Timpul Local

Se inchide Guantanamo?

Centrul de detentie american de la Guantanamo va fi inchis pana la sfarsitul mandatului lui Barack Obama, a declarat miercuri Daniel Fried, insarcinat special al presedintelui american, citat de AFP. "Cred ca Guantanamo se va inchide pana la sfarsitul primului mandat al presedintelui Obama", in ianuarie 2013, a declarat Fried intr-o conferinta de presa organizata la Bruxelles, transmite NewsIn.

Diplomatul american face in prezent un turneu in Europa, pentru a convinge oficialii sa primeasca detinuti de la Guantanamo. In weekend, patru detinuti de la Guantanamo au fost transferati in Europa (trei in Slovacia si unul in Elvetia). Sunt in curs negocieri si cu Spania, pentru a gazdui un numar semnificativ de detinuti, a spus Fried.

"Inchiderea Guantanamo este lucrul bun de facut", a apreciat reprezentantul lui Obama. El a amintit ca centrul avea 250 de detinuti cand a fost investit in functie presedintele american, in ianuarie 2009 si mai gazduieste in prezent 192 de detinuti.

Potrivit lui Mathew Olsen, insarcinat cu reexaminarea dosarului fiecarui detinut de la Guantanamo, 100 dintre ei sunt inclusi in programul de transfer in strainatate. Alti 40 ar trebui sa fie judecati in Statele Unite de tribunale civile sau de comisii militare si mai putin de 50 se afla intr-o situatie de vid juridic, a precizat el.

La investirea sa in functie, Obama a fixat ianuarie 2010 drept data limita pentru inchiderea centrului de detentie aflat pe insula cubaneza.

Sursa: 9am.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *