Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Atitudini 17 Martie 2014, ora 06:51    Din editia print

Marime Font

Scrisoare deschisă către oficialii europeni

Bună ziua! Mă numesc Marin Basarab, am 31 de ani şi sunt cetăţean al Republicii Moldova. 

Sunt sigur că aţi auzit de ţara noastră, ba mai mult, ne-aţi asigurat deseori că vom avea parte de un parcurs european frumos. Mulţi din voi au fost în vizită pe aici, au văzut peisajele pitoreşti din Orheiul Vechi şi au gustat vinurile noastre delicioase prin beciurile de la Cricova şi Mileştii Mici. Ca simplu cetăţean, vreau şi eu să ajung în Uniunea Europeană. Nu vă speriaţi, nu vreau să fac contrabandă. Vreau să vizitez muzeele şi capodoperele voastre arhitecturale, vreau să comunic cu oamenii voştri şi să-i înţeleg, vreau să gust din bucatele voastre naţionale şi să admir peisajele naturii. Oricum, vă rog să nu ne acceptaţi încă în Uniunea Europeană, cu toate că, după cum am menţionat mai sus, aş vrea mult să cunosc Europa. În următoarele rânduri voi încerca să vă explic de ce ţara noastră nu merită să ajungă în Uniunea Europeană. Sper să mă înţelegeţi.

Aproape jumătate din populaţia ţării noastre se află deja în UE sau Rusia. Unii muncesc legal, majoritatea însă, muncesc la negru, iar din banii trimişi în ţară acoperă o bună parte a bugetului. Guvernul nostru aşa şi nu le-a creat condiţii acestor oameni pentru a se întoarce acasă, nu le va crea nici după ce vom deveni un stat membru UE.


Aproape jumătate din parlamentarii noştri duc o propagandă profundă antieuropeană, însă preferă să se odihnească în ţările voastre. Îşi trimit copiii la studii tot în Europa, deşi în discursurile de aici nu tolerează nimic din ceea ce este european. V-aş ruga să le interziceţi domnilor Artur Reşetnicov, Vladimir Voronin, Mihail Formuzal, Igor Dodon, Iurie Muntean şi altora accesul în ţările europene. La fel şi rudelor acestora. O simplă căutare pe google vă va ajuta să vedeţi „cât de mult iubesc aceştia Europa”.

Avem o guvernare pe care o lăudaţi. Probabil nu cunoaşteţi toate deciziile acestei guvernări. Recent, guvernanţii noştri şi-au propus să taie din indemnizaţiile pentru tinerele mămici. Legea loveşte direct în familiile sărace. Se pare că nu prea contează copiii în această ţară a noastră, cu excepţia copiilor de politician, bineînţeles. Tot recent, jumătate din parlamentarii noştri au propus votarea unei legi care le-ar permite să-şi cumpere apartamente la preţ redus. Nu ştiu dacă europarlamentarii voştri iau astfel de decizii. În schimb, profesorii şi medicii noştri locuiesc până acum în cămine, sau, în cel mai bun caz, în garsoniere. Au un salariu pe care un parlamentar de al nostru îl bea într-o oră, în timpul cinei la restaurant.

Primim fonduri în valoare de milioane de euro din partea voastră, şi nu prea înţelegem unde se duc aceste fonduri. Porţiunile de drum care se repară, se distrug peste un an. Spitalele şi şcolile zac în ruine pe fundalul bisericilor aurite. Prin unele spitale medicii operează cu bormaşina în lipsă de instrumente, în timp ce în holul acelor spitale apar cafenele unde poţi să bei o cafea, după ce ai fost operat cu bormaşina.

Am avut şi parlamentari căutaţi de Interpol, care, ce-i drept, şi-au retras mandatul. Nu ştiu, poate-i mai căutaţi şi acum. Dacă mai veniţi în vizită pe la noi, e posibil să-i întâlniţi prin beciurile Cricovei. Sunt la fel de dolofani şi fericiţi.

Avem o justiţie de buzunar, o justiţie care te închide pentru câţiva pumni în uşa unei instituţii publice sau pentru un sac de cartofi. În schimb, te amendează în caz că ai tăinuit un omor sau ai pus în pericol viaţa mai multor pietoni şi poliţişti.

După cum vă daţi seama, nu suntem gata de Europa, iar toate declaraţiile oficialilor noştri nu sunt decât baliverne. Aşa că vă rog să nu vă grăbiţi. Încă nu merităm denumirea de ţară europeană. Şi nu vreau ca această guvernare cinică să-şi atribuie meritul de a fi cei care ne-au adus în Europa.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)