Social

Seceta, ţăranii şi drama vacilor sacrificate pe altarul disperării

În timp ce ţăranii sacrifică vitele şi ultima lor speranţă, rămânând cu portofelul şi cu grajdurile goale, „afacerile” bişniţarilor de carne cresc ca pe drojdii, şi asta pentru că preţurile de comercializare a animalelor sunt cel puţin de cinci ori mai mici decât preţul cărnii de pe piaţă. Ba mai mult, vânzătorii de carne spun că în următoarea perioadă preţurile vor exploda.

Şesurile s-au uscat, la fel şi lanurile de grâu ori lucernă, iar preţurile la tărâţe şi la alte produse cerealiere cresc de la o zi la alta, astfel că ţăranii nu văd altă ieşire din situaţie decât să taie puţinele animale pe care le mai au pe lângă casă. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Moldova (ACBM), Radj Agaev, în prezent crescătorii de vaci au doar un sfert din volumul de hrană necesară pentru întreţinerea lor. „Lucerna a avut doar o recoltă şi nu prea avem fân. Toată nădejdea este la porumb, chiar dacă şi aici recolta este mai mică. Cred că vom avea vreo 25 la sută din cantitatea strânsă anul trecut. În aşa caz, majoritatea va trebui să-şi sacrifice animalele”, spune preşedintele ACBM.

Prin urmare, seceta va avea un impact considerabil asupra numărului de bovine din republică care şi aşa în ultimul deceniu s-a înjumătăţit. Statisticile arată că, dacă în 2002 în Moldova erau 410 mii de bovine, atunci până în primul trimestru al anului curent numărul lor a scăzut până la 190 mii de capete. „Acele întreprinderi care erau specializate în creşterea bovinelor au dispărut şi nu s-a reuşit restabilirea efectivului de animale, în plus au diminuat suprafeţele pentru creşterea furajelor şi nutreţurilor, ceea ce a determinat evoluţia nefastă a sectorului. Ba mai mult, o bună parte dintre întreprinderile de procesare a cărnii şi lactatelor s-au reorientat spre materia primă de import, iar aceasta a fost o lovitură catastrofală pentru sector. În lipsă de nutreţuri, sau comercializate la preţuri exorbitante, agricultorii au de ales între a produce mai departe, ori a sacrifica animalele”, consideră Viorel Chivriga, expert în agricultură.

Astfel, în condiţiile unui an secetos, în care ei vor rămâne fără venituri, unii oameni preferă să-şi facă provizii pentru consum propriu din carnea vitelor sacrificate, alţii însă o comercializează. Cum este aproape imposibil să-ţi vinzi marfa direct pe piaţă, ţăranii sunt nevoiţi să-şi vândă vitele intermediarilor. Preţul oferit de aceştia însă este cu mult sub preţul de comercializare a cărnii. Spre exemplu, în raionul Anenii Noi vacile vii sunt procurate cu 15-17 lei kilogramul. În funcţie de dimensiuni şi greutate, în schimbul unei vaci cornute un agricultor poate să obţină, în cel mai bun caz, între 5 şi 6,5 mii lei. Cei care şi-au vândut vacile la un asemenea preţ, deşi spun că această sumă ar fi putut fi răscumpărată în vreo două luni din vânzarea produselor lactate, dacă ar avea cu ce-şi întreţine animalele, totuşi se arată mulţumiţi de preţul oferit şi spun că în alte raioane, mai departe de capitală, vacile sunt cumpărate la jumătate de preţ. Şi asta în timp ce pe piaţă preţul cărnii de vită variază între 45 şi 75 de lei.

„Straniu, dar anul acesta se simte o cerere mai mare pe piaţa cărnii, asta chiar dacă de regulă vara carnea este mai puţin solicitată. Totodată, pe pieţele agricole de carne se simte o saturare, iar acest fapt se explică prin majorarea importului de carne şi sacrificarea unui număr considerabil de animale. Totuşi, preţurile sunt mari şi vor creşte în următoarea perioadă. În aceste condiţii cred că ar trebui să ne orientăm către agricultura de performanţă, iar importul de material reproductiv ar fi o soluţie”, consideră expertul în agricultură.

Viorel Chivriga, expert în agricultură
Pe termen mediu, până la finele anului, preţurile la carne vor creşte în mod inevitabil, din simplul motiv că ceea ce se înregistrează în R. Moldova este tipic situaţiei din regiune unde condiţiile climaterice nefaste au avut impact asupra recoltelor şi sectorului zootehnic. Furajele şi nutreţurile sunt scumpe, în unele cazuri lipsa creează imposibilitatea de a menţine efectivul de animale. În cazul în care importurile vor evolua în ritmul pe care îl înregistrăm acum, Moldova, în afară de carne, lactate şi unele produse finite, va importa şi preţuri mai mari.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *