Actualitate

Schimbarea sistemului electoral are un puternic substrat politic

Ba mai mult, dezbaterile care au avut loc poartă un caracter cu aspecte manipulatoare, a explicat Ion Tăbârță, expertul IDIS Viitorul la lansarea studiului, „Schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova – impactul asupra sistemului politic moldovenesc".

Studiul spune că este vizibilă existența interesului politic din partea unor actori politici pentru schimbarea sistemului electoral. Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral este promovat insistent de către partidul de guvernământ. Scopul schimbării sistemului electoral este introducerea circumscripțiilor uninominale, fie în totalitate (sistemul majoritar), fie parțial (sistemul) mixt.

Argumentele în favoare schimbării sistemului electoral sunt alese selectiv. Sunt evidențiate doar avantajele trecerii la sistemul mixt cu introducerea circumscripții uninominale, dar nu sunt descrise dezavantajele acestei treceri. Pe când în cazul sistemului proporțional sunt scoase în evidențe doar dezavantajele și se trece peste avantajele lui.

Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral conține foarte multe lacune și scăpări (nu este exclus ca unele din ele să fie intenționate) de ordin tehnic-juridic. Principalele din ele se referă la crearea circumscripțiilor uninominale în raioanele din stânga Nistrului, votul cetățenilor Republicii Moldova de peste hotarele țării și principiul majorității relative pentru a câștiga circumscripția. În esență, nu este clar cum poate fi aplicabil criteriul teritorial-demografic în crearea circumscripțiilor uninominale peste hotare.

Prevederile din proiectul de lege referitoarea la teritoriul din stânga Nistrului, necontrolat de către autoritățile centrale ale statului, conțin elemente periculoase pentru constituționalitatea Republicii Moldova. Foarte multe semne de întrebare provoacă câștigarea circumscripțiilor uninominale cu majoritatea relativă a voturilor. Se poate de interpretat ca această este o prevedere intenționată pentru a distorsiona rezultatul real al alegerilor în circumscripțiile uninominale în favoarea unor actori electorali.

În concluzie, Ion Tăbârță, explică că este foarte periculos de impus elemente ale sistemului majoritar pe circumscripții uninominale într-un stat divizat societal, care nu-și controlează întreg teritoriul și cu un exod masiv al populației peste hotarele țării. De asemenea, sistemul de partide în calitate de fundament al democrațiilor moderne poate fi puternic afectat, sporindu-se loialitățile teritoriale funcționale pe baza clanurilor politice. Pluripartitismul sistemului de partid moldovenesc poate fi înlocuit cu un bipartitism care ar avantaja partidele mari în detrimentul celor mici. Într-o societate polarizată pe criterii geopolitice, precum acea a Republicii Moldova, un astfel de sistem politic poate avea consecințe negative foarte mari, care ar putea duce la o ruptură a ei.

Studiul a apărut cu suportul financiar al Friedrich-Ebert- Stiftung (FES-Moldova). Opiniile aparțin autorilor și nu reflectă punctul de vedere al finanțatorul. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *