Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la 23 August 2019
Abonamente

Actualitate 8 Martie 2017, ora 09:29    Din editia print

Scrisoare deschisă președintelui R. Moldova, Igor Dodon

Marime Font

Dragă redacție,
Vă adresez această scrisoare deschisă în speranța că o veți publica în legătură cu interviul acordat de către Igor Dodon, președintele R. Moldova, unui post de televiziune din F. Rusă în decembrie 2016, privitor la Războiul din 1992. În interviu, Dodon a spus că R. Moldova (combatanții, polițiștii) trebuie să-și ceară iertare pentru declanșarea acestuia împotriva autoproclamatei R. Moldovenești Nistrene și deci și pentru consecințele survenite pentru populația acestei regiuni.

Stimate Igor Nicolaevici,
Vă adresez această scrisoare în speranța că o veți citi și veți lua aminte de unele argumente privitoare la Războiul din Transnistria. Auzind despre conținutul interviului acordat unui post TV din R. Rusă privitor la Războiul din 1992, am rămas profund dezamăgit.
În primul rând, se cere din start combătută ideea ce se vehicula pe timpul președintelui V. Voronin, dar și mai înainte, precum că acesta a fost un conflict interetnic, deci război civil. Aceasta este un fals. Pentru integritatea R. Moldova, cot la cot cu moldovenii români, au luptat ruși, ucraineni, bulgari și alte etnii. Căutați și răsfoiți volumul „In memoriam” dedicat eroilor căzuți la Nistru, editat la Chișinău la 2 martie 2012. Să enumerăm doar câteva nume: Zudin Serghei Al., Zaharov Vasile Filip, Vereaghin Boris Ch., Gotnicenko Nicolai, Purkarenko Semion Tv., Iablocikin Ghenadii V. și mulți alții.

Declanșarea Războiului de pe Nistru a început pe 2 martie 1992 de către forțele separatiste transnistrene cu susținerea vădită a unor cercuri din eșalonul politic de vârf al URSS în persoana lui Anatoli Lukianov, președinte al SS al URSS. După eșecul puciului din august 1991 în organele de anchetă a F. Ruse, a nimerit arhiva lui Lukianov, care a participat activ la crearea R.M.N. O parte a acestor documente a fost transmisă Procuraturii Generale a R. Moldova. Lukianov nu a creat singur această „republică”. El numai îndeplinea voința colectivă. Moscova prelucra din timp tehnologia de capturare a puterii din partea directorilor rusofili în fostele republici unionale. Nicăieri nu a fost așa de efectiv ca în Transnistria. Aici, spre deosebire de alte republici unionale, era dislocat un grandios complex militar-economic (producere unicat de rachete pentru corăbii maritime și de aviație. Anatoli Lukianov a avut nemijlocita tehnologie de a separa interesele nu numai în Moldova, dar și în Georgia (Osetia de Sud) și Lituania. În legătură cu perspectiva ieșirii republicilor din componența URSS - lucrul grupei de deputați a SS a URSS, „Soiuz” consta în organizarea în aceste teritorii, în raioanele cu locuire compactă a minorităților etnice a opoziției politice, care cerea unirea cu URSS.


După eșecul puciului din august ’91 la Moscova a fot trimis anchetatorul pe cazuri excepționale a Procuraturii Generale a R. Moldova, Pavel Lutenko, care a luat act de cunoștință cu materialele în privința lui Lukianov. Și anume cu arhiva de lucru a acestuia.
Însă Chișinăul și M. Snegur au fost pasivi chiar și după faptul când Procuratura Generală a Republicii Moldova a obținut materiale ce dovedeau incontestabil că rădăcinile separatismului cresc de la Moscova și că anume F. Rusă în linii mari este răspunzătoare de sângele vărsat în Moldova în 1992 (ulterior participarea directă a Moscovei în vărsarea de sânge de la Nistru au fost dovedite de către Curtea Europeană de Justiție pentru drepturile Omului).

Pe 10 septembrie 1991, Tiraspolul a anunțat oficial despre crearea gărzii republicane (de facto ea exista din anul 1990). Liderii autoproclamatei RMN au exercitat presiuni asupra colaboratorilor de miliție (apoi poliție) din regiune ca aceștia să treacă sub jurisdicția separatiștilor.

În decembrie 1991 a fost blocat sediul CRP Dubăsari. Pentru a fi deblocat, a fost trimisă o coloană a BDS „Fulger” a MAI a RM. Însă la podul de peste Nistru erau așteptați de către gardiști. Au fost omorâți patru polițiști. În seara zilei de 1 martie 1992, în Dubăsari, la răscrucea străzii

Octombrie și Gorki s-a înscenat o încăierare. La această chemare a ieșit echipajul auto-milițienesc în frunte cu Igor Sipcenko, care îndeplinea funcția de șef al miliției Dubăsari.

Sipcenko a fost împușcat mortal în cap. Omorul lui Sipcenko pentru gardiștii și cazacii armatei Mării Negre a devenit ca un semnal de asalt a CRP Dubăsari, arestul și dezarmarea a 27 de polițiști.
Această provocare a dat un imbold începerii războiului transnistrean. În noaptea de 1 spre 2 martie 1992 s-a petrecut tragedia din satul Cocieri.

„În acest sat dislocat aproape de Dubăsari locuia o învățătoare care era un lider local și aduna oamenii pentru apărarea comisariatului de poliție”, povestește generalul Anton Gămurari. În noaptea spre duminică, 1 martie 1992, cazacii și gardiștii au năvălit în casa ei și și-au bătut joc de ea, au omorât-o, apoi corpul ei l-au aruncat în fântână. Apoi i-au împușcat pe alți doi săteni. Dimineața, vestea despre omoruri s-a auzit în sat, ce era păzit de câțiva polițiști neînarmați. Împreună cu poliția, locuitorii satelor Lunga și Cocieri s-au pornit în direcția unității militare rusești – regiment de apărare civilă dislocat în Dubăsari. Ca răspuns, au ieșit mașinile blindate și i-au gonit pe toți în sat”.
Astfel de acte de „eroism” săvârșite de către cazaci și gardiști pot fi enumerate cu zecile.

Domnule președinte, dacă într-adevăr doriți să vă informați despre aceste evenimente, studiați volumul documentar al generalului Ion Costaș „Дни затмения. Хроника необъявленной войны” („Zilele de eclipsă. Cronica unui război nedeclarat”, Chișinău, 2010, cât și alte materiale documentare).

Dar să ne întrebăm cum trebuia să procedeze organele de forță ale RM? Care este vina polițiștilor și a voluntarilor care au apărat cu arma în mână integritatea RM?

Dar nu exclud că s-au săvârșit și atrocități ca răspuns la atrocitățile gardiștilor și cazacilor veniți pe pământul nostru din toate fundurile Rusiei. Orice război trezește în om diferite instincte, neapărat cele omenești. Însă cum am mai spus - nu noi am pornit acest război.
Consultați-vă cu combatanții acelor evenimente din 1991-1992 și veți afla răspunsul, dar și cu mamele, soțiile și copiii acestor combatanți care s-au jertfit la Nistru pentru neamul nostru.

Întrebați pe rudele polițistului V. Purice care a fost împușcat în cap de două ori (de „eliberatorul” Kostenko) și răstignit pe cruce în Bender. Pe soția și copiii plutonierului Andrei Izbaș, împușcat și ars cu alți camarazi sub Bender - care este vina lor și veți citi în ochii lor un răspuns tacit și numai atunci veți înțelege totul.

În încheiere, sunt dator să vă reamintesc că Rusia, ca imperiu, în 1812 a dezmembrat Țara Moldovei în două punând sârma ghimpată pe Prut, în 1940 după Pactul Ribbentrop-Molotov, URSS a procedat la fel. Prin urmare, nu este de mirare că s-a implicat cu toată puterea ei în evenimentele din Transnistria înarmând și susținând regimul separatist.
Deci, nu este vorba de onorul mândriei, cum declara un politolog, dar de un simplu adevăr și de așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană și adepții ei să înțeleagă aceasta.

Sper că, domnule președinte, veți fi cu adevărat președinte al poporului R. Moldova, inclusiv al celor de peste 20 de mii de combatanți-veterani ai Războiului din Transnistria.

Pașa Mihai Gr.,
fost combatant al războiului de pe Nistru

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 23 August 2019, ora: 09:00

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

 Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență în toată splendoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:39

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:25

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Igor Dodon, în legătură cu alegerea președintelui Curții Constituționale (CC), declară că, „cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:20

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Judecătorii Liuba Şova şi Nicolae Roşca nu ar fi votat pentru ca Vladimir Țurcan să devină noul președinte al Curții Constituționale. Despre acest lucru ne-au comunicat surse din cadrul CC, informează unimedia.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:12

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputatul din fracțiunea ACUM Platforma DA Iurie Reniță numește „rușine” alegerea lui Vladmir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale (CCM). Comentând subiectul, parlamentarul din Blocul ACUM spune că este dezamăgit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:07

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Schimbarea guvernării pare să readucă în activitate mai multe persoane certate anterior cu legea. Este și cazul fostului director al companiei imobiliare „Pro-Imobil”, Vlad Musteață, cu dosar penal în Republica Moldova, reținut în Italia și care, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:05

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

 Deputatul Blocului ACUM Octavian Ţîcu, entitate politică ce se află într-o alianţă de guvernare cu Socialiştii lui Igor Dodon, a anunţat că reconfirmă cele declarate anterior, şi anume că „orice colaborare cu PSRM devine în fiecare zi tot mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:53

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

Noul șef al Curții Constituționale din Moldova este Vladimir Țurcan, ales prin votul secret al membrilor. Țurcan, fost activist de partid cu funcții în timpul URSS, este un aliat politic al președintelui Igor Dodon și are un discurs profund anti-românesc și anti-NATO, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:38

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Mânâncă tot din farfurie este un îndemn pe care mulţi l-am auzit de-a lungul vieţii, în special în perioada copilăriei. Un restaurant din Cehia a început însă să-i amendeze pe clienţii care lasă mâncare în farfurie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:05

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Valul de caniculă din aceste zile care a pus stăpânire pe ţara noastră creşte numărul celor care solicită ajutor medical de specialitate. Fie că este vorba despre lipotimie, ritm cardiac accelerat sau insolaţie, temperaturile extreme sunt greu de suportat chiar şi de cei mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:57

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Compania Avia-Invest, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, a fost vândută NR Investments Ltd, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:51

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Judecătorii constituţionali îşi vor alege luni, 19 august, preşedintele prin vot secret, pentru un termen de trei ani, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:36

Arhivele nu ard Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

„Boierii Moldovei sărăcite” // Angajat la stat, şi deputatul socialist Vladimir Ţurcan a reușit să adune o avere impresionantă - aceasta scria actuala presă pro-guvernamentală despre cel pe care Alianța PSRM-PPDA-PAS l-au numit în funcția de Președinte al Curții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)