Actualitate

Seara premiilor la Uniunea Scriitorilor

Preşedintele juriului, Ana Bantoş, a declarat pentru Info-Prim Neo că s-a ţinut cont de originalitatea cărţilor nominalizate. „Am avut mai multe şedinţe, am ţinut cont de opinia membrilor juriului, s-a votat obiectiv, s-a apreciat noutatea, încercarea unui stil mai personal şi încercarea de a pune noi formule în poezie, proză şi eseu”, a spus preşedintele juriului.

„Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor reprezintă imaginea în mişcare a literaturii, dar şi o apreciere a celor mai talentaţi scriitori ai Republicii Moldova”, a declarat în cadrul ceremoniei de premiere Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor.

La secţiunea Poezie a fost desemnată cartea lui Nicolae Leahu – Alungarea muzelor din cetate. La secţiunea Proză învingător este Emilian Galaicu-Păun, pentru cartea Ţesut viu. 10×10. Cu premiu la categoria Critică Literară şi Eseu s-a ales Vitalie Răileanu, pentru cartea Cerc în labirint. Nicolae Popa a primit premiul secţiunii Literatură pentru Copii, pentru cartea Balcoane cu elefanţi. Efim Tarlapan a fost cel mai bun la secţiunea Publicistică, premiul revenindu-i pentru cartea Scriitorul întrebat. La categoria Traduceri a câştigat Leo Butnaru, cu lucrarea Avangarda. Jertfa gulagului. Aureliu Busuioc şi cartea În căutarea pierderii de timp a câştigat la secţiunea Jurnal, Scrisori, Memorii. Premiul Debutul Anului i-a fost acordat lui Marcel Gherman, pentru Cartea viselor.

Scriitorul Ion Ciocanu, căruia i-a fost oferit premiul Opera Omnia pentru volumul Cărţile din noi, a declarat că îşi ştie valoarea. „Dar nu o spun pentru că sunt nu numai critic, dar şi autocritic şi aş vrea să mulţumesc lui Vasile Coroban, datorită criticii lui m-am făcut mai atent, mai pătrunzător la ceea ce scriu”, menţionat scriitorul.

Cu premii de la Gala Uniunii Scriitorilor au plecat şi Anatol Ciocanu – Premiul de Excelenţă; Lucreţia Bârlădeanu şi Andrei Burac – Premiul Relaţii Culturale; Dumitru Matcovschi, Oleg Serebrian, Nicolae Fabian şi Editura Silvius Libris – Premiul Special.

În cadrul evenimentului Uniunea Scriitorilor a acordat şi burse de creaţie pe o perioadă de 12 luni. Au fost aleşi 4 bursieri – Harlambie Moraru, Iulian Ciocan, Galina Trifan şi Boris Schiţco, care au primit burse în valoare de 24000 mii de lei pentru operele literare pe care le vor scrie în acest răstimp.  

Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *