Ultima oră

Schimbare politică în Venezuela după 16 ani: Opoziţia de dreapta i-a detronat pe socialişti

Masa Unității Democratice (MUD), o coaliție a partidelor de dreapta, aflată în opoziție, a câștigat 99 de mandate din cele 167 ale Parlamentului, în timp ce Partidul Socialist Unificat din Venezuela (PSUV) al președintelui Nicolas Maduro va avea doar 46 de mandate în viitorul Legislativ, potrivit rezultatelor parţiale.

Nicolas Maduro a recunoscut imediat înfrângerea formaţiunii sale.

Schimbarea politică a fost posibilă urmare a creşterii nemulţumirii majorităţii populaţiei, confruntată cu o inflaţie de 200% şi un deficit imens. Criza economică a fost provocată de prăbuşirea cursului petrolului, Venezuela având cele mai mari rezerve de ţiţei din lume.

Partidele de dreapta intenţionează să organizeze rapid un referendum pentru a-l demite pe Maduro, al cărui mandat se încheie abia în 2019.

Cu riscul de a declanşa proteste în ţară, președintele are însă puterea de a limita prerogativele Parlamentului pentru a contracara victoria opoziției.

Opoziţia estimează că, după încheierea numărării voturilor, va putea conta pe 113 mandate, care i-ar asigura o majoritate parlamentară de două treimi. Acest lucru i-ar permite să reformeze instituţii precum instanţele judiciare sau comisia electorală.

Înfrângerea socialiştilor din Venezuela reprezintă o nouă lovitură pentru stânga din America Latină, după ce, luna trecută, candidatul de centru-dreapta Mauricio Macri a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina.
 
Sursa: euractiv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *