesul la urne, justificate cu retorică "fraudei", menționez un proces din Kansas, Kobach contra Fish, în care primul, șeful administrației statale, trebuia să prezinte dovezi că votul ne-cetățenilor a fost o problema serioasă într-un scrutin din acel stat. Kobach a susținut că datele sale reprezintă doar "partea vizibilă a iceberg-ului; judecătorul a conchis că n-a fost nici un iceberg, doar un țurțure generat în cea mai mare parte de erori organizatorice. Kobach, Republican, a fost sancționat pentru inducerea în eroare a instanței și nerespectarea regulilor de baza privind probele.

Rep.: Și ca exemplu de "trucuri murdare"?

Richard Hasen: Cunoaștem ce s-a petrecut la prezidențialele din 2016 când rușii au încercat, printre altele, să spargă informatic registrele electorale din toate cele 50 de state. Un alt exemplu este un scrutin parlamentar din 2018 în Carolina de Nord, unde buletine de vot au fost distruse, voturi exprimate au fost schimbate, buletine ne-bifate au fost trecute la activul unuia dintre candidați.

Rep.: Iar în Georgia Brian Kemp, șeful administrației, a fost, în 2018, candidat învingător la postul de guvernator într-un scrutin pe care el însuși l-a gestionat.

Richard Hasen: Din păcate, e ceva foarte obișnuit în Statele Unite. Kemp este însă un caz aparte, de oficial electoral statal care-și folosește autoritatea în folos politic propriu. Foarte aproape de dată alegerilor îi acuză pe Democrați că încearcă să pirateze registrul electoral, cînd de fapt aceștia semnalasera o breșă informatică unor ciberneticieni de la o universitate de stat, care la rîndul lor alertasera autoritățile federale. În loc să-și recunoască vină, Kemp și-a acuzat gratuit rivală în alegeri. E un caz șocant de mascare a incompetenței, pentru a obține incorect o funcție electivă.

Rep.: Ați vorbit până acum despre cum și cine încearcă să suprime sau să obstrucționeze expresia electorală. Pe cine vizează, de regulă, aceste încercări?

Richard Hasen: Deși legile care încearcă obstrucționarea accesului la urne par îndreptate împotriva Democraților, efectul lor supresiv este redus, parțial din cauza eforturilor continui de a le reduce impactul. Poziția pe care o argumentez în carte este că în loc să ne întrebăm dacă aceste manevre schimbă rezultatul alegerilor, ar trebui să ne concentrăm asupra demnității fiecărui alegător, punînd întrebarea de ce statul încearcă să îngreuneze înscrierea pe liste și votul. Motivele invocate, că se previne fraudă și se mărește încrederea în sistem, nu se sprijină pe date reale.

Rep.: Se fac eforturi, se iau măsuri pentru că alegerile din acest an să fie altfel, mai puțîn expuse la "trucuri", mai bine organizate și supervizate?

Richard Hasen: Fără îndoială că în domeniul ciber-siguranței s-au luat numeroase măsuri la nivel federal, statal și local pentru a garanta integritatea listelor de votanți, iar rețelele de socializare încearcă să împiedice diseminarea de informații false.

Rep.: Menționați mai devreme "retorica alegerilor furate". Trump a recurs la ea în 2016, invocând, fără nici o baza faptică, "un milion de voturi frauduloase în California". E posibil să conteste rezultatul în acest an, dacă pierde, folosind aceeași tactică?

Richard Hasen: Este posibil că Trump să nu se recunoască învins dacă rezultatul e foarte strîns într-un stat care contează în Colegiul Electoral. Decisiv devine atunci cine îl susține. Dacă are o plângere plauzibilă de fraudă, plauzibilă în orice caz pentru suporterii săi, avem potențial o problema serioasă, unul dintre acele "scenarii de coșmar" pe care le descriu în carte. Cel mai bun antidot este să nu avem un rezultat strâns, dar asta bineînțeles nu-i sub controlul nimănui.

Rep.: Are sistemul imunitate la astfel de tertipuri?

Richard Hasen: În sistemul american foarte mult e chestiune de norme, nu legi. Mă tem că nu avem mecanisme 100% eficiente de a contracara o astfel de manevră a lui Trump, dacă acesta poate atrage alți Republicani din Parlament în sprijinul poziției sale. Acest fapt îmi stîrnește îngrijorare în privința alegerilor din noiembrie.

Rep.: DEGRINGOLADA ELECTORALĂ, cartea dvs., se încheie cu o pledoarie în favoarea schimbării necesare și cu un plan de reformă a sistemului. Ce măsuri sunt necesare pentru restabilirea încrederii în acest proces democratic fundamental?

Richard Hasen: Pe termen lung, mi-aș dori de-politizarea gestionării alegerilor, gestionare care ar trebui încredințată profesioniștilor și bazată pe reguli uniforme, naționale. Cum așa ceva nu cred că se va întîmpla, propun alte soluții, de exemplu că mass-media să nu mai legitimizeze alegații de fraudă electorală nesusținute de probe. E nevoie de un plan care să implice societatea în ansamblul ei pentru a garanta că perdantul și adepții săi acceptă rezultatul alegerilor.

https://www.rfi.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 10:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 23 Septembrie 2020, ora: 08:26

Grăsimi sănătoase. Află alimentele care le conțin

Grăsimi sănătoase. Află alimentele care le conțin

 Ai auzit cu siguranta de faptul ca omega-3 si omega-6 sunt grasimi esentiale, grasimi sanatoase. Dar stiai de ce? Pentru ca organismul uman nu poate supravietui fara ele. Ambele tipuri de grasimi sunt polinesaturate si sunt necesare mentinerii unui echilibru sanatos in organism.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Septembrie 2020, ora: 08:25

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 23 SEPTEMBRIE 2020. Ceva trebuie rostit!

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 23 SEPTEMBRIE 2020. Ceva trebuie rostit!

 Mercur din Balanta face cuadratura cu Saturn din Capricorn si a venit timpul sa vorbesti serios. Ceva trebuie rostit. Cineva trebuie sa afle care ii este limita. Poate ca este prea furios si nu o vede. Poate ca este prea razvratit si o ignora intentionat. Dar trebuie sa afle unde ii este...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 23 Septembrie 2020, ora: 07:56

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Vreme secetoasă și maxime de 26..28 de grade Celsius vom avea în următoarele zile. Codurile „portocaliu” și „galben” de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Pentru 27 septembrie sunt anunțate ploi....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Septembrie 2020, ora: 06:35

23 septembrie în ISTORIE /// 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească

23 septembrie în ISTORIE /// 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească

În anul 1386, după moartea domnitorului Dan I, scaunul domnesc este preluat de către fiul lui Radu I, Mircea. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Septembrie 2020, ora: 05:12

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Liderul unui cult mesianic din Siberia și aghiotanții săi au fost reținuți la una din comunele sectei în urma acuzațiilor de folosire a banilor adepților și a violenței fizice și psihologice la adresa acestora, a anunțat marți serviciul de informații al Rusiei potrivit Moscow...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 16:13

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

În regiunea Tver, un avion de luptă de tip Su-30 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament programat, relatează Interfax, citând serviciul de presă al districtului militar de vest.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 22 Septembrie 2020, ora: 15:40

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

 Specialiştii susţin că, dintr-un kilogram de carne de pui cumpărată din magazin, o treime este saramură, care este injectată în carne, de procesator. Alte pericole din carnea de pui sunt hormonii şi medicamentele care le sunt administrate animalelor în crescătorii.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 22 Septembrie 2020, ora: 15:36

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Septembrie 2020, ora: 15:31

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident grav pe strada Nicolae Milescu Spătaru din capitală. Patru mașini s-au tamponat violent. Șoferul mașinii de marca „Dacia” a murit, iar ceilalți doi conducători auto au fost transportați la spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 15:22

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Președinta CC, Domnica Manole, a pronunțat dispozitivul Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Prin acest aviz, Curtea s-a pronunțat asupra constituționalității amendamentelor la Constituție, care vizează sistemul judecătoresc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)