Social

Schimbul cultural a modificat stereotipurile despre germani

Din multitudinea de școli din Chișinău care oferă cursuri de studiere a acestei limbi, Centrul Cultural German „Accente” se deosebește cu preponderență. Acest lucru se datorează și faptului că „Accente” devine tot mai prezent la evenimentele culturale de anvergură pe care le susține. Despre proiecte, germani și limba germană am discutat cu directoarea instituției, Corina Gîrla.

– Cum a apărut Centrul Cultural German „Accente”?
– Centrul Cultural German „Accente” este o instituție relativ tânără, fiind fondat în 2007 de un grup de persoane pasionate de cultura și limba germană.

– Ce misiune și-a asumat Centrul Cultural German „Accente”?
– „Accente” a fost creat pentru a facilita dialogul dintre Germania și Republica Moldova. Ne-am dorit să promovăm cultura germană, pentru că în țara noastră este suficient spațiu pentru manifestări culturale. De asemenea, oferim cursuri dinamice și eficiente de studiere a limbii germane, cu atât mai mult cu cât persoanele care au fondat acest Centru au pregătire pedagogică.

– Cine este interesat de studierea limbii germane?
– Solicitanții noștri de cursuri sunt persoane diferite ca vârstă, ocupație, calificări, interese și doleanțe, fie că este vorba de adulți sau de copii. Desigur, fiecare are o motivație personală. Este foarte important ca aceasta să existe, pentru că însușirea limbii germane presupune un efort oarecare, iar pentru noi contează mult ca acest efort să aibă și o finalitate. Împreună cu Institutul Goethe de la București organizăm examenele recunoscute pe plan mondial. Important ca solicitanții și cursanții să aibă posibilitatea să susțină acest examen în R. Moldova. Or, cursurile noastre se conformează Cadrului Comun de Referințe pentru Limbi al Consiliului Europei.

– De ce este actual să înveți limba germană?
– Germania este o țară foarte atractivă, care dispune de multe oferte de studii și cercetare. De asemenea, persoanele tinere și calificate pot găsi mari oportunități pe piața forței de muncă din Germania. În R. Moldova, cunoașterea limbii germane oferă șansa obținerii unui job destul de atractiv, interesant și motivant din punct de vedere financiar.

– Cei interesați pot să afle de la dvs. mai multe lucruri despre burse în Germania?
– Da. Noi colaborăm cu DAAD (Serviciul German de Schimb Academic) care are un lectorat aici la Chișinău. Pe site-ul nostru (www.akzente.md) avem informații succinte privitor la posibilitățile de studiere și cercetare în Germania.

– Ce proiecte sunt pregătite de Centrul Cultural German „Accente”?
– Anul acesta ne-am propus să realizăm mai multe proiecte culturale. Suntem parteneri cu organizatorii câtorva evenimente recunoscute atât în R. Moldova, cât și peste hotare. Astfel, am contribuit la organizarea Festivalului de Film Documentar Cronograf. În septembrie, urmează să fim partenerii Festivalului Etno Jazz.

În toamnă, marcăm cinci ani de existență. Cu această ocazie, vom organiza o întâlnire cu un scriitor german și vom avea o săptămână de manifestări culturale mai mici. Ca și în anii precedenți, vom deschide Festivalul Filmului German. La fel, în toamnă, la Chișinău vom organiza o expoziție dedicată scriitoarei Herta Müller care a obținut Premiul Nobel pentru literatură. Acum, suntem în căutarea unei locații potrivite pentru această expoziție.

La nivel educativ, vom avea câteva seminare și ateliere pentru profesorii de limba germană din cadrul Centrului. Totodată, în perioada martie – decembrie oferim un program cultural și de studiere a limbii germane pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară.

– De ce mijloace de predare dispune Centrul Cultural German „Accente”?
– Centrul dispune de echipament modern de predare a limbii germane, cum ar fi tabla interactivă – Smart Board – și aparataj audio-video. Avem manuale de ultimă generație care sunt structurate conform Cadrului Comun de Referințe pentru Limbi și o minibibliotecă didactică. Toți profesorii noștri merg la cursuri de informare și perfecționare organizate de Institutul Goethe de la București.

– Am observat că există o colaborare între „Accente” și Institutul Goethe…
– Institutul Goethe este o instituție de stat care promovează cultura Republicii Federale Germane, susține predarea limbii germane pe plan mondial și, în genere, sprijină colaborarea internațională. Centrul Cultural German „Accente” este o inițiativă locală și programul cultural pe care îl oferim îl organizăm împreună cu Institutul Goethe de la București. Nu cred că în viitorul apropiat va fi posibilă deschiderea unui Institut Goethe la Chișinău. Totuși consider că noi putem prelua sarcinile de mediere a unei imagini actuale a Germaniei și de promovare a limbii germane în R. Moldova.

– Ce stereotipuri despre germani au participanții la cursuri?
– Din observațiile mele pot să spun că cei care sunt interesați de Germania au stereotipuri cu tentă pozitivă. În general, se consideră că germanii sunt punctuali, ordonați, iubesc berea și fotbalul. Cred că nu-și mai au locul stereotipurile prezente în literatura artistică de cândva, deoarece schimbul cultural și economic a creat altele, mai actuale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *