Astăzi 23 Octombrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:22
babasının taş gibi bir kadını bulup evlenmeye karar vermesi porno ve onu bir de kendi yaşadıkları eve getirmesi sonucunda mobil porno hayalini kurduğu seksi kadının üvey annesi gibi sex hikayeleri olduğunu fark eden genç adam seks tecrübesinin ve üst sex izle seviye olduğu dışarıdan bakıldığında çok net şekilde porno seyret belli olan üvey annesini hayal edip 31 çekerek düşlerken porno izle odanın oradan geçen mature üvey oğlunu görür Odaya hd porno gelip sikini kimin için kaldırdığını soran üvey annesiyle porno farkında olmadan yakınlaşan genç adam boşalmak mobil porno izle için olgun bir kadının hayallerini kurduğunu söyleyince mature porno izle sikini eline alıp amına sokmadan çıplak şekilde üzerine çıktı
Abonamente

Actualitate 15 Octombrie 2020, ora 00:08

Secretele celui mai bun vin de casă. 7 reguli obligatorii pentru ca licoarea bahică să iasă perfectă

Marime Font

Ce fel de struguri trebuie folosiţi, ce vase şi ustensile sunt indicate şi de câte ori trebuie tras vinul pentru a căpăta un buchet memorabil sunt întrebările pe care le are în minte fiecare om care începe să facă vin singur acasă. Un specialist în vinificaţie ne prezintă sfaturi practice în acest sens şi secretele vinului ideal.

Însă, cum ar spune hâtrul Creangă, socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă, dovadă stând faptul că, potrivit statisticilor celor de la Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, aproape jumătate din licoarea produsă în România nu corespunde standardelor internaţionale pentru a putea purta denumirea de vin.

Loading...


Printre cele mai frecvente defecte ale vinurilor româneşti se numără: casarea brună şi casarea ferică, floarea vinului, oţeţirea, aciditatea scăzută, lipsa concentraţiei alcoolice, băloşirea, borşirea şi gustul neplăcut din cauza folosirii unor vase inadecvate.

Având în vedere aceste lucruri, vă oferim, în articolul de faţă, şapte repere importante legate de producerea unui vin de casă de calitate. Ne-a fost mentor în desluşirea tainelor vinului inginerul horticol Dumitru Toma, căruia îi mulţumim pentru sfaturile competente.

Un vin bun înseamnă o concentraţie alcoolică, după fermentaţie, de măcar 10,5 grade, căci aceasta îi dă rezistenţa la boli. Spre exemplu, un vin de 12 grade nu va face niciodată floare, căci bacteria responsabilă nu poate trăi într-o astfel de concentraţie alcoolică. „Restul sunt zemuri. Ştiu, în literatura de specialitate vinul începe de la 8,5 grade, însă un vin sub 10 grade cu greu poate fi păstrat pete 6 luni fără să capete un defect care-l face de nebăut”, spune inginerul Toma.

Pentru ca licoarea să capete grade de tărie alcoolică este nevoie ca în procesul de fermentaţie să existe suficient zahăr în struguri (adică în must) pentru ca lucrurile să iasă cum trebuie. Mai pe înţelesul tuturor, strugurii trebuie să fi copţi foarte bine, dulci.

La cules, folosiţi coşuri de nuiele, nu găleţi din fier FOTO C. Crângan

Evident, asta diferă de la un soi de viţă la altul, însă este clar că din struguri cu mai puţin de 160-170 de grame de zahăr per litrul de must (determinarea se poate face cu un mustometru) nu poate ieşi mare lucru, ţinând cont că 17 grame de zahăr la litru dau cam un grad de tărie alcoolică.

Deşi poate părea de prisos, este bine să curăţaţi bine strugurii de frunze, resturi vegetale, de mucegai şi insecte. Ba chiar puteţi să-i spălaţi bine sunt jet de apă, dar trebuie să ştiţi că, în acest caz, trebuie scurşi bine înainte de zdrobire, căci apa poate reduce drastic tăria alcoolică.

Inginerul Dumitru Toma spune că niciodată strugurii culeşi nu trebuie să stea mai mult de opt ore înainte de a fi zdrobiţi. În cazul în care este foarte cald şi depozitatea este în saci din plastic, timpul de aşteptare trebuie redus la maximum patru ore.

Zdrobire tradiţională: „călcatul strugurilor” FOTO Panciuturistic.ro

„Ideal este să fie zdrobiţi imediat, în cel mult două ore, pentru ca strugurii să-şi păstreze toate calităţile şi să dea vinului aromele cele mai bune. Aici greşesc foarte mulţi români atunci când fac vinul, iar efectele sunt evident: un vin cu gust dubios, predispus la oţeţire”, spune inginerul.

Casarea ferică este una dintre cele mai păcătoase boli ale vinului. Aceasta se manifestă prin decolorarea şi tulburarea lichidului în contact cu aerul, gustul devenind rapid unul foarte neplăcut.

Este de ţinut minte că principala cauză a casării este utilizarea uneltelor din fier (recipiente, mustuitoare, zdrobitoare samd) în procesul de fabricaţie. Soluţia de prevenire este simplă: folosiţi unelte şi vase din lemn, plastic sau inox.


Evident, nu-i deloc lipsit de inportanţă ca acestea să fie spălate la perfecţie, să nu conţină resturi de drojdii sau mirosuri neplăcute. „Mirosul de doagă este cunoscut tuturor. Înseamnă butoi mucegăit, nespălat, împuţit. Vinul iese, deci, exact ca butoiul”, spune inginerul Toma.

În tradiţia populară, mustul se ţine cu tescovina 10-12 zile. Ba chiar unii îl lasă acolo până primăvara. „Nimic mai greşit!”, spune inginerul care ne-a fost consultant.

De fapt, potrivit specialistului, mustul se trage din tescovină imediat sau cel mult în 48 de ore. „Fermentaţia cu boştina introduce în vin tanini şi arome de care este bine să ne ferim. Vinul iese aspru, acru, amar, colorat excesiv, cu gust ierbos. Nimeni nu vrea să bea aşa ceva”, afirmă Dumitru Toma.

Atunci când mustul este tras din boştină este absolut necesar să fie filtrat printr-un tifon (marii producători au filtre speciale, însă acestea sunt scumpe, nu-s la îndemâna oricui). Astfel, se elimină mai ales seminţele, care fac mult rău vinului din cauza conţinutului de tanin.


Nu folosiţi filtre din metal şi nu uitaţi că toate uneltele folosite la tragerea vinului (primul pritoc) trebuie să fie foarte curate. Unii specialişti recomandă ca mustul să fie lăsat 8-10 ore la limpezit, la răcoare, înainte de a fi pus la fermentat.

Nu uitaţi să puneţi o aerisire butoiului în care aţi pus mustul, căci nu-i deloc bine să intre aer în butoi în timpul fermentării. În paranteză fie spus, butoiul de fermentare se umple cam trei sferturi, căci altfel mustul va da pe afară. De asemenea, butoiul trebuie ţinut într-o încăpere bine aerisită pentru a evita accidentele legate de emisia abundentă de dioxid de carbon.

Cea mai folosită „sculă” de aerisire a butoiului în timpul fermentaţiei este compusă dintr-un dop găurit pe centru în care fixăm un furtunaş. Celălalt capăt al furtunaşului se pune într-un vas sau o sticlă cu apă. Dopul trebuie pus cât mai etanş, astfel încât gazele să iasă doar prin furtun în apă. Important este ca în butoi să nu pătrundă aer pentru că vinul se va oxida şi se vor dezvolta colonii de bacterii care îibvor afecta calitatea.

După primul pritoc (descris la pasul 5) trebuie să mai trageţi vinul de pe drojdie de măcar două ori. Operaţiunea se face (pritocul 2) la circa 20-30 de zile de când a fost pus în butoiul de fermentare.

Pritocul al treilea se face după circa şase luni, adică prin luna martie. Desigur, dacă până atunci n-aţi terminat de băut vinul.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 23 Octombrie 2020, ora: 08:16

Prognoza METEO 23 octombrie. Schimbări extreme, vremea se răcește

Prognoza METEO 23 octombrie. Schimbări extreme, vremea se răcește

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în nordul țării pe parcursul zilei de astăzi se așteaptă temperaturi cuprinse între 17..20 de grade, în centru vor fi 18..21 de grade, iar la sud termometrele vor indica 19..22 de grade Celsius. ...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Octombrie 2020, ora: 05:41

1812: conspirație împotriva lui Napoleon. Generalul Claude François de Malet răspândește vestea morții împăratului și se declară comandant al Parisului. Generalul va fi executat pe 29 octombrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2020, ora: 15:05

Cuptoare electrice: avantajele în fața analogilor de gaz

Cuptoare electrice: avantajele în fața analogilor de gaz

Ce să cumpărați un cuptor electric sau cu gaz? Cele două tehnologii au propriile avantaje și dezavantaje. În ultimii zece ani, tendința s-a schimbat și tot mai mulți cumpărători preferă cuptoarele electrice. Dar, în unele cazuri, o astfel de construcție pur și simplu nu...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 22 Octombrie 2020, ora: 13:03

Cum obţine „Franzeluţa” S.A. culoarea intensă a pâinii de secară!

Cum obţine „Franzeluţa” S.A. culoarea intensă a pâinii de secară!

Alimentaţia sănătoasă şi echilibrată a devenit o prioritate pentru majoritatea populaţiei, iar „Franzeluţa” S.A. încearcă la maxim să îşi respecte consumatorii, oferindu-le produse nutritive, calitative şi la preţuri accesibile. Formula sănătăţii...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 22 Octombrie 2020, ora: 09:11

Spania a atins pragul de un MILION de cazuri de COVID-19, o premieră în Europa

Spania a atins pragul de un MILION de cazuri de COVID-19, o premieră în Europa

 Spania a devenit oficial miercuri primul stat membru UE care atinge pragul de un milion de cazuri de noul coronavirus, în contextul în care restricţiile se înmulţesc în ţară pentru a limita amploarea celui de al doilea val al epidemiei, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 22 Octombrie 2020, ora: 08:26

Dieta cu OUĂ: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Dieta cu OUĂ: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

 Această dietă cu ouă te va ajuta să piezi 10 kilograme într-o săptămână. Acest plan eficient,este o dietă hipocalorică destinată organismului care are nevoie de calorii pentru energie. O dietă pe termen scurt este mai eficientă decât una pe termen lung,deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Octombrie 2020, ora: 08:17

Horoscopul zilei de azi JOI 22 OCTOMBRIE 2020. Soarele intră în Scorpion

Horoscopul zilei de azi JOI 22 OCTOMBRIE 2020. Soarele intră în Scorpion

 Ganduri, sentimente, amintiri sunt atat de reale, atat de aproape incat, practice, le poti simti. Luna in Capricorn are, pe de alta parte, capul bine pus pe umeri si nu va tolera nicio prostie. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Octombrie 2020, ora: 09:22

FOTO. O minoră de 14 ani este căutată cu disperare de părinții ei

FOTO. O minoră de 14 ani este căutată cu disperare de părinții ei

Aceasta a ieșit din casă și a plecat într-o direcție necunoscută pe data de 12 octombrie în jurul orelor 12:00, și până la momentul actual nu a revenit.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Octombrie 2020, ora: 08:41

4 rețete simple de siropuri de tuse făcute în casă

4 rețete simple de siropuri de tuse făcute în casă

Răceala este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din cauza cărora oamenii suferă în sezonul rece, iar cei care doresc să-și prepare singuri acasă siropuri de tuse au la dispoziție în rândurile de mai jos patru rețete simple, care pot fi preparate într-un timp...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Octombrie 2020, ora: 08:27

Calendar 21 octombrie: Ferdinand Magellan a descoperit strâmtoarea care-i va purta numele

Calendar 21 octombrie: Ferdinand Magellan a descoperit strâmtoarea care-i va purta numele

 1097 - Prima cruciadă: Cruciații conduși de Boemund de Taranto au început asediul cetății Antiohia, pe care o vor cuceri abia în vara anului 1098. 1520 - Ferdinand Magellan a descoperit strâmtoarea care-i va purta numele.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)