Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 13 Noiembrie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 12 Februarie 2016, ora 06:02    Din editia print

Marime Font

Schimbarea la față a ex-președintelui raionului Criuleni

Fostul președinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, s-a făcut remarcat în spațiul public în 2014, după ce tremura ca varga în timp ce ținea un discurs alături de Vlad Filat și Nicolae Timofti, iar apoi a fost surprins dormind în stare avansată de ebrietate într-un club din Capitală.

Dacă Vitalie Rotaru va deveni șef la Interne, CNA va trebui să claseze cele două dosare penale contra acestuia

Zilele trecute am aflat de la colegii acestuia din Criuleni și de la unele surse din MAI că Rotaru ar putea deveni șef de direcție la acest minister. Dacă va fi așa, motivele ieșirii sale din PLDM de la finele anului trecut vor deveni mult mai clare.


Încă în septembrie 2015 presa anunța, cu trimitere la alte surse din poliție, că Rotaru ar putea deveni viceministru de Interne. Atunci, însă, ne spun liberal-democrații din Criuleni, cel care s-a opus avansării în funcție a fostului președinte de raion a fost chiar Vlad Filat… De ce? Nu se știe. În schimb, se presupune că de neînțelegerea celor doi a avut de profitat PD, care este interesat să îngroape toate rămășițele lui Filat. Astfel, după ce liderul PLDM a ajuns după gratii, omul său de la Criuleni ar fi fost șantajat cu două dosare penale care se află în gestiunea CNA. Iar dacă Rotaru va deveni șef la MAI, evident că dosarele în cauză vor fi clasate.

De fapt, șantajul cu dosare penale nu este o noutate în politica autohtonă. Se zice că fenomenul a prins rădăcini pe vremea lui Voronin, când guvernarea își controla în asemenea mod supușii. Fără a-l acuza de ceva pe Rotaru, vom prezenta unele cazuri destul de dubioase cu implicarea sa, despre care presa a scris în ultimii ani și care arată că acesta într-adevăr este destul de manipulabil.

„Mercedes”- ul lui Rotaru și al lui Trofăilă…

A activat la Direcția Servicii Operative a MAI până în 2006, când, din spusele sale, a decis să lase poliția și să facă afaceri. Rotaru este finul lui Gheorghe Stratan, fost șef al pazei lui Filat, și ginerele omului de afaceri Valeriu Răciulă, patron la „Goiana Petrol” și „Explorator Grup”. Potrivit bloggerului Veaceslav Balacci, ultima firmă extrăgea zăcăminte de nisip și prundiș de pe 100 hectare de terenuri agricole, incluse în registrul monumentelor ocrotite de stat, fără a le schimba destinația. Procurorii s-ar fi autosesizat în această privință, însă fostul viceprocuror general Eugen Rusu ar fi refuzat intentarea urmăririi penale.

În 2011, după ce a fost filmat pe un iaht în valoare de cel puțin 700 mii euro, Vlad Filat declarase că nava, înregistrată pe numele unei firme a lui Răciulă, îi aparține unui prieten de-al său. Presa scria că Răciulă deține și SRL „Promis&Co” care, în 2010, împreună cu „Goiana Petrol”, au adus în RM, prin contrabandă și cu ajutorul lui Vitalie Rotaru, un şir de unităţi de transport. Și pe acest caz a fost pornit și un dosar penal, care ulterior a fost clasat.

Potrivit lui Balacci, schema de introducere frauduloasă a mașinilor în RM funcționa grație lui Corneliu Trofăilă, pe atunci șef de departament al Serviciului Vamal, care anterior fusese membru al Misiunii Permanente a RM la Organizaţia Mondială a Comerţului. Acesta ar fi uzitat de prevederile legale, ce permit membrilor misiunilor diplomatice să aducă, la revenirea în RM, bunuri pentru uz personal procurate pe perioada aflării lor în misiune, fiind scutiți de TVA, taxe vamale şi accize de import.

Astfel, la 19 februarie 2010, când Trofăilă nu mai era membru al personalului diplomatic, Rotaru a procurat din Germania un „Mercedes” de lux, după cum arăta Certificatul de înregistrare a automobilului. Iar la 24 februarie, el intra în RM cu această mașină care, conform actelor prezentate la Vamă, aparținea deja cumpărătorului Trofăilă. Nu-i exclus că Rotaru prezentase la Vamă acte false, prin care a introdus mașina în RM fără să achite statului nici un sfanț. Oricum, prin această tranzacție, bugetul de stat a fost prejudiciat cu circa 20 mii de euro.

Uși, ferestre și microbuze la prețuri exagerate

În 2011, Vitalie Rotaru a devenit consilier raional în Criuleni din partea PLDM, fiind apoi ales în funcția de președinte al raionului. Iar în 2014, ziarul „Est-Curier” scria despre implicarea sa într-o suspicioasă licitație, privind schimbarea ușilor și ferestrelor la școlile din raion. Din articol reiese că, la 12 iunie 2013, aleşii raionali au aprobat caietul de sarcini pentru desfăşurarea licitaţiei. Inițial, costul lucrărilor era de 7,5 mln. lei, dar peste trei luni această sumă s-a majorat până la 25 mln. lei. Firma care a câștigat licitația, „Inventconstruct”, avea un capital statutar de 5400 de lei, fiind înregistrată la 29 iulie 2013, cu o săptămână înainte de a fi desemnată câștigătoare.

Tot în 2014, a apărut o scrisoare anonimă, prin care Vitalie Rotaru era învinuit de delapidare de fonduri din bugetul raionului. Cel mai documentat caz în această privință se referea la o altă licitație, privind achiziția de microbuze pentru Consiliul raional Criuleni. Astfel, şedinţa grupului de lucru, președintele căruia a fost Rotaru, a avut loc la 23 decembrie 2013. La licitație au participat agenții economici: „Rute Interne” și „Proautoreflex”. Ambele firme erau înregistrate pe adresa: Chișinău, bd. Moscova 16, și aveau același administrator, Octavian Speianu. În aceeași zi, Comisia a desemnat drept câştigătoare firma „Rute Interne” SRL, care propunea un „Mercedes”, produs în 2010, la prețul de 420 000 lei, şi altul, „VW Transporter”, produs în 2012, la prețul de 955 000 lei. Contractul a fost semnat chiar a doua zi, pe 24 septembrie. Deși „Mercedes”- ul a fost livrat cu întârziere de patru luni, firmei „Rute Interne” nu i-au fost impuse penalitățile prevăzute în acest caz în contract.
Și prețul microbuzelor, stipulat în contract, era într-adevăr exagerat. Realmente, un „VW Transporter” nou costa în jur de 470 mii lei, de aceea unul la mâna a doua nu putea nicicum să fie cumpărat cu 955 mii lei. La fel, un „Mercedes” reutilat se vindea la acea oră cu circa 280 mii lei, dar nicidecum cu 420 de mii lei. Astfel, bugetul raional a suportat prejudicii de circa 740 mii lei.

CNA s-a autosesizat cu privire la acest caz și a intentat un dosar penal. În prezent, potrivit serviciului de presă al Centrului, instituția are în gestiune două dosare penale în privința lui Rotaru, intentate pentru neglijență în serviciu.

Curtea de Conturi a anunțat procurorii despre neregulile de la Criuleni


În 2015, Curtea de Conturi constata că veniturile bugetare la Criuleni erau subestimate, că managementul cheltuielilor bugetare nu corespundea normelor legale, că administrația raionului admite plăți neregulamentare și beneficiază nejustificat de surse bugetare de ordinul milioanelor de lei. Curtea anunța despre aceasta și Procuratura Generală. Nu știm ce au întreprins procurorii în acest caz. Am solicitat procurorului general, Corneliu Gurin, să ne informeze dacă instituția pe care o conduce are vreun dosar în privința lui Vitalie Rotaru, dar deocamdată nu am primit răspuns.

După alegerile locale din 2015, președinte al raionului Criuleni a fost ales democratul Iurie Andreuță. Iar pe 30 noiembrie 2015, după arestarea lui Filat, mai mulți consilieri raionali liberal-democrați din localitate au părăsit PLDM. „Acțiunile pe care PLDM le promovează aduc rușine membrilor partidului și sunt distructive pentru viitorul european al țării. Iarna este aici, iar RM nu are un Guvern îndreptățit să asigure încălzirea gospodăriilor în lunile reci. Pentru asta, vina este numai și numai a PLDM”, se menționa în declarația acestora. Ghenadie Cazacu, președintele Organizației Teritoriale a PLDM din Criuleni, nu exclude că foștii săi colegi au fost intimidați sau șantajați pentru a părăsi partidul.

Rotaru se spală pe mâini

Solicitat de noi, Vitalie Rotaru ne-a spus că a rămas în opoziție în Consiliul raional și ne asigură că nu a depus cerere de aderare la alt partid. Întrebat dacă ieșirea sa din PLDM i-a fost condiționată, Rotaru ne-a spus: „Astea-s niște aberații prostești!”. El afirmă că habar nu are despre dosarele de la CNA. „Există prieteni în ghilimele, care te iubesc și spun că ai dosare la CNA. Eu nu cunosc nimic despre acestea”, a precizat Rotaru. El afirmă că nu i s-a propus nicio funcție la MAI, dar că urmează să decidă dacă va candida la vreun post în cadrul acestui minister. Totodată, Rotaru infirmă categoric că ar fi fost președintele grupului de lucru la licitația cu privire la achiziționarea celor două microbuze, deși documentele demonstrează contrariul.

Pentru a înțelege misterul ieșirii din partid a lui Vitalie Rotaru, urmează să vedem cum CNA va finisa cele două dosare. Cazul său, totuși, poate face lumină în privința altor foști sau actuali oficiali care și-au părăsit partidele pe neprins de veste și au aderat la actuala coaliție de guvernare.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:57

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 18:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Noiembrie 2018, ora: 08:01

La 13 noiembrie 1594, creditorii turci din Bucureşti au fost ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazu, fost stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul şi ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, a devenit voievod al Ţării Româneşti în septembrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:55

flash Descoperire ÎNFIORĂTOARE la Nisporeni. Cadavrul unui bărbat, găsit într-un şanţ de pe marginea drumului

Descoperire înspăimântătoare în oraşul Nisporeni. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un şanţ de pe marginea drumului, ieri, în jurul orei 20.00, de către un trecător. Speriat, acesta a sunat la serviciul unic 112. Imediat, la locul incidentului s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:50

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:43

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian loveşte România şi ne pregătim de o vreme ca de început de iarnă. Temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării ar putea apărea primii fulgi de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2018, ora: 04:42

HOROSCOP 13 NOIEMBRIE. Cad în sfârșit bani din cer pentru nativii unei zodii!

Horoscop zilnic 13 noiembrie. Află ce ți-au hărăzit astrele pentru ziua de marți.

( ) Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 13 Noiembrie 2018, ora: 00:50

Statul acesta, creat prin anii ’90 ai secolului trecut, este ca o fată mare, care ba vrea să se mărite, ba nu vrea, ba-i îndrăzneață, ba-i prea timidă. Și așa, ani de ani, nu se mai mărită și… nici nu știi cum poate rămâne fată bătrână. Apoi, vai de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)