Culinar.md

Secretele bucătăriei din Kremlin

 Fostul lider sovietic Mihail Gorbacov, ultimul preşedinte al URSS, cerea să i se aducă la micul dejun cinci feluri de caşă, în timp ce primului preşedinte rus Boris Elţin îi plăcea foarte mult carnea de elan, a indicat maestrul bucătar în cadrul unei conferinţe de presă consacrate prezentării cărţii sale "Savuroasa bucătărie de la Kremlin". Cartea conţine peste o sută de reţete de bucate pregătite pentru liderii ruşi, precum şi pentru patriarhul Aleksii al II-lea.

Bunica lui Anatoli Galkin a fost bucătăreasă la casa de vacanţă a lui Stalin din Volînskoe, în apropierea de Moscova. Potrivit acesteia, "tătucul tuturor popoarelor" era pasionat de bucătăria rusă şi georgiană şi cerea ca masa să fie plină. El "nu mânca mult, dar îi plăcea să-şi vadă invitaţii mâncând. El întreba uneori: De ce nu mâncaţi? Nu vă place sau compania noastră este de vină?", povestea bunica viitorului bucătar şef de la Kremlin, care avea atunci 12 ani.

Anatoli Galkin a venit la Kremlin în epoca lui Leonid Brejnev. "El era foarte amabil, venea adesea la bucătărie şi întreba care este meniul zilei. I se pregătea o listă şi el alegea felurile de mâncare pentru a doua zi", a povestit Anatoli.

Această tradiţie este încă menţinută la Kremlin. După ce studiază preferinţele culinare ale preşedintelui şi se consultă cu medicii acestuia, bucătarii "fac o listă cuprinzând 12 feluri de aperitiv, patru antreuri, un fel principal, peşte, carne, desert, produse de patiserie. Şi preşedintele face alegerea", a indicat maestrul bucătar.

Anatoli Galkin a fost bucătarul şef şi al lui Mihail Gorbaciov de la intrarea acestuia în Biroul politic al partidul comunist sovietic şi până la sfârşitul preşedinţiei sale. "Mihail Gorbaciov gusta din toate în timpul deplasărilor în străinătate. Îi plăcea acest lucru. Soţia sa Raisa nu mânca niciodată broaşte, şerpi sau alte mâncăruri exotice. Dar Gorbaciov avea o preferinţă pentru bucătăria rusă", şi-a amintit el. "La micul dejun i se aduceau omletă sau ouă şi obligatoriu cinci feluri de caşă. El punea câte o linguriţă din fiecare fel şi obligatoriu lapte fierbinte", în timp ce soţiei sale îi plăcea să bea cafea turcească fără zahăr şi sare, dar în schimb cu frişcă.

Gorbaciov, care a lansat campania anti-alcool în fosta URSS, îşi permitea uneori un pic de coniac, numai de producţie autohtonă, sau vodcă. În timpul lungilor intervenţii publice, el bea ceai negru cu lapte.

În timpul unui stagiu de mai multe luni la Palatul Buckingham, în Marea Britanie, Anatoli Galkin a pregătit un desert din fragi şi alune, cu coniac şi lichior, pentru regina Elisabeta a II-a "Nu ştiu dacă a mâncat, dar a doua zi mi-a spus că totul a fost foarte bun, mi-a strâns mâna şi mi-a dăruit un serviciu din argint ", şi-a mai amintit Anatoli. El a pregătit bucate şi pentru preşedinţii american George Bush, Bill Clinton, Ronald Reagan şi George W. Bush.

Primul preşedinte rus Boris Elţin era cel mai "capricios". "Îi plăcea să mânânce multă carne, colţunaşi cu carne. Îi plăcea carnea de mistreţ, de elan, de peşte siberian şi vodca. Era un adevărat preşedinte rus", a afirmat Anatoli, adăugând că Naina Elţina era "un om de aur".

Acum, meniul primelor persoane în stat s-a schimbat. "În primul rând se vorbeşte deschis despre aceasta. Mi se pare că Rusia a ajuns la un nivel de democraţie, că niciun demnitar nu se sfieşte de nimic – nici de ce mănâncă, nici de ce bea. Dar nu o să aflaţi niciodată ce pregătesc americanii pentru şeful statului. La noi, nimeni nu face din aceasta un secret", a declarat Anatoli Galkin. Potrivit lui, spre deosebire de foştii lideri sovietici, cei actuali preferă să mânânce legume, fructe, mai puţină grăsime, şi să bea vin alb sau roşu.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *