Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 8 Martie 2017, ora 09:29    Din editia print

Scrisoare deschisă președintelui R. Moldova, Igor Dodon

Marime Font

Dragă redacție,
Vă adresez această scrisoare deschisă în speranța că o veți publica în legătură cu interviul acordat de către Igor Dodon, președintele R. Moldova, unui post de televiziune din F. Rusă în decembrie 2016, privitor la Războiul din 1992. În interviu, Dodon a spus că R. Moldova (combatanții, polițiștii) trebuie să-și ceară iertare pentru declanșarea acestuia împotriva autoproclamatei R. Moldovenești Nistrene și deci și pentru consecințele survenite pentru populația acestei regiuni.

Stimate Igor Nicolaevici,
Vă adresez această scrisoare în speranța că o veți citi și veți lua aminte de unele argumente privitoare la Războiul din Transnistria. Auzind despre conținutul interviului acordat unui post TV din R. Rusă privitor la Războiul din 1992, am rămas profund dezamăgit.
În primul rând, se cere din start combătută ideea ce se vehicula pe timpul președintelui V. Voronin, dar și mai înainte, precum că acesta a fost un conflict interetnic, deci război civil. Aceasta este un fals. Pentru integritatea R. Moldova, cot la cot cu moldovenii români, au luptat ruși, ucraineni, bulgari și alte etnii. Căutați și răsfoiți volumul „In memoriam” dedicat eroilor căzuți la Nistru, editat la Chișinău la 2 martie 2012. Să enumerăm doar câteva nume: Zudin Serghei Al., Zaharov Vasile Filip, Vereaghin Boris Ch., Gotnicenko Nicolai, Purkarenko Semion Tv., Iablocikin Ghenadii V. și mulți alții.

Declanșarea Războiului de pe Nistru a început pe 2 martie 1992 de către forțele separatiste transnistrene cu susținerea vădită a unor cercuri din eșalonul politic de vârf al URSS în persoana lui Anatoli Lukianov, președinte al SS al URSS. După eșecul puciului din august 1991 în organele de anchetă a F. Ruse, a nimerit arhiva lui Lukianov, care a participat activ la crearea R.M.N. O parte a acestor documente a fost transmisă Procuraturii Generale a R. Moldova. Lukianov nu a creat singur această „republică”. El numai îndeplinea voința colectivă. Moscova prelucra din timp tehnologia de capturare a puterii din partea directorilor rusofili în fostele republici unionale. Nicăieri nu a fost așa de efectiv ca în Transnistria. Aici, spre deosebire de alte republici unionale, era dislocat un grandios complex militar-economic (producere unicat de rachete pentru corăbii maritime și de aviație. Anatoli Lukianov a avut nemijlocita tehnologie de a separa interesele nu numai în Moldova, dar și în Georgia (Osetia de Sud) și Lituania. În legătură cu perspectiva ieșirii republicilor din componența URSS - lucrul grupei de deputați a SS a URSS, „Soiuz” consta în organizarea în aceste teritorii, în raioanele cu locuire compactă a minorităților etnice a opoziției politice, care cerea unirea cu URSS.


După eșecul puciului din august ’91 la Moscova a fot trimis anchetatorul pe cazuri excepționale a Procuraturii Generale a R. Moldova, Pavel Lutenko, care a luat act de cunoștință cu materialele în privința lui Lukianov. Și anume cu arhiva de lucru a acestuia.
Însă Chișinăul și M. Snegur au fost pasivi chiar și după faptul când Procuratura Generală a Republicii Moldova a obținut materiale ce dovedeau incontestabil că rădăcinile separatismului cresc de la Moscova și că anume F. Rusă în linii mari este răspunzătoare de sângele vărsat în Moldova în 1992 (ulterior participarea directă a Moscovei în vărsarea de sânge de la Nistru au fost dovedite de către Curtea Europeană de Justiție pentru drepturile Omului).

Pe 10 septembrie 1991, Tiraspolul a anunțat oficial despre crearea gărzii republicane (de facto ea exista din anul 1990). Liderii autoproclamatei RMN au exercitat presiuni asupra colaboratorilor de miliție (apoi poliție) din regiune ca aceștia să treacă sub jurisdicția separatiștilor.

În decembrie 1991 a fost blocat sediul CRP Dubăsari. Pentru a fi deblocat, a fost trimisă o coloană a BDS „Fulger” a MAI a RM. Însă la podul de peste Nistru erau așteptați de către gardiști. Au fost omorâți patru polițiști. În seara zilei de 1 martie 1992, în Dubăsari, la răscrucea străzii

Octombrie și Gorki s-a înscenat o încăierare. La această chemare a ieșit echipajul auto-milițienesc în frunte cu Igor Sipcenko, care îndeplinea funcția de șef al miliției Dubăsari.

Sipcenko a fost împușcat mortal în cap. Omorul lui Sipcenko pentru gardiștii și cazacii armatei Mării Negre a devenit ca un semnal de asalt a CRP Dubăsari, arestul și dezarmarea a 27 de polițiști.
Această provocare a dat un imbold începerii războiului transnistrean. În noaptea de 1 spre 2 martie 1992 s-a petrecut tragedia din satul Cocieri.

„În acest sat dislocat aproape de Dubăsari locuia o învățătoare care era un lider local și aduna oamenii pentru apărarea comisariatului de poliție”, povestește generalul Anton Gămurari. În noaptea spre duminică, 1 martie 1992, cazacii și gardiștii au năvălit în casa ei și și-au bătut joc de ea, au omorât-o, apoi corpul ei l-au aruncat în fântână. Apoi i-au împușcat pe alți doi săteni. Dimineața, vestea despre omoruri s-a auzit în sat, ce era păzit de câțiva polițiști neînarmați. Împreună cu poliția, locuitorii satelor Lunga și Cocieri s-au pornit în direcția unității militare rusești – regiment de apărare civilă dislocat în Dubăsari. Ca răspuns, au ieșit mașinile blindate și i-au gonit pe toți în sat”.
Astfel de acte de „eroism” săvârșite de către cazaci și gardiști pot fi enumerate cu zecile.

Domnule președinte, dacă într-adevăr doriți să vă informați despre aceste evenimente, studiați volumul documentar al generalului Ion Costaș „Дни затмения. Хроника необъявленной войны” („Zilele de eclipsă. Cronica unui război nedeclarat”, Chișinău, 2010, cât și alte materiale documentare).

Dar să ne întrebăm cum trebuia să procedeze organele de forță ale RM? Care este vina polițiștilor și a voluntarilor care au apărat cu arma în mână integritatea RM?

Dar nu exclud că s-au săvârșit și atrocități ca răspuns la atrocitățile gardiștilor și cazacilor veniți pe pământul nostru din toate fundurile Rusiei. Orice război trezește în om diferite instincte, neapărat cele omenești. Însă cum am mai spus - nu noi am pornit acest război.
Consultați-vă cu combatanții acelor evenimente din 1991-1992 și veți afla răspunsul, dar și cu mamele, soțiile și copiii acestor combatanți care s-au jertfit la Nistru pentru neamul nostru.

Întrebați pe rudele polițistului V. Purice care a fost împușcat în cap de două ori (de „eliberatorul” Kostenko) și răstignit pe cruce în Bender. Pe soția și copiii plutonierului Andrei Izbaș, împușcat și ars cu alți camarazi sub Bender - care este vina lor și veți citi în ochii lor un răspuns tacit și numai atunci veți înțelege totul.

În încheiere, sunt dator să vă reamintesc că Rusia, ca imperiu, în 1812 a dezmembrat Țara Moldovei în două punând sârma ghimpată pe Prut, în 1940 după Pactul Ribbentrop-Molotov, URSS a procedat la fel. Prin urmare, nu este de mirare că s-a implicat cu toată puterea ei în evenimentele din Transnistria înarmând și susținând regimul separatist.
Deci, nu este vorba de onorul mândriei, cum declara un politolog, dar de un simplu adevăr și de așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană și adepții ei să înțeleagă aceasta.

Sper că, domnule președinte, veți fi cu adevărat președinte al poporului R. Moldova, inclusiv al celor de peste 20 de mii de combatanți-veterani ai Războiului din Transnistria.

Pașa Mihai Gr.,
fost combatant al războiului de pe Nistru

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)