Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 29 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 12 Aprilie 2017, ora 08:14    Din editia print

Scrisoarea săptămânii: Cine va corecta „greșelile” lui Timofti?

Marime Font

Nedumeriţi, cititorii ar putea să se întrebe de ce am luat între ghilimele cuvântul greșelile din titlu. Explicaţia e simplă, întrucât ele, greșelile, nu sunt întâmplătoare, mecanice, cum s-ar spune, apărute din grabă sau din neştiinţă.

Ele au fost ticluite conştient, premeditat, bine calculate şi cu bătaie lungă. În felul acesta, deloc onorabil, fostul preşedinte a făcut din mulţi prieteni, colegi de breaslă, escroci, carierişti şi lepădături de neam, eroi ai republicii, decorându-i (în mod solemn, cum altfel?) cu ordine, medalii şi titluri onorifice nemeritate.

Unul dintre aceștia este celebrul N.C. (aţi ghicit – Nichifor Corochi). Agramat, arogant şi corupt până în măduva oaselor. La Edineţ, unde şi-a început cariera, i-a mers faima de ocrotitor al celor certaţi cu legea. Şi, bineînţeles, nu gratis. Cu ajutorul acestora şi-a construit o casă boierească, pricopsindu-se apoi şi cu un autoturism de marcă japoneză. Prin aşa-numita autoritate de preşedinte al judecătoriei de două ori (mai întâi în funcţia de coordonator la arhivele din nordul republicii, apoi la cea de şefă a Arhivei din Edineţ) şi-a aranjat soţia la serviciu, fără concurs, deşi are şi dumneaei restanţe serioase la limba de stat. La Consiliul Magistraturii, unde a ajuns din întâmplare, a delapidat haznaua statului de sute de mii de lei, mărindu-şi pensia (naiba ştie cum), atribuindu-şi premii pentru succese iluzorii. Totodată, achitându-şi plata pentru cazare în Capitală, fiind la curent cu toate acestea, şeful statului N.T. a găsit de cuviinţă să-l promoveze (din prima tentativă a CSM!) de la Judecătoria Edineţ la Curtea de Apel. Şi nu la una oarecare, ci la cea din Capitală. Iar apoi, colac peste pupăză, a găsit de cuviinţă să-i agaţe de reverul hainei medalia Meritul Civic.

Loading...


O altă persoană,căreia i s-a conferit cea mai înaltă distincţie – Ordinul Republicii, este Ion Anton. Ordinul i s-a acordat fără consimţământul colegilor de la Curtea Constituţională. Acesta figura în calitate de asistent de judecător. Aceasta s-a făcut din propria iniţiativă a preşedintelui Timofti şi, în realitate, nu pentru „merite în înfăptuirea justiţiei”, ci mai degrabă pentru a-şi asigura din timp vacanţele, gratis, la pensiunea lui Anton, pe care o are într-o prestigioasă zonă turistică din România. E de menţionat că pensiunea a fost construită în anii 2006-2007, pe când judecătorilor încă nu li se majoraseră salariile, că valoarea ei e de circa 3,5 milioane de lei, şi evident că proprietarul ar putea fi lesne suspectat de îmbogăţire ilicită.

Un alt prieten şi coleg de breaslă decorat cu Ordinul Republicii este chiar subalternul său, secretarul general al aparatului Preşedinţiei, Ion Păduraru. Se iscă întrebarea pentru ce? Pentru că a huzurit destul de bine vreo patru ani şi ceva în bârlogul Preşedinţiei? Fostul medic personal al lui Timofti, Ion Modrigan, care are şi el lângă pensiunea lui Anton din pitorescul orăşel Borsec un castel, aşijderea în lipsă de merite deosebite, dar cu socoteala de a mai ajunge în perspectivă la serviciile lui, a fost decorat şi el cu Ordinul Republicii. Cu Ordinul Muncii au fost distinse judecătoarele de la CSJ Valentina Clevadî şi Vera Macinskaia, ambele agramate, ultima neştiind până în prezent nici măcar cum se scrie corect propriul ei nume de familie.

O altă gafă de neiertat a comis preşedintele Timofti şi prin faptul atribuirii Ordinului Republicii lui Dumitru Diacov. Pentru ce? Pentru trecutul neguros din perioada sovietică? Pentru votul acordat comunistului Voronin în 2005? Sau pentru că e membru de onoare al PD şi atât el (dar mai cu seamă el), cât şi membrii acestuia continuă să propage moldovenismul mucegăit, dispersând etnia de bază a societăţii în români şi moldoveni? Printr-un alt decret Mitropolitul Vladimir a fost onorat cu titlul de Om Emerit. El însă, după cum se ştie, e străin propriului său neam şi nu vrea nici în ruptul capului să se supună bisericii noastre naţionale. Sinchiseala lui e de a se îmbogăţi. Şi în aceasta constă meritele sale.

El are în proprietate un apartament de lux, casă de vacanţă, limuzină de import cu numere guvernamentale. E fondatorul mai multor SRL-uri. Oare să nu ştie Înalt Preasfinţitul Mitropolit al Chişinăului şi întregii(?) Moldove că mirenii cred mai mult ochilor decât urechilor. Şi oare să nu înţeleagă că prin acţiunile sale de îmbogăţire neagă credinţa, pe care o propovăduieşte? Că un credincios autentic şi mai ales un mitropolit ar trebui să împartă prisosul său celor nevoiaşi, dar nu să se îmbogăţească din mila şi munca celor săraci? Şi, din păcate, lista celor decoraţi fără merite poate fi continuată.

Iar de preşedintele, care şi-a consumat de acum mandatul, ce să mai zic? Dacă legea e pentru toţi, după cum mai încearcă să ne convingă guvernul (proeuropean?) şi instituţiile de drept (depolitizate?), atunci sigur că locul lui e pe banca acuzaţilor. Pentru ce? Pentru abuz de putere, pentru fapte nelegiuite. Doar el a decorat, din proprie iniţiativă, o sumedenie de trântori, prieteni şi colegi de breaslă agramaţi, corupţi şi lipsiţi de orice merite, fel de fel de escroci şi hoţi în lege cu cele mai înalte distincţii de stat. Printre ei este şi ex-premierul Vlad Filat. Şi, culmea, statul urmează să adauge la pensiile acestora, într-o perioadă de criză financiară, şi câte 500 de lei lunar. Mulţi de acum îi şi primesc. Fostul trântor de la Curtea Constituţională, Ion Anton, încheindu-şi cariera acum trei ani, a şi primit de acum un adaos la pensie de 18 mii de lei. Îmi amintesc de cazul de la Judecătoria Criuleni, unde unei persoane pentru trei harbuji la preţul de o sută şi ceva de lei sustraşi de la un agricultor i s-au atribuit cinci ani de închisoare. Cititorii s-ar putea întreba: „În acest caz, vina lui Timofti e mai mică sau legea nu e pentru toţi?”) . Cazurile descrise mai sus, dar şi altele, pe care autorul nu le cunoaşte, ar trebui anchetate minuţios de procurori, discutate cu cea mai mare seriozitate, în instanţă, întrucât ele au fost săvârşite de un demnitar de stat în mod conştient, premeditat, în dauna societăţii şi în detrimentul statului, căruia i-a jurat credinţă.

Cu stimă, Grigore Croitoru,
Camenca Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 12:19

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Noi, cercetători ai Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 11:09

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

Românii care pleacă în vacanţă în Grecia sau în Bulgaria trebuie să stea în izolare 14 zile, la revenirea în ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 10:13

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Președintele Partidului Democrat Pavel Filip susține că procuratura trebuie să investigheze cazul transmiterii sacoșei cu bani de către Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon, din video-ul publicat săptămâna trecută de deputatul Iurie Reniță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 09:50

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Pe 15 mai 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca toate grădinițile din țară să rămână închise până pe 30 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 09:42

Alexandru Cozer despre opoziție: Extrem de slabă, incapabilă și fricoasă / Ce scria în urmă cu doar 2 săptămâni

Alexandru Cozer despre opoziție: Extrem de slabă, incapabilă și fricoasă / Ce scria în urmă cu doar 2 săptămâni

Jurnalistul Alexandru Cozer scrie într-un editorial pe Cotidianul.md că opoziția se „teme să sancționeze un guvern neprofesionist”

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 29 Mai 2020, ora: 09:36

Descoperirea istorică făcută de arheologi. Comoara găsită chiar sub o vie i-a uluit / FOTO

Descoperirea istorică făcută de arheologi. Comoara găsită chiar sub o vie i-a uluit / FOTO

Arheologii italieni au făcut o descoperire magistrală sub o vie dintr-o localitate aflată la nord de Verona. Anunțul vine într-un moment în care spațiile culturale ale țării revin încet la viață după cea mai grea perioadă a existenței sale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 09:34

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

Trei mari proiecte rutiere sunt în curs de proiectare sau planificate a fi scoase la licitație pentru a lega Moldova de Transilvania și Muntenia: Autostrada „Unirii” A8, Autostrada Moldovei A7 și autostrada A13 de la Brașov la Bacău. Primarii orașelor din regiune s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 09:28

Chicu nu vrea „imixtiune directă de pe extern în treburile R. Moldova” / Banii primiți de Dodon de la Gazprom pentru PSRM nu-l deranjează

Chicu nu vrea „imixtiune directă de pe extern în treburile R. Moldova” / Banii primiți de Dodon de la Gazprom pentru PSRM nu-l deranjează Foto: Miller și Chicu

Premierul Ion Chicu anunță că este împotriva Legii cu privire la organizațiile necomerciale pentru că asta implică „imixtiuni din extern”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)