Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:08
Abonamente

Editorial 18 Septembrie 2017, ora 05:18    Din editia print

Marime Font

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să semneze documentul pentru a fi remis Curții Constituționale spre avizare, transmite IPN.

 
 
 

Nimic de spus, un proiect frumos și util. O bătaie de cap mai puțin, în caz că se rezolvă. Nu că – vezi, Doamne – cineva ar fi ținut vreodată cont de acel paragraf. Nici apărătorii (de drept!) ai limbii române, nici nostalgicii sovietici.
Pentru cei care au cunoștințe lingvistice și gândire logică, limba noastră a fost română chiar și atunci când erau siliți să o scrie în grafie chirilică, o grafie care nici măcar nu avea baze să acopere anumite foneme ale limbii, cu atât mai puțin au stat pe gânduri după adoptarea grafiei latine. Iar dovadă în acest sens stă textul Declarației de Independență care recunoaște că limba noastră e română.

Dacă reușim să scăpăm însă de această inadvertență a constituției, blând spus inadvertență, pentru că mă îndoiesc că specificarea de limbă moldovenească a fost introdusă din neatenție, cel puțin spunem lucrurilor pe nume. Deci nu pot decât să salut o astfel de inițiativă, dar altceva mă deranjează.În timp ce România are o creștere economică puternică, pensiile și salariile bugetarilor de asemenea, la noi, între Prut și Nistru, nu vedem altceva decât romantisme bune de adunat voturi și de a convinge lumea că ai noștri politicieni transpiră muncind.
Ca să dau un exemplu concret, un pensionar din România (pe care îl cunosc), are acum, față de anul 1996 când a ieșit la pensie, o sumă de 13 ori mai mare. Nu de 5, nu de 10. De 13! A ieșit atunci cu 140 de lei românești (în banii de azi), iar acum se apropie de 2000.

Poate că în România idealismele, romantismele, mândria etnică și-a pierdut din forță. Nu cred că pensionarul român ar fi foarte preocupat de depunerile de flori și demagogiile politicienilor. Îl interesează în schimb nivelul lui de trai. Ce își poate permite și ce nu. Care sunt drepturile sale de cetățean al României și care sunt beneficiile statutului de pensionar.

Prin urmare astfel de proiecte de lege m-ar încânta peste măsură doar atunci când ar fi dublate de alte proiecte de lege care să vizeze îmbunătățirea nivelului de trai. Accelerarea demersului european prin acțiuni rapide și concrete. Să pot spune că față de acum douăzeci de ani pensionarii trăiesc mult mai bine.

Însă atâta vreme cât politicienii noștri pot real doar să elaboreze proiecte, să depună flori și să se laude în conferințe de presă, astfel de inițiative mi se par doar praf în ochi. Doar o demonstrație că ei chiar fac ceva bun, în afară de furturile din bănci, din spațiul public și așa mai departe.
Eu știu foarte clar că vorbim limba română. Sigur că mi-ar conveni să se schimbe odată acel articol 13. Dar parcă fie ea și română, nu e tocmai o veselie când umbli cu limba scoasă de foame la propriu.


Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md