Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Atitudini 17 Martie 2014, ora 06:51    Din editia print

Marime Font

Scrisoare deschisă către oficialii europeni

Bună ziua! Mă numesc Marin Basarab, am 31 de ani şi sunt cetăţean al Republicii Moldova. 

 
 
 

Sunt sigur că aţi auzit de ţara noastră, ba mai mult, ne-aţi asigurat deseori că vom avea parte de un parcurs european frumos. Mulţi din voi au fost în vizită pe aici, au văzut peisajele pitoreşti din Orheiul Vechi şi au gustat vinurile noastre delicioase prin beciurile de la Cricova şi Mileştii Mici. Ca simplu cetăţean, vreau şi eu să ajung în Uniunea Europeană. Nu vă speriaţi, nu vreau să fac contrabandă. Vreau să vizitez muzeele şi capodoperele voastre arhitecturale, vreau să comunic cu oamenii voştri şi să-i înţeleg, vreau să gust din bucatele voastre naţionale şi să admir peisajele naturii. Oricum, vă rog să nu ne acceptaţi încă în Uniunea Europeană, cu toate că, după cum am menţionat mai sus, aş vrea mult să cunosc Europa. În următoarele rânduri voi încerca să vă explic de ce ţara noastră nu merită să ajungă în Uniunea Europeană. Sper să mă înţelegeţi.

Aproape jumătate din populaţia ţării noastre se află deja în UE sau Rusia. Unii muncesc legal, majoritatea însă, muncesc la negru, iar din banii trimişi în ţară acoperă o bună parte a bugetului. Guvernul nostru aşa şi nu le-a creat condiţii acestor oameni pentru a se întoarce acasă, nu le va crea nici după ce vom deveni un stat membru UE.Aproape jumătate din parlamentarii noştri duc o propagandă profundă antieuropeană, însă preferă să se odihnească în ţările voastre. Îşi trimit copiii la studii tot în Europa, deşi în discursurile de aici nu tolerează nimic din ceea ce este european. V-aş ruga să le interziceţi domnilor Artur Reşetnicov, Vladimir Voronin, Mihail Formuzal, Igor Dodon, Iurie Muntean şi altora accesul în ţările europene. La fel şi rudelor acestora. O simplă căutare pe google vă va ajuta să vedeţi „cât de mult iubesc aceştia Europa”.

Avem o guvernare pe care o lăudaţi. Probabil nu cunoaşteţi toate deciziile acestei guvernări. Recent, guvernanţii noştri şi-au propus să taie din indemnizaţiile pentru tinerele mămici. Legea loveşte direct în familiile sărace. Se pare că nu prea contează copiii în această ţară a noastră, cu excepţia copiilor de politician, bineînţeles. Tot recent, jumătate din parlamentarii noştri au propus votarea unei legi care le-ar permite să-şi cumpere apartamente la preţ redus. Nu ştiu dacă europarlamentarii voştri iau astfel de decizii. În schimb, profesorii şi medicii noştri locuiesc până acum în cămine, sau, în cel mai bun caz, în garsoniere. Au un salariu pe care un parlamentar de al nostru îl bea într-o oră, în timpul cinei la restaurant.

Primim fonduri în valoare de milioane de euro din partea voastră, şi nu prea înţelegem unde se duc aceste fonduri. Porţiunile de drum care se repară, se distrug peste un an. Spitalele şi şcolile zac în ruine pe fundalul bisericilor aurite. Prin unele spitale medicii operează cu bormaşina în lipsă de instrumente, în timp ce în holul acelor spitale apar cafenele unde poţi să bei o cafea, după ce ai fost operat cu bormaşina.

Am avut şi parlamentari căutaţi de Interpol, care, ce-i drept, şi-au retras mandatul. Nu ştiu, poate-i mai căutaţi şi acum. Dacă mai veniţi în vizită pe la noi, e posibil să-i întâlniţi prin beciurile Cricovei. Sunt la fel de dolofani şi fericiţi.

Avem o justiţie de buzunar, o justiţie care te închide pentru câţiva pumni în uşa unei instituţii publice sau pentru un sac de cartofi. În schimb, te amendează în caz că ai tăinuit un omor sau ai pus în pericol viaţa mai multor pietoni şi poliţişti.

După cum vă daţi seama, nu suntem gata de Europa, iar toate declaraţiile oficialilor noştri nu sunt decât baliverne. Aşa că vă rog să nu vă grăbiţi. Încă nu merităm denumirea de ţară europeană. Şi nu vreau ca această guvernare cinică să-şi atribuie meritul de a fi cei care ne-au adus în Europa.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul