Actualitate

Se pregătesc de RĂZBOI? Mişcare de ULTIMĂ ORĂ a Rusiei în Siria – au debarcat „artileria grea”

Rusia a spus că va răspunde la atacul SUA, Franţei şi Marii Britanii de săptămâna trecută asupra unor facilităţi asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului sirian, promiţând să furnizeze Damascului rachete avansate noi. Moscova insistase că vor fi consecinţe după acest atac. Dar singura acţiune invocată este că îi va furniza preşedintelui Bashar al-Assad o apărare antiaeriană mai bună, care este se pare în curs de livrare, conform Agerpres.

Ceea ce este neobişnuit, potrivit unor surse siriene pro-regim, conţinutul navelor este descărcat în secret, sub un ecran de fum. În plus, în zona portului este pulverizat un gaz special, destinat să genereze blocaje în sistemele de urmărire ale sateliţilor şi dronelor. Nu se ştie ce au transportat navele ruse. Acestea au fost urmărite de analişti militari şi observatori atunci când au traversat Marea Neagră şi Strâmtoarea Bosfor pentru a intra, în ultimele zile, în Marea Mediterană.

Speculaţiile în acest sens abundă: ar putea fi sisteme de rachete sol-aer S-300, radarele lor şi platformele mobile pentru transportarea acestora. Un astfel de sistem ar putea creşte considerabil capacitatea regimului sirian de a doborî rachete occidentale (şi israeliene) şi avioane de luptă. Dacă se va adeveri, acest lucru va însemna o nouă escaladare a conflictului din Siria care a început în 2011.

Rusia a vândut sisteme S-300 Iranului. O unitate standard este capabilă să lanseze până la şase rachete, având o rază de acţiune de 200 km. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov declarase vineri într-un interviu acordat RIA Novosti că Rusia nu mai este constrânsă de "obligaţii morale" să nu furnizeze sisteme S-300 armatei siriene, după recentul atac al coaliţiei occidentale compuse din SUA, Franţa şi Marea Britanie. Cele trei ţări au efectuat la sfârşitul săptămânii trecute lovituri aeriene împotriva unor instalaţii siriene ca represalii la un presupus atac chimic al forţelor regimului în fieful rebel Douma.

Zilele trecute, Bosphorus observer a informat cu privire la intrarea în Marea Mediterană a navei ruse ‘Orsk’, care face parte din brigada 197 de nave desant din cadrul Flotei Rusiei de la Marea Neagra. De asemenea, acelaşi canal media informa despre sosirea în zonă a navelor cargo ruse Sparta II şi "Aleksandr Tkacenko". Se putea observa că Sparta II avea o încărcătură militară mare la bord.

Stiripesurse.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *