Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:56
Abonamente

Editorial 12 Decembrie 2017, ora 04:34    Din editia print

Marime Font

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

Convinsă că am ajuns unde trebuie, am început să urmăresc buletinul de știri. Primul lucru, care m-a șocat, aproape jignit, a fost lauda și osanalele aduse UEE. De oboseală, am crezut inițial că e o greșeală de tipar. Că au scris UEE în loc de UE. Nu mi-a dat prin cap că astfel de greșeli și asemănări se fac exact în intenția de a zăpăci telespectatorii (electoratul) neatenți.

După ce m-am uitat cu gura căscată, am aflat ce multe a făcut Dodon în câteva zile. Părea un film SF. Acorduri, semnături, promisiuni, drepturi pentru cetățenii noștri care muncesc în Rusia. Am avut senzația că am aterizat în altă Moldovă, nu în cea în care trăim zi de zi, cu taxe pentru miliardul furat, cu promisiuni goale, cu frigidere și mai goale.Dar ca să rămân și mai uimită, am mai și observat că imaginile video erau preluate de la NTV. Mă uitam și nu îmi venea să cred: ce s-a întâmplat cu Moldova 1? Apoi începe o altă știre, bine gândită împotriva lui Dorin Chirtoacă. Mă uit la microfonul cameramanului și văd că tot NTV scrie pe el.
Abia atunci m-am dumirit că greșisem numărul canalului TV. De aceea mă aflam într-o Moldovă de pe altă planetă, fiindcă eu chiar urmăream NTV. Am dat amuzată un canal mai în față și abia atunci am ajuns la Moldova 1, unde un liceu din România venise la un liceu din Soroca, cu o mulțime de cadouri. Cadourile apăreau și în filmare, nu doar povești și imagini generice.

Au mai urmat apelurile liberalilor pentru un marș al unirii, apoi imagini și luări de cuvânt de la bicentenarul Mihail Kogălniceanu, precum și alte știri despre Europa, proiecte, finanțări. Iarăși mă aflam într-o altă Moldovă, dar de data aceasta pe planeta Pământ, într-o țară în care trăim cu toții.
Și m-am gândit, bineînțeles, că se apropie aniversarea a o sută de ani de la Unirea din 27 martie, 1918, o sută de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918. Și nu știu cum vom sta în fața memoriei colective și în fața înaintașilor noștri. Un centenar incredibil, care ne regăsește în aceeași confuzie identitară în care ne aflam înainte de aceste momente.

Cu cât văd mai mult entuziasm pe 1 decembrie, cu atât parcă devin mai tristă. Există un fel de senzație că mai degrabă ne îndepărtăm de ceea ce a fost, decât ne apropiem. Cu tot ce se întâmplă la noi, mi se pare, mai ales când dintr-o foarte mare greșeală nimeresc la un post tv ca NTV, că noi, unioniștii, semănăm tot mai mult cu vechii regaliști. Ba chiar cu albgardiștii. Luptători ai cauzelor vechi și nobile, dar tot mai depărtate de noi.
Altfel, nu ne rămâne decât să sperăm că într-un fel sau altul, cu România sau Europa, vom trece și noi Prutul, cum trec alții Mureșul și Oltul.

 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md