Opinii și Editoriale

Schimbam oare jugul bolsevic pe altul – pravoslavnic?

In natura nu exista vacuum. Atunci cand o realitate se diminueaza sau dispare, locul ei incearca sa-l ocupe o alta realitate. Este si cazul R. Moldova. Opt ani de zile poporul acestei tari a fost calarit de un regim comunist, nostalgic dupa trecutul stalinist, fidel pana in maduva oaselor intereselor imperialiste ale Kremlinului. Dar iata ca satrapii Moscovei din spatiul pruto-nistrean, Voronin si camarila lui, pierd terenul de sub picioare.

Am observat in Crimeea, in Sankt Petersburg, in regiunea separatista a R. Moldova o activizare sporita a Bisericii Ortodoxe Ruse: manastiri si biserici renovate sau in curs de renovare, activitati economice si comerciale, turism pe la locasurile sfinte, productie poligrafica multa si calitativa, portaluri informationale etc. In R. Moldova exista si sunt inregistrate la Ministerul Justitiei mai multe biserici, inclusiv Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea. Acum cateva zile, la 10 august, conducatorii acestei Biserici au primit stafeta – o Biblie de 9 kg, care face inconjurul lumii. Ei au dorit s-o prezinte enoriasilor lor, indemnandu-i „Urmeaza Biblia!”. Dar n-a fost sa fie!

La aflarea stirii, BO Rusa indeamna Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove sa impiedice buna desfasurare a actiunilor Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea. S-a creat ad-hoc un „Grup de initiativa al crestinilor ortodocsi” in frunte cu Teodor Olaru, preot si profesor. In bisericile Mitropoliei Chisinaului si Intregii Moldove au fost afisate chemari cu urmatorul continut: „Chemare la combaterea uneltirilor sectare. Iubiti frati si surori intru Hristos! Va chemam pe 15 august la 8.30 in fata Catedralei Mitropolitane „Nasterea Domnului”. Moldova este tara ortodoxa. Dar cu cea mai mare nerusinare sectarii programeaza pe 15 august la 10.00, in Piata Marii Adunari Nationale, un concert cu genericul „Urmeaza Biblia”. Aceasta e o faradelege strigatoare la cer! Sa luam atitudine, sa iesim de la mic la mare si sa ne aparam credinta si sufletele copiilor nostri! Sa nu permitem obraznicilor sectari sa intre in Piata Marii Adunari Nationale. Sa ne aparam tara si Credinta! Cu noi este Dumnezeu!”. Va mai amintiti cum strigau comunistii in campania electorala din iulie 2009? „Sa ne aparam Patria!”.
In legatura cu Chemarea de mai sus si conferinta de presa, organizata de „Grupul de initiativa al crestinilor ortodocsi” la 14 august, vom remarca urmatoarele:
 

a) Normele de convietuire europene ne obliga sa numim etniile sau confesiunile asa cum se numesc ele pe sine. De exemplu, s-a vorbit in trecut de tigani, care-si zic rromi. Deci si noi trebuie sa-i numim rromi. S-a vorbit in trecut de jidani/jidovi, care-si zic evrei. Deci si noi trebuie sa-i numim evrei. Se numeste Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea, asa este inregistrata la Ministerul Justitiei din R. Moldova. Asa trebuie s-o numim si noi. Acelasi lucru cu alte biserici. Asa trebuie sa facem, daca vrem sa fim europeni, civilizati. Daca nu…

b) La conferinta de presa, Elena Batca, jurista Mitropoliei Chisinaului si a Intregii Moldove, declara: „Da, toti suntem egali in fata legii, insa…”. Stimata doamna, toti suntem egali in fata legii si punct! Nu mai faceti exceptii, va rugam.

c) In dreapta preotului T. Olaru a fost domnul Viorel Cibotaru, care a afirmat ca „Urmeaza Biblia” este o sfidare pentru un popor crestin”.

Domnul Viorel Cibotaru este unul din cei mai eruditi oameni din Europa. El cunoaste si vorbeste in 15 (cincisprezece!) limbi, inclusiv esperanto, lituaniana, finlandeza etc. Studiile aprofundate in matematici l-au inzestrat cu o logica de fier. El a fost consilierul presedintelui R. Moldova Mircea Snegur. Dar in R. Moldova astfel de talente deosebite nu trebuie nimanui. In R. Moldova au fost promovate mediocritatile. Aici a dominat selectia inversa: nu cei mai buni, cei mai eruditi, dar cei mai odiosi, fara scrupule si fideli regimului Voronin. Tare am vrea sa inceteze aceasta practica tampita. Dupa multiple lecturi ale operelor filosofilor si teologilor rusi, domnul Viorel Cibotaru a imbratisat BO Rusa si este unul din cei mai prolifici promotori ai acesteia pe pamantul basarabean. El stie ca suntem romani, ca limba vorbita de noi este limba romana. Totodata, insa, este un adversar de moarte al Mitropoliei Basarabiei, considerand-o „secta” care trebuie lichidata.
d) O scurta replica dlui T. Olaru: nu exista „Biblie mincinoasa”. Exista ori Biblie, ori altceva. Eu cred ca Biblia este una, diferite sunt interpretarile continutului ei. Asta a dat nastere la diverse curente religioase, institutionalizate ulterior ca Biserici. De ce, atunci cand regimul nesabuitului Voronin a organizat orgii cu bauturi alcoolice in PMAN, Mitropolia Chisinaului si Intregii Moldove nu a protestat in niciun fel?
e) In fluxul de stiri, referitoare la conflictul interconfesional, a aparut si numele Mitropolitului Chisinaului si Intregii Moldove – Vladimir.

IPS Vladimir, numele de mirean – Nicolae Cantarean, s-a nascut la 18 august 1952 (La multi ani!) in satul Colencauti (Hotin). Dupa incheierea serviciului militar, in 1973 a devenit ipodiacon la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” din Smolensk, Federatia Rusa. A absolvit Seminarul teologic la Moscova. In 1981, tot acolo, incheie studiile la Academia Teologica. Este tuns calugar si ia numele Vladimir in cinstea sfantului cneaz Vladimir al Rusiei. Din 1992 – Mitropolit al Chisinaului si Intregii Moldove.

Cateva concluzii, care se impun: pentru a progresa, noi avem nevoie de coeziunea societatii noastre, trebuie sa recunoastem diversitatea inconjuratoare si sa fim uniti in diversitate. Noi toti suntem egali in fata legilor, nu putem admite ca unii sa fie „mai egali” decat altii, avand diverse pretexte, inclusiv cel numeric. Totodata, credem ca este nevoie de o Lege ce ar reglementa manifestarile desfasurate in PMAN, care ar permite desfasurarea protestelor politice, a actiunilor politice si culturale, dar ar exclude organizarea betiilor in stilul lui Voronin.

Anatol PETRENCU, prof. univ., dr. hab., presedinte al MAE

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *