Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

Social 2 August 2012, ora 05:50    Din editia print

Seceta, ţăranii şi drama vacilor sacrificate pe altarul disperării

Marime Font

Seceta i-a lăsat pe ţărani fără unica lor sursă de subzistenţă - vacile, şi a dat apă la moara speculaţiilor cu carne.

În timp ce ţăranii sacrifică vitele şi ultima lor speranţă, rămânând cu portofelul şi cu grajdurile goale, „afacerile” bişniţarilor de carne cresc ca pe drojdii, şi asta pentru că preţurile de comercializare a animalelor sunt cel puţin de cinci ori mai mici decât preţul cărnii de pe piaţă. Ba mai mult, vânzătorii de carne spun că în următoarea perioadă preţurile vor exploda.

Şesurile s-au uscat, la fel şi lanurile de grâu ori lucernă, iar preţurile la tărâţe şi la alte produse cerealiere cresc de la o zi la alta, astfel că ţăranii nu văd altă ieşire din situaţie decât să taie puţinele animale pe care le mai au pe lângă casă. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Moldova (ACBM), Radj Agaev, în prezent crescătorii de vaci au doar un sfert din volumul de hrană necesară pentru întreţinerea lor. „Lucerna a avut doar o recoltă şi nu prea avem fân. Toată nădejdea este la porumb, chiar dacă şi aici recolta este mai mică. Cred că vom avea vreo 25 la sută din cantitatea strânsă anul trecut. În aşa caz, majoritatea va trebui să-şi sacrifice animalele”, spune preşedintele ACBM.


Prin urmare, seceta va avea un impact considerabil asupra numărului de bovine din republică care şi aşa în ultimul deceniu s-a înjumătăţit. Statisticile arată că, dacă în 2002 în Moldova erau 410 mii de bovine, atunci până în primul trimestru al anului curent numărul lor a scăzut până la 190 mii de capete. „Acele întreprinderi care erau specializate în creşterea bovinelor au dispărut şi nu s-a reuşit restabilirea efectivului de animale, în plus au diminuat suprafeţele pentru creşterea furajelor şi nutreţurilor, ceea ce a determinat evoluţia nefastă a sectorului. Ba mai mult, o bună parte dintre întreprinderile de procesare a cărnii şi lactatelor s-au reorientat spre materia primă de import, iar aceasta a fost o lovitură catastrofală pentru sector. În lipsă de nutreţuri, sau comercializate la preţuri exorbitante, agricultorii au de ales între a produce mai departe, ori a sacrifica animalele”, consideră Viorel Chivriga, expert în agricultură.

Astfel, în condiţiile unui an secetos, în care ei vor rămâne fără venituri, unii oameni preferă să-şi facă provizii pentru consum propriu din carnea vitelor sacrificate, alţii însă o comercializează. Cum este aproape imposibil să-ţi vinzi marfa direct pe piaţă, ţăranii sunt nevoiţi să-şi vândă vitele intermediarilor. Preţul oferit de aceştia însă este cu mult sub preţul de comercializare a cărnii. Spre exemplu, în raionul Anenii Noi vacile vii sunt procurate cu 15-17 lei kilogramul. În funcţie de dimensiuni şi greutate, în schimbul unei vaci cornute un agricultor poate să obţină, în cel mai bun caz, între 5 şi 6,5 mii lei. Cei care şi-au vândut vacile la un asemenea preţ, deşi spun că această sumă ar fi putut fi răscumpărată în vreo două luni din vânzarea produselor lactate, dacă ar avea cu ce-şi întreţine animalele, totuşi se arată mulţumiţi de preţul oferit şi spun că în alte raioane, mai departe de capitală, vacile sunt cumpărate la jumătate de preţ. Şi asta în timp ce pe piaţă preţul cărnii de vită variază între 45 şi 75 de lei.

„Straniu, dar anul acesta se simte o cerere mai mare pe piaţa cărnii, asta chiar dacă de regulă vara carnea este mai puţin solicitată. Totodată, pe pieţele agricole de carne se simte o saturare, iar acest fapt se explică prin majorarea importului de carne şi sacrificarea unui număr considerabil de animale. Totuşi, preţurile sunt mari şi vor creşte în următoarea perioadă. În aceste condiţii cred că ar trebui să ne orientăm către agricultura de performanţă, iar importul de material reproductiv ar fi o soluţie”, consideră expertul în agricultură.


Viorel Chivriga, expert în agricultură
Pe termen mediu, până la finele anului, preţurile la carne vor creşte în mod inevitabil, din simplul motiv că ceea ce se înregistrează în R. Moldova este tipic situaţiei din regiune unde condiţiile climaterice nefaste au avut impact asupra recoltelor şi sectorului zootehnic. Furajele şi nutreţurile sunt scumpe, în unele cazuri lipsa creează imposibilitatea de a menţine efectivul de animale. În cazul în care importurile vor evolua în ritmul pe care îl înregistrăm acum, Moldova, în afară de carne, lactate şi unele produse finite, va importa şi preţuri mai mari.  

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Martie 2019, ora: 08:25

 Pentru marea majoritate, e mai întâi de toate Excelența Sa, Ambasadorul Oleg Serebrian – una dintre cele mai sprintene minți din artileria grea a diplomației moldovenești. Pentru unii, este Domnul Profesor, pentru alții, politolog și fost deputat, lider de partid,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)