Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Actualitate 7 Iulie 2018, ora 07:22    Din editia print

Scrisoarea unei românce din Chișinău către conaționali

Marime Font

Mii de români, cu torțele aprinse, duc Flacăra Unirii spre Chișinău. Evenimentul, care a început pe 1 iulie, va marca istoria României și a R. Moldova. Peste 100 de ani de la Marea Unire din 1918, am dat start Marșului Centenar - de la Alba Iulia, pe jos, spre capitala R. Moldova, unde se va înfăptui reunirea Basarabiei cu România. (De altfel, e un vis îndrăzneț, dar lăsați-mă să visez!) „România nu a avut graniță la Prut”, „Întoarceți Basarabia acasă!”, vociferau românii la Alba Iulia, pentru că avem cu toții o identitate și inima noastră bate în aceeași suflare românească, care va ajunge, în sfârșit, și în R. Moldova.

Dar eu sunt la Chișinău.
Văd fețele mâhnite ale moldovenilor, cărora li s-au pus măști încă în 1940, când „un jug de tăcere încrâncenată a oprit respirația întregului spațiu românesc și Basarabia a fost sfâșiată din trupul Țării”, după cum s-a anunțat la deschiderea evenimentului. Mă uit zi de zi la aceste măști, implantate cu forța de gheara bolșevică, cea care ne-a rusificat până în măduva oaselor. Cea care ne-a bătut și ne-a pus să plătim cu sânge dorința noastră de a trece Prutul, pe care tot rusul ni l-a furat.
Cam asta e situația la Chișinău.
Văd cum nedreptatea se lasă peste oraș, ca o pulbere neagră, ca o mantie întunecată, împletită de aceeași gheară rusească. Un nor ars lasă ploaia de funingine să cadă peste sufletul nostru românesc și mulți dintre noi continuă să rătăcească prin beznă, fără a vedea că România este în fiecare strop de apă, în fiecare frunză, în fiecare ierbuliță, în fiecare bătaie de inimă. România e dulce. Ea este altfel, decât o vrea rusul!
Eu totuși sunt la Chișinău.
Acolo unde pașii se fac mai grei. Acolo unde și ochii sunt mai grei. Și unde ochii nu mai văd nici gropi, nici drum, nici văi, nici ape, ci numai necazuri. Acolo unde nemulțumirea domină oamenii, pentru că așa au fost instruiți de rus. Românul învățat rusește este sumbru, pentru că a fost educat prin bătăi și suferințe. Cum să vadă altfel viața un amărât de moldovean contemporan, al cărui părinți sau bunei au fost urcați câte zece în vagoane de cinci pe doi metri? Stăteau acolo ca peștii fără apă, ca păsările fără aripi, alături de prunci născuți pe drum spre Siberia. Şi mureau, fiind hrăniţi doar cu crupe uscate și țurțuri de pe streșina vagonului. Îşi făceau nevoile fiziologice tot acolo, de faţă cu toţi, şi doar norocoşii vedeau lumina zilei printre gratiile unor ferestruici de câțiva centimetri. Restul, erau cuprinşi de un întuneric fără margini.
Dar eu sunt la Chișinău.
Și pot să vă spun că românul moldovean a devenit, pe de o parte, dur, iar, pe de altă parte, un fricos al vremurilor. E un paradox, dar la Chişinău totul e posibil. Românul moldovean nici în război nu s-ar băga, nici foamete nu ar mai îndura. După ce mama și-a mâncat feciorii în timpul foametei din 1946-1947, nimeni nu vrea să retrăiască acele timpuri. Şi toţi ştim că, de vom face un pas greșit, rusul ne poate înghiţi iarăşi.
Da, eu într-adevăr sunt la Chișinău.
Tânără unionistă, studentă, care vede fețele nespălate ale românilor moldoveni. Sunt murdărite de noroi sovietic, de stalinismul tipărit pe fiecare milimetru al creierului basarabean, care i-a făcut pe aceşti oameni să pribegească pe străzile oraşului, îngânând o rusă stâlcită. „Я тебя не понимаю, по молдавски”.
Așa se vorbește la Chișinău.
Dragule român moldovean contemporan, tu nu mă enervezi că ești cu fața sumbră. Înţeleg că ai trăit vremuri grele şi vrei o viaţă mai bună. Dar tu, măi, de ce nu te înţelegi pe tine însuţi, când îmi zbieri cu ostilitate: „Прочь румыны!”?
Noi doar trăim la Chișinău, nu în Siberia.
Mi-au povestit şi mie buneii cum a fost... Nu ești tu vinovat, românule, că Stalin a vrut să te îndobitocească și a băgat frica în tine. Nu ești tu vinovat că te-au torturat până când ţi-ai uitat limba şi ai recunoscut că ești rus. Nu tu ești vinovat că ești așa cum ești.
Eu încă sunt la Chișinău.
În capitala R. Moldova, foarte degrabă vor veni cei care nu se mai tem. Cei care au pornit de la Alba Iulia pentru a-și recunoaște identitatea. Cei care știu că sunt români și se mândresc că există. Vă aștept la Chișinău, pe data de 1 septembrie, ca să facem împreună Reunirea.

Cu drag, o româncă din Chișinău

Un articol de: Mihaela Culcinschi
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)