Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 19:08
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 17 Februarie 2017, ora 09:45

Secretar de stat: Nu putem celebra 100 de ani de la Marea Unire dacă suntem dezbinați

Marime Font

Coordonatorul Departamentului Centenar, secretarul de stat Cristian Videscu, a declarat, joi, la Alba Iulia, că românii nu vor putea celebra o sută de ani de la Marea Unire, în 2018, dacă vor continua să fie „dezbinaţi”, informează News.ro. 

„Nu putem să facem această celebrare (Centenarul – n.r.), dacă noi suntem dezbinaţi. E o perioadă, politic vorbind, dificilă (…) şi care ar fi bine să înceteze şi cu siguranţă lucrurile se vor aşeza în perioada următoare şi ne vom putea concentra cu toţii mai mult pe ceea ce vrem să facem pozitiv şi bun”, a spus Videscu, la o dezbatere privind proiectul „România Centenară”,

El a adăugat că Departamentul pentru Centenar îşi propune să atragă în proiectul Centenarului autorităţile locale, Guvernul, prin toate ministerele, Parlamentul, Academia Română.„Ne aşteaptă un an greu, dar frumos pentru marcarea centenarului. Anul 2018, sărbătoarea naţiunii române, care se va desfăşura după un calendar foarte încărcat, un calendar la care noi am început să muncim şi la care toţi sunteţi invitaţi să ne fiţi parteneri, cu propuneri de proiecte, cu iniţiative, cu idei, soluţii, chiar şi cu o critică constructivă, un calendar care va demara la 1 Decembrie anul acesta şi va continua pe tot parcursul anului 2018”, a mai spus Cristian Videscu.

Departamentul Centenar al Guvernului României, care a fost înfiinţat în luna iulie 2016, în colaborare cu Academia Română, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, au organizat, joi, dezbaterea ”România Centenară”.

În 1 februarie, Daniel Șandru, secretar de stat și coordonator al Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului României a anunțat că va demisiona joi. Decizia sa vine după ce Guvernul a apropat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală.

El a postat pe pagina sa de Facebook cererea prin care îl înștiințează pe premierul Sorin Grindeanu de decizia sa, cu descrierea: „Gata. În seara asta voi fi în stradă.” Într-un alt document, el explică motivele pentru care a renunțat la funcție.

„Recurg la acest gest de onoare întrucât din poziția pe care o dețineți ați transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală, prin adoptarea de către Guvernul României a OUG privind modificarea Codurilor penale, ceea ce contravine flagrant principiilor în care cred, fidele democrației și statului de drept”, a explicat Daniel Șandru.

În perioada 9 august 2016 și până în 1 februarie, el a coordonat departamentul care se ocupă de aniversarea Centenarului Marii Uniri.

„Sper să vă ofere un prilej de reflecție asupra răului pe care l-ați produs acestei țări și care va fi consemnat ca atare în istoria României”, a mai spus el.

Totodată, într-o declarație publică a explicat că Departamentul CENTENAR a fost înființat pentru a celebra România, „nu pentru a o dezonora”.

„O Românie puternică, prosperă și modernă are nevoie de viziune și de moralitate din partea celor care o conduc. România nu poate progresa prin minciună, dispreț fățiș față de cerințele și speranțele românilor. Dreptatea și moralitatea sunt singurele fundamente temeinice ale unui progres real și ale prosperității sustenabile. Abuzurile nu pot fi îndreptate prin abuzuri mai flagrante. Soluția pentru problemele democrației nu constă în abolirea ordinii de drept, ci în disprețul bunului-simț, înfăptuite de înșiși cei învestiți să o conducă”, a mai spus el. 

sursa: romanialibera.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md