Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2015, ora 06:45    Din editia print

Marime Font

Scrisoare deschisă către personajul principal al romanului „Karlik”

Iubite Karlik, mă văd nevoit de împrejurările pe care le cunoşti să-ți scriu aceaste rânduri, dar fiindcă totul între noi este neordinar și contrar lumii acesteia, sper că mă vei înțelege.

Pentru început, aș vrea să te anunţ că, în ultimele zile, învăţ să merg și să privesc înapoi, după cum ne-am înțeles, dar așa cum respectiva îndeletnicire nu este în firea lucrurilor, încep să amețesc. Și cu mintea relativ tulbure, deși tu ești pe munte, iar eu - în groapă, tind să cred că mă vei auzi.

Nu, încă n-am murit, așa că nu căuta nicio similitudine între groapa în care zac și dispariția mea fizică. Țin să te informez că încă vreau să trăiesc și că groapa mea, deși presupun că ți-ai dat seama, se numește Moldova. Și tu, pierdutul meu, știi de ce…

Rinocerii din fața Parlamentului

Astăzi, exersând mersul înapoi, am făcut o plimbare prin centrul Chișinăului, unde am văzut o grămadă de oameni în fața Parlamentului și o altă grămadă în fața Guvernului. Ambele grămezi erau destul de vesele, deși, când am căutat vorbă cu ele, mi-au spus într-un glas și fără a clipi din ochi că, în realitate, sunt foarte triste. Într-adevăr, să fi  fost și tu alături de mine, scumpul meu, ai fi citit în privirile lor un fel de revoltă mai mult sau mai puțin diluată cu sinceritatea, pe de o parte, și cu neîncrederea, pe de altă parte. Una din grămezi, bunăoară, se mândreşte că blochează străzile târgului nostru, însă nu înţelege că singurul folos din această scamatorie se rezumă la faptul că astfel ea doar își necăjeşte semenii...


De le vom cere explicații, nu vom auzi nici un răspuns clar, pentru că ei habar nu au ce și de ce fac. Dar dacă tu ai avea puțină răbdare și i-am urmări împreună mai mult timp pe aceşti oameni, am constata că ei nici nu gândesc. Există muritori pentru care gândirea reprezintă un efort și care, din elementară trândăvie, preferă să-și bage mintea în hibernare până în clipa cea de pe urmă. Pentru ei gândesc și decid alții, iar gura lumii, în înțelesul lor, are o însemnătate sacră. Asemenea indivizi devin tot mai mulți, ei ne inundă pământul și anume de aia plictisul guvernează lumea modernă. În ziua de astăzi, Kalik, gura lumii s-a transformat într-o gaură de canal, în care nu găsești altceva decât o imensă putoare.

În atare condiţii, noi ne naştem oameni, dar cineva ne vrea câini și de cele mai multe ori metamorfoza reușește. Apropo, păpuşelul meu, îți amintești că-ți vorbeam deseori despre Eugene Ionesco? Exact așa sunt și rinocerii lui.

Doi dolofani și căcarea la unison

Nu mă întreba de ce au ieșit aceşti oameni în stradă. Hai mai bine să zăbovim încă un pic în fața Parlamentului și te asigur că vom desluși în mulțime doi bărbați zâmbăreți și rotofei. Aidoma celorlalți, aceștia ne vor spune că sunt copleșiți de durere, chiar dacă mimicele lor ciudate ne vor demonstra cel mai degrabă contrariul. Aidoma celorlalţi, şi carnea de pe ei va putrezi la vremea sa... Dar spre deosebire de ceilalți, dolofanii știu de ce au scos rinocerii în stradă, pentru că ei îi dirijează și orice ordin de-al lor este executat. Dacă, de pildă, ei vor îndemna lumea să se cace în fața parlamentului, ea se va căca la unison… De ce nu?

Toată această jalnică mascaradă are loc din simplul motiv că dolofanii vor să preia puterea în groapă. Ei promit că vor întoarce un oarecare miliard furat de actuala guvernare, dar nici nu adie despre miliardele furate de ei pe vremea când conduceau groapa. Iar mulțimea, spre nenorocul și naivitatea ei, știe că participă la o reglare de conturi dintre hoți, dar preferă să nu-și amintească despre aceasta, ca să nu se simtă idioată până în ultimul hal.

Dialogul social și Moartea uitată

În timp ce ăștia împart căcatul pe străzi, cei care conduc în prezent groapa au invitat lumea, zilele astea, la un dialog social. Tu simți, dragul meu, câtă mizerie și deșertăciune conțin aceste două cuvinte? Să mergem cu toții la un DI-A-LOG-SO-CI-AL, pentru a elabora, împreună cu cei care ne-au furat, un plan de salvare a gropii. Ai auzit o mai mare prostie în viețișoara ta? Arată-mi nebunul care ar crede că nişte hoţi pot să decidă peste noapte să devină cinstiți, fără să-şi recunoască culpa. Cu atât mai mult, cu cât nu-i costă nimic să-și mărturisească păcatele, deoarece și instituțiile de drept sunt ale lor.Prin urmare, invitația la dialogul social se echivalează cu un act de batjocură. Îți imaginezi, Karlik, cum ar fi să mergem noi amândoi la un dialog social cu elitele gropii? După ce ne-am distra de mutrele lor serioase, extenuați de minciunile auzite, am adormi pe masă. Apoi am pleca acasă și nimic nu se va schimba. De dragul rinocerilor, vor fi demiși doar câțiva funcționari. De dragul show-lui, ei ar putea să-şi aresteze vreun oponent politic care le-a călcat pe bec, dar niciodată se nu vor băga pe ei înşişi la puşcărie. Iar în caz de alegeri anticipate, la putere vor veni ceilalți, care ne vor jefui în continuare. Şi rinocerii vor ieşi iarăşi la protest, la fel de nemulţumiţi.

Îţi scriu această scrisoare din taverna noastră. Aici nu s-a schimbat nimic, în afară de lipsa ta. Pe scaunul din faţa mea se așterne praful. Și dacă tu nu vrei să mă asculţi, deşi asta nu e în firea lucrurilor, eu am să-i explic scaunului că lucrurile vor decurge de asemenea manieră până când în groapă va rămâne doar humă, iar hoții se vor transforma în cadavre. Oricât de groaznic ar părea, acesta este un adevăr limpede ca ochii tăi, Karlik. Fiindcă una din monumentalele gafe umane este uitarea celui mai important eveniment al existenţei – al Morții. În faţa Măriei Sale, când nu mai au şanse de pocăinţă și mirificul Cadavrobora le deschide cartea ticăloşiei lor, eroii falși îşi arată feţele de laşi. La fel ca şi tine, eu nu le doresc să moară devreme, ci doar să priceapă că noianul de minciuni cu care ne scuipă se va întoarce năpraznic într-o zi contra lor... Şi atunci vor fi călcaţi în picioare, ca nişte insecte greţoase. 

Hoții de la guvern și cei de la parlament

Motivul din care cele două grămezi sunt împărțite în fața Guvernului și a Parlamentului este evident. Unii apără nişte hoţi în detrimentul altor hoți, iar ceilalţi lovesc în primii hoţi în beneficiul celor din urmă hoți. În același timp, mititeii rinoceri cred în dreptate şi, pentru a nu se complica, refuză să privească dincolo de iluziile şi speranţele lor deşarte. Însă aşa cum ei îşi revendică drepturile alături de cei care îi vor fura mâine, revolta lor nu are mai multă valoare decât piuitul unei bâlbâite orătănii.

Măi Karlik, dacă tu ai fi acum cu mine aici sau oriunde, eu n-aş mai merge înapoi. Fiindcă tu ai păşi înainte şi aşa ne-am despărţi. Dar să trăim separaţi într-o asemenea lume nu e în firea lucrurilor. Tu doar știi că unde-s doi puterea crește și că, pas cu pas, bobiţă cu bobiţă se face rochiţă, în pofida teribilei debandade din groapa noastră comună. Noi nu suntem născuţi pentru a protesta ca ei, ci pentru a exista ca noi, iar viaţa este mult mai plină de sens decât supuşenia oarbă în faţa unor scribi cu buzunarele pline şi cu burţile lăbărţate.

Ştii că azi dimineaţă, înarmat cu un topor, m-am deplasat înapoi, ca un rac, la căsuţa noastră? Am vrut s-o distrug, dar când am văzut-o, nu mi s-a mai ridicat mâna. Să dispară de pe pământ căsuța noastră nu este în firea lucrurilor…

Dacă mă auzi, Karlik, trimite-o la origini pe Fata Morgana şi dă-mi mânuţa, ca să păşim înainte.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)