Astăzi 20 Aprilie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 19 Aprilie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 12 Februarie 2016, ora 06:02    Din editia print

Marime Font

Schimbarea la față a ex-președintelui raionului Criuleni

Fostul președinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, s-a făcut remarcat în spațiul public în 2014, după ce tremura ca varga în timp ce ținea un discurs alături de Vlad Filat și Nicolae Timofti, iar apoi a fost surprins dormind în stare avansată de ebrietate într-un club din Capitală.

Dacă Vitalie Rotaru va deveni șef la Interne, CNA va trebui să claseze cele două dosare penale contra acestuia

Zilele trecute am aflat de la colegii acestuia din Criuleni și de la unele surse din MAI că Rotaru ar putea deveni șef de direcție la acest minister. Dacă va fi așa, motivele ieșirii sale din PLDM de la finele anului trecut vor deveni mult mai clare.


Încă în septembrie 2015 presa anunța, cu trimitere la alte surse din poliție, că Rotaru ar putea deveni viceministru de Interne. Atunci, însă, ne spun liberal-democrații din Criuleni, cel care s-a opus avansării în funcție a fostului președinte de raion a fost chiar Vlad Filat… De ce? Nu se știe. În schimb, se presupune că de neînțelegerea celor doi a avut de profitat PD, care este interesat să îngroape toate rămășițele lui Filat. Astfel, după ce liderul PLDM a ajuns după gratii, omul său de la Criuleni ar fi fost șantajat cu două dosare penale care se află în gestiunea CNA. Iar dacă Rotaru va deveni șef la MAI, evident că dosarele în cauză vor fi clasate.

De fapt, șantajul cu dosare penale nu este o noutate în politica autohtonă. Se zice că fenomenul a prins rădăcini pe vremea lui Voronin, când guvernarea își controla în asemenea mod supușii. Fără a-l acuza de ceva pe Rotaru, vom prezenta unele cazuri destul de dubioase cu implicarea sa, despre care presa a scris în ultimii ani și care arată că acesta într-adevăr este destul de manipulabil.

„Mercedes”- ul lui Rotaru și al lui Trofăilă…

A activat la Direcția Servicii Operative a MAI până în 2006, când, din spusele sale, a decis să lase poliția și să facă afaceri. Rotaru este finul lui Gheorghe Stratan, fost șef al pazei lui Filat, și ginerele omului de afaceri Valeriu Răciulă, patron la „Goiana Petrol” și „Explorator Grup”. Potrivit bloggerului Veaceslav Balacci, ultima firmă extrăgea zăcăminte de nisip și prundiș de pe 100 hectare de terenuri agricole, incluse în registrul monumentelor ocrotite de stat, fără a le schimba destinația. Procurorii s-ar fi autosesizat în această privință, însă fostul viceprocuror general Eugen Rusu ar fi refuzat intentarea urmăririi penale.

În 2011, după ce a fost filmat pe un iaht în valoare de cel puțin 700 mii euro, Vlad Filat declarase că nava, înregistrată pe numele unei firme a lui Răciulă, îi aparține unui prieten de-al său. Presa scria că Răciulă deține și SRL „Promis&Co” care, în 2010, împreună cu „Goiana Petrol”, au adus în RM, prin contrabandă și cu ajutorul lui Vitalie Rotaru, un şir de unităţi de transport. Și pe acest caz a fost pornit și un dosar penal, care ulterior a fost clasat.

Potrivit lui Balacci, schema de introducere frauduloasă a mașinilor în RM funcționa grație lui Corneliu Trofăilă, pe atunci șef de departament al Serviciului Vamal, care anterior fusese membru al Misiunii Permanente a RM la Organizaţia Mondială a Comerţului. Acesta ar fi uzitat de prevederile legale, ce permit membrilor misiunilor diplomatice să aducă, la revenirea în RM, bunuri pentru uz personal procurate pe perioada aflării lor în misiune, fiind scutiți de TVA, taxe vamale şi accize de import.

Astfel, la 19 februarie 2010, când Trofăilă nu mai era membru al personalului diplomatic, Rotaru a procurat din Germania un „Mercedes” de lux, după cum arăta Certificatul de înregistrare a automobilului. Iar la 24 februarie, el intra în RM cu această mașină care, conform actelor prezentate la Vamă, aparținea deja cumpărătorului Trofăilă. Nu-i exclus că Rotaru prezentase la Vamă acte false, prin care a introdus mașina în RM fără să achite statului nici un sfanț. Oricum, prin această tranzacție, bugetul de stat a fost prejudiciat cu circa 20 mii de euro.

Uși, ferestre și microbuze la prețuri exagerate

În 2011, Vitalie Rotaru a devenit consilier raional în Criuleni din partea PLDM, fiind apoi ales în funcția de președinte al raionului. Iar în 2014, ziarul „Est-Curier” scria despre implicarea sa într-o suspicioasă licitație, privind schimbarea ușilor și ferestrelor la școlile din raion. Din articol reiese că, la 12 iunie 2013, aleşii raionali au aprobat caietul de sarcini pentru desfăşurarea licitaţiei. Inițial, costul lucrărilor era de 7,5 mln. lei, dar peste trei luni această sumă s-a majorat până la 25 mln. lei. Firma care a câștigat licitația, „Inventconstruct”, avea un capital statutar de 5400 de lei, fiind înregistrată la 29 iulie 2013, cu o săptămână înainte de a fi desemnată câștigătoare.

Tot în 2014, a apărut o scrisoare anonimă, prin care Vitalie Rotaru era învinuit de delapidare de fonduri din bugetul raionului. Cel mai documentat caz în această privință se referea la o altă licitație, privind achiziția de microbuze pentru Consiliul raional Criuleni. Astfel, şedinţa grupului de lucru, președintele căruia a fost Rotaru, a avut loc la 23 decembrie 2013. La licitație au participat agenții economici: „Rute Interne” și „Proautoreflex”. Ambele firme erau înregistrate pe adresa: Chișinău, bd. Moscova 16, și aveau același administrator, Octavian Speianu. În aceeași zi, Comisia a desemnat drept câştigătoare firma „Rute Interne” SRL, care propunea un „Mercedes”, produs în 2010, la prețul de 420 000 lei, şi altul, „VW Transporter”, produs în 2012, la prețul de 955 000 lei. Contractul a fost semnat chiar a doua zi, pe 24 septembrie. Deși „Mercedes”- ul a fost livrat cu întârziere de patru luni, firmei „Rute Interne” nu i-au fost impuse penalitățile prevăzute în acest caz în contract.
Și prețul microbuzelor, stipulat în contract, era într-adevăr exagerat. Realmente, un „VW Transporter” nou costa în jur de 470 mii lei, de aceea unul la mâna a doua nu putea nicicum să fie cumpărat cu 955 mii lei. La fel, un „Mercedes” reutilat se vindea la acea oră cu circa 280 mii lei, dar nicidecum cu 420 de mii lei. Astfel, bugetul raional a suportat prejudicii de circa 740 mii lei.

CNA s-a autosesizat cu privire la acest caz și a intentat un dosar penal. În prezent, potrivit serviciului de presă al Centrului, instituția are în gestiune două dosare penale în privința lui Rotaru, intentate pentru neglijență în serviciu.

Curtea de Conturi a anunțat procurorii despre neregulile de la Criuleni


În 2015, Curtea de Conturi constata că veniturile bugetare la Criuleni erau subestimate, că managementul cheltuielilor bugetare nu corespundea normelor legale, că administrația raionului admite plăți neregulamentare și beneficiază nejustificat de surse bugetare de ordinul milioanelor de lei. Curtea anunța despre aceasta și Procuratura Generală. Nu știm ce au întreprins procurorii în acest caz. Am solicitat procurorului general, Corneliu Gurin, să ne informeze dacă instituția pe care o conduce are vreun dosar în privința lui Vitalie Rotaru, dar deocamdată nu am primit răspuns.

După alegerile locale din 2015, președinte al raionului Criuleni a fost ales democratul Iurie Andreuță. Iar pe 30 noiembrie 2015, după arestarea lui Filat, mai mulți consilieri raionali liberal-democrați din localitate au părăsit PLDM. „Acțiunile pe care PLDM le promovează aduc rușine membrilor partidului și sunt distructive pentru viitorul european al țării. Iarna este aici, iar RM nu are un Guvern îndreptățit să asigure încălzirea gospodăriilor în lunile reci. Pentru asta, vina este numai și numai a PLDM”, se menționa în declarația acestora. Ghenadie Cazacu, președintele Organizației Teritoriale a PLDM din Criuleni, nu exclude că foștii săi colegi au fost intimidați sau șantajați pentru a părăsi partidul.

Rotaru se spală pe mâini

Solicitat de noi, Vitalie Rotaru ne-a spus că a rămas în opoziție în Consiliul raional și ne asigură că nu a depus cerere de aderare la alt partid. Întrebat dacă ieșirea sa din PLDM i-a fost condiționată, Rotaru ne-a spus: „Astea-s niște aberații prostești!”. El afirmă că habar nu are despre dosarele de la CNA. „Există prieteni în ghilimele, care te iubesc și spun că ai dosare la CNA. Eu nu cunosc nimic despre acestea”, a precizat Rotaru. El afirmă că nu i s-a propus nicio funcție la MAI, dar că urmează să decidă dacă va candida la vreun post în cadrul acestui minister. Totodată, Rotaru infirmă categoric că ar fi fost președintele grupului de lucru la licitația cu privire la achiziționarea celor două microbuze, deși documentele demonstrează contrariul.

Pentru a înțelege misterul ieșirii din partid a lui Vitalie Rotaru, urmează să vedem cum CNA va finisa cele două dosare. Cazul său, totuși, poate face lumină în privința altor foști sau actuali oficiali care și-au părăsit partidele pe neprins de veste și au aderat la actuala coaliție de guvernare.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)