Actualitate

Se scumpesc medicamentele

Motivul invocat este devalorizarea leului în raport cu principalele valute de referinţă. În urma acestei decizii, preţul final al medicamentelor ar putea creşte cu aproape 9 la sută.

Anterior, în data de 13 ianuarie, prețurile la o treime din medicamentele vândute în Republica Moldova au fost revizuite în urma oscilației cursului valutar. Ministerul Sănătății a emis un ordin în care enumeră 2167 de medicamente prețurile cărora au fost revizuite.

Toate medicamentele ale căror prețuri au fost modificate sunt importate. S-au scumpit inclusiv preparatele importate din India și Danemarca, dar și cele din Ucraina și România.

Mai multe preparate contra tusei și răcelii s-au scumpit. De exemplu, prețul pastilelor „Agisept” a crescut de la 21 până la 25 de lei, siropurile „Sekrol” și „Doktor Mom” s-au scumpit cu câte 3 lei fiecare, la fel ca și spray-ul bucofaringian „Ingalipt” care costă acum 33 de lei. S-a scumpit și toată seria „Mucaltin” și „Ibuprofen” de la diverși producători. Bunăoară, comprimatele de „Ibuprofen” produse în Canada s-au scumpit cu 12 lei – de la 70 la 82 de lei.

Prețul următoarelor preparate a crescut cu 1-15 lei: „Citramon”, „Corvolol”, „Diazolin”, „Taufon”, „Naftizin”, „Dimedrol”, „Riboxin”, „Pancreatin”, „Bral” și altele. Cea mai mare scumpire s-a înregistrat la medicamentele care și până acum erau cele mai scumpe. Astfel, preparatul „Zytiga”, folosit la tratamentul cancerului de prostată, care în decembrie 2014 costa puțin peste 59.000 de lei, deja costă 65.000 de lei. S-a scumpit cu 70 de lei și stimulentul medicamentos „Viagra”, iar anticoncepționalul „Escapelle” (de producție maghiară) se numără printre puținele preparate care s-au ieftinit – de la 114 lei la 94 de lei.

Și prețul plantelor medicinale a fost influențat de oscilațiile cursului de schimb. Florile de mușețel, gălbenele, tei, eucalipt, podbal, urzică și mătasea de porumb importate din Ucraina s-au scumpit cu câte 1 sau 2 lei.

sursa: publika.md/mednews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *