Actualitate

Securitatea energetică a R. Moldova are nevoie de venirea Transgazului românesc

„Odată cu venirea Transgazului, securitatea energetică a Republicii Moldova va fi diversificată și va fi redusă dependența ei de gazul rusesc. Interconectarea cu România există deja prin gazoductul Iași-Ungheni, dar acest lucru este insuficient pentru a contribui la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova deoarece acesta aprovizionează cu gaze naturale doar câteva sate din raioanele Ungheni și Nisporeni", a explicat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic", expertul IDIS „Viitorul", Ion Tăbârță.

Capacitatea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău este estimată la 1,5 miliarde metri cubi de gaz. Republica Moldova, în momentele de vârf, în perioada de iarnă, a consumat cel mult 1,3 miliarde metri cubi de gaz, exceptând regiunea transnistreană. Însă deocamdată nu se cunoaște ce se va face cu aprovizionarea cu energie electrică în condițiile în care Republica Moldova importă 75% din curent de la Cuciurgan, hidrocentrală situată pe malul stâng al râului Nistru. Astfel, pe lângă conducta de gaz e necesară și interconectarea întregului sistem energetic al Republicii Moldova cu cel al Românei. Dacă se va reuși acest lucru, atunci vom putea vorbi de o alternativă energetică reală a Republicii Moldova și o independență a ei față de Federația Rusă.

„Gazprom, prin intermediul Moldovagaz, controlează securitatea energetică a Republicii Moldova. Iar acest lucru a făcut ca regiunea din stâna Nistrului să fie un actor important pe piața energetică din Republica Moldova. Enclava nu-și achită plățile pentru gazul livrat, iar în consecință s-a acumulat o datorie de 6 miliarde USD pusă de către Federația Rusă pe contul Republicii Moldova", a mai precizat Tăbârță.

Potrivit lui, Republica Moldova trebuie să se miște foarte repede cu construirea conductei Ungheni-Chișinău, deoarece Gazprom urmează să dea în folosință conducta de gaz care va transporta gaz în Europa ocolind Republica Moldova – Turkish Stream, care va aproviziona cu gaze țările din Balcani. Evident, acest lucru va lăsa Republica Moldova fără statutul de țară tranzitară de gaze, ceea ce o va face și mai vulnerabilă în fața Kremlinului.

În concluzie, Ion Tăbârță a spus că venirea Transgazului în sectorul energetic este vitală pentru securitatea energetică Republica Moldova. Va fi una dintre cele mai mari investiții economice ale unei companii de peste Prut, dar lucrurile pot fi date peste cap în Republica Moldova ca urmare a faptului că anul 2018 este unul electoral, cu rezultate incerte, sau de interesele oculte ale cercurilor oligarhice de la Chișinău implicate în schemele energetice cu participarea actorilor decizionali din stânga Nistrului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *