Eveniment

Scriitorii despre Aureliu Busuioc

Dispariția lui Aureliu Busuioc este o pierdere grea, incomensurabilă pentru literatura și cultura noastră. El a reprezentat întotdeauna imaginea scriitorului liber și emancipat, sincronizat în toate cu spiritul literar general românesc și care niciodată nu a avut complexul limbii moldovenești. S-a impus în literatură ca poet, fiind semnatarul unor importante cărți de poezie, pline de vervă umoristică, cu bogate inserții culturale și meditații filozofice. Aureliu Busuioc va rămâne în conștiința noastră ca un scriitor cu o ținută aparte, un scriitor cu o deosebită ținută intelectuală, plină de ironie și vervă, un personaj de neuitat al vieții literare.

Vladimir Beșleagă: „A fost un promotor al literaturii române autentice”

Aureliu Busuioc, care s-a născut în Regatul României, s-a format în spiritul marii literaturi interbelice. Am avut noroc să-l avem alături de noi, cei din generația postbelică, și ne-a servit ca un model de cultură literară și civică. Generații întregi au învățat de la el. A fost un model de verticalitate, de curaj demn de urmat. A promovat și susținut literatura generației mele. După destrămarea imperiului sovietic a dat mai multe cărți de mare valoare. A fost un promotor al literaturii române autentice, a limbii literare pe care a promovat-o la toate forurile.

Vlad Pohilă: „A scris într-o română tragic de frumoasă”

A fost o figură categoric unică în literatura noastră, prin limbaj, stil, viziune, estetică. Personal, îl prefer ca poet, dar nu pot trece peste faptul că a scris niște proze cu totul proaspete, piese dramatice foarte originale și eseuri excelente. A mai fost și un formidabil traducător. Poate numai Igor Crețu îi făcea concurență la noi. A excelat printr-un limbaj admirabil, neologistic, dar nu forțat, ci firesc. Mulți tineri au învățat româna din scrierile lui, pentru că numai el a scris la noi într-o română tragic de frumoasă.

Dr. Lidia Kulikovski, directoarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”:

„A fost drag multor, căci era irezistibil și ca om, și ca scriitor”

A fost un foarte bun și drag prieten al bibliotecii municipale. Mai multe cărți de-ale lui au fost lansate la noi, iar la o întâlnire cu câțiva ani în urmă, la care s-a discutat romanul „Hronicul găinarilor”, a adunat, probabil, cel mai numeros public și elita criticii literare de la noi. Sunt fericită că l-am bucurat pe maestru, scoțându-i cea mai completă biobibliografie, elaborată la filiala „Liviu Rebreanu”. A fost drag multor, căci era irezistibil și ca om, și ca scriitor.

Andrei Strâmbeanu: „A făcut gesturi nobile, uneori chiar eroice”

Despre poetul, prozatorul și dramaturgul Aureliu Busuioc se pot spune multe, ca despre toată generația repatriată după război în Basarabia cu forța sau benevol. A fost un intelectual cu școală românească, un scriitor cu vocație, care, adeseori, a făcut gesturi nobile, uneori chiar eroice pentru acea vreme. A apărat cu vehemență poezia mea „Contrapunct”, considerată de oficiali drept antisovietică și care subminează regimul. Atunci, la o adunare închisă de partid, el a zis: „Se va uita această adunare, vor fi uitați mulți dintre noi, însă această poezie la sigur va trăi”. A fost un gest făcut de un scriitor adevărat.

Eugen Lungu: „A scris proză care a făcut epocă”

Aureliu Busuioc s-a ilustrat suveran în toate domeniile – a creat poezie care nu va lipsi nicicând din manualele şcolare, a scris proză care a făcut epocă – vă puteţi închipui istoria literaturii fără Singur în faţa dragostei? -, a făcut dramaturgie care a depăşit, ca model estetic, scrierile din breaslă. A incizat şi epigrame cu un vârf ascuţit de iridiu neegalat de nimeni.
Scrierile sale au în subsidiar o mare cultură, inclusiv o mare cultură a limbii, ceea ce le fac deosebite ca expresie pură, românească. A fost şi omul replicii ingenioase, un adevărat gentilom al spiritului! Fără ironia sa cotidianul nostru va arăta mult mai fad. În schimb, ce surprize îl aşteaptă pe Sfântul Petru!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *