Social

Scrisoarea săptămânii. De ce ursul n-are coadă?

În opinia mea, fundamentul elitei este bazat pe persoane erudite, pragmatice, cărturare, cu un bogat bagaj de experiență, cu o erudiție dezvoltată, reputație impecabilă, oameni notorii, recunoscuți în țară, dar și în afara ei. De astfel de persoane țara noastră dispune, dar este obijduitor faptul că în interiorul acestei elite bântuie virusul aroganței, invidiei, ciudei, ba chiar virusul urii și al incompatibilității totale.

Medicii, juriștii și profesorii fac parte din elita națiunii. Mă refer la aceste profesii, deoarece îmi sunt mai aproape și stima mea este bazată anume pe așa persoane sau personalități. Sunt parte componentă a marii armate de medici, absolvind și facultatea în juridică și, cu regret, nu pot aprecia ultimele evenimente din viața și activitatea societății medicale.

De ani și zile s-a lucrat la constituirea legislației, care câtuși de puțin avea posibilitatea de a proteja medicii de atacurile nefondate și neargumentate. Îmi aduc respectul în fața lui Ion Ababii – rectorul USMF ,,N. Testemițanu”, secretarului Romeo Scerbina, academicianului Gheorghe Ghidirim, care au depus eforturi colosale pentru a redacta proiectul statutului Colegiului Medicilor din Moldova, o lucrare perfectă din start care, trecând mai apoi fel de fel de filtre, s-a prefăcut din statut într-o operă a asociației benevole și nonprofit, noncomerciale. Fiind ani de zile dat uitării și prăfuite pe rafturi și prin sertarele meselor deputaților parlamentari pe care i-am ales noi, a dat Domnul și la 1 noiembrie 2013,cu nr. 216 se adoptă de către Parlamentul RM legea organică cu privire la Colegiul Medicilor din Republica Moldova, ca apoi să se confrunte cu o mie și una de obstacole.

Ministerul Sănătății nu putea să-și permită transmiterea unor împuterniciri acestui organ, deoarece ar pierde influența asupra medicilor și așa din ce în ce mai șubredă. Da de unde să fie ministerul influent, dacă în interiorul acestei instituții se fură că în codru, fără rușine și fără frică de Dumnezeu? De unde ministerul să fie influent, dacă ministrul, fără a se clarifica, atacă medicii nevinovați, doar pentru PR personal , făcând-o pe popa prostul? – Asta e una la mână.

A doua la mână. Partea negativă a acestei legi este că nu corespunde cerințelor. Cum o lege organică poate să aibă aspect benevol? Mă refer la calitatea de membru al Colegiului, care se obţine în urma depunerii cererii în baza liberului consimţământ al medicului. Ce fel de lege este aceasta, dacă cine dorește o execută, cine nu – nevoie mare? Sigur că așa lege poate fi atacată nu numai de diletanții care n-au nimic cu medicina, dar și de acei care cândva au activat prin SIS-uri, și acum îndeplinesc comanda cuiva. Ce-i pasă lui?! Părerea mea este că nu din capul lui, dl Reșetnicov a atacat această Lege la Curtea Constituțională, nu-i ajunge lui mintea și nu-l duce capul la așa acțiuni. A fost provocat să o facă de către niște persoane ,,competente” în medicină, ca și dânsul.

A treia. De bine, de rău, dar se începuseră alegerile în instituții și constituirea acestor Colegii teritoriale și atunci au apărut o sumedenie de doritori să ocupe fotoliul președintelui Colegiului, chiar și acei care n-au nici în clin și nici în mânecă cu aceasta. Doar acest organ, în afară de a poseda profesia de medic, necesită cunoștințe în domeniul jurisprudenței. A fi savant excelent în domeniul medicinei, încă nu înseamnă că ești competent și în alte domenii, cer scuze de expresia aceasta. Unde este sintagma „Tinerilor drum în viață, iar de la bătrâni – povață”? Ați uitat, domnilor profesori și academicieni. Prin comportamentul dumneavoastră ați demonstrat că nu este nimic ieșit din comun în societatea noastră și, la etapa actuală, „Sunt mai aproape dinții, decât părinții”, este cea mai potrivită expresie la moment.

Mă miră faptul și nu cred că această lege organică n-a fost consultată în comisia juridică a Parlamentului înainte de a fi prezentată pentru adoptare. Nu cred că n-au fost depistate gafe și lacune. Și dacă este așa, atunci care a fost necesitatea de a o adopta, ca apoi să fie abrogată ca nelegitimă? Unde e sensul? Cred că domnii deputați, adoptând așa legi imperfecte, își iau în zeflemea îndeplinirea obligațiilor față de alegători, demonstrând cum lucrează, cum activează și că le este în cot de colegii lor, de cei care cu mare răbdare așteaptă această Lege.

Mai mult ca atât, nu se vede nicio reacție din partea comunității medicale. Oare suntem atât de neghiobi și nu ne dăm seama că Legea cu privire la Colegiul Medicilor a fost și rămâne bagheta magică, care ne poate proteja așa cum este în Europa, România, Rusia, așa cum este primit în țările civilizate. Se vede că Moldova mai are până la civilizare și primii vinovați în aceasta este așa-numita elită. Nu, nu cea politică, deoarece ea este de mult stricată și nu are nimic sfânt. Vorbesc despre elita națiunii care și ea șovăiește, molipsindu-se de la așa-numiții „politicieni” de virusul contagios al indiferenței.

A fost o speranță care a fost spulberată ca o pană, cu o ușurință extraordinară și dată uitării pe o perioadă nedeterminată. E clar, oamenii au pierdut încrederea în politică, au pierdut încrederea în unele persoane și personalități care s-au compromis. Cel mai ușor este să-ți strângi torba și să pleci acolo unde specialiștii sunt apreciați, acolo unde omul este stimat, acolo unde justiția stă în capul mesei. Numai nu în țara asta blestemată și plină de hoți, tâlhari, escroci.

Apar o sumedenie de „de ce?”-uri. De ce la noi oamenii sunt săraci? De ce la noi legislația una este pentru politicieni, și alta pentru cei muritori? De ce se distruge medicina în țară? De ce fură ministrul Sănătății de la colegii lui? De ce tâlharii nu stau la dubă? De ce oare ursul nu are coadă, dar la vulpe este prea lungă, de ce?

Cu respect,
Maglavid, de la Basarabeasca

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *