Bună Dimineața

Se căsătoresc, deci este însărcinată!

Drept urmare avem mai multe căsătorii în grabă, pentru că, iată-iată, vine barza…

El student, ea studentă, iar după o aventură de o noapte ea află surprinzător că este însărcinată. Băiatului i se dă de înțeles că singura soluție este nunta și tinerii se căsătoresc. Ulterior, însă, nu urmează iubire și respect până la moarte, ci certuri, neajunsuri sau chiar abuzuri.

Cunosc câteva cupluri care s-au căsătorit la insistența părinților, pentru că fetele erau gravide. Iar cum la moldoveni se consideră rușine mare dacă un copil este născut în afara familiei, aceștia au impus tinerii să se căsătorească chiar dacă cei din urmă nu doreau să-și unească destinele. La asemenea nunți, de obicei, tristețea este în capul mesei. Invitații ambelor părți știu din ce cauză s-au strâns și petrec modest. Dar nu asta contează, cel mai important este că, imediat după nașterea copilului, două dintre cele trei cupluri pe care le-am cunoscut au divorțat.

Psihologii spun că dacă unul dintre soți nu-și dorește să se căsătorească, dar este nevoit, atunci căsnicia, cel mai frecvent, este sortită pieirii. Într-o asemenea familie nici copiii nu cresc fericiți. Ca urmare a certurilor dintre părinți, micuții pot deveni retrași sau agresivi.

Totuși, acest fenomen este prezent în societatea noastră, pentru că nu există o educație sexuală a copiilor. Specialiștii menționează că tinerii trebuie să fie informați despre consecințele unei sarcini nedorite sau despre faptul că există mai multe metode de contracepție.

În anul 2004, Ministerul Educaţiei al RM a încercat să introducă în programa şcolară disciplina "Deprinderi de viaţă", însă fără succes. De aceea, conform lucrătorilor sociali, educația sexuală a copiilor ține de responsabilitatea părinților.

Ca o confirmare la cele menționate mai sus sunt și statisticile oficiale recente care confirmă că numărul gravidelor minore creşte. Astfel, acum un an, 77 de bebeluşi au fost aduşi pe lume de mame care aveau mai puţin de 16 ani. În total, din cele aproape 40 de mii de naşteri, peste 3000 au revenit tinerelor de până la 19 ani. Cea mai mare parte dintre ele provin de la sate.

Pentru a preveni sarcinile nedorite și ulterior căsătoriile în grabă, specialiștii recomandă mai multe metode de contracepție: prezervativele, anticoncepţionale, steriletul, spermicide locale și altele. Pentru folosirea unora dintre ele este nevoie să consultați preventiv medicul. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *