Astăzi 7 August 2020, Vineri - Ultima actualizare la 6 August 2020
Abonamente

Actualitate 22 August 2017, ora 06:43

Semion Moghilevici: cel mai TEMUT mafiot din lume

Marime Font

 

De o bună bucată de vreme, organizaţiile criminale din spaţiul ex-sovietic le-au luat faţa la propriu rivalelor lor similare din alte părţi ale lumii. Entitatea infracţională de dimensiuni faraonice, formată de-a lungul timpului în aceste locuri s-a detaşat ca lider mondial în domeniu printr-o cruzime exagerată chiar pentru nişte grupări mafiote. Într-un timp foarte scurt de la căderea comunismului, celebra mafie rusă şi-a făcut apariţia pe plan mondial. Iar cel mai influent lider al majorităţii grupărilor mafiote ex-sovietice s-a dovedit a fi Semion Moghilev, un personaj real care ar face să pălească mai toate filmele şi romanele cu mafioţi.

Mafiotul interesat de studii economice

Loading...


Cel pe care mai multe structuri poliţieneşti de mare calibru precum F.B.I.-ul l-au declarat drept „cel mai periculos mafiot din întreaga lume” a văzut lumina zilei pe data de 30 iunie 1946 în cartierul Podol din Kiev, Ucraina.
Cu toate acestea, Semion Yudkovici Moghilev pe numele său complet, nu este deloc de etnie ucraineană sau rusă. El s-a născut într-o modestă familie evreiască care nu avea legături cu mediul infracţional sau lumea interlopă. A avut grijă Semion să se remarce în această direcţie...

De mic a fost atras de bani, mai ales de modalităţile de a se îmbogăţi cu orice preţ, chiar dacă trăia în societatea pauper-militarizată a Ucrainei sovietice. Pentru el nu a contat. Ştia instinctiv că banii nu sunt decât un nume pentru putere şi libertatea de a face orice.
Tinereţea l-a surprins în rol de student la Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii din Liov. Nu era deloc mulţumit. Studiile economice şi dimploma aferentă nu-i ofereau deloc accesul mult visat la îmbogăţire. Aşa că nu s-a dat deloc în lături de a frecventa grupările interlope care prosperau pe atunci în toate oraşele mari din republicile sovietice.

Semion îşi îndreaptă deci paşii înspre capitala Moscova unde devine membru al temutei (încă de pe atunci) grupări Liubereţkaia.
Din postura de proaspăt mafiot, ia parte la furturi, jafuri şi înşelăciouni diverse. Este prins în scurt timp şi închis pentru 4 ani sub acuzaţia de înşelăciuni financiare.

Odată ieşit din închisoare, nasul fin al lui Semion adulmecă o nesperată ocazie de a fugi din „Paradisul Sovietic”, unde conform propriilor opinii „nici nu prea aveam ce fura şi-mi iroseam talentul pe nimicuri”.

În timpul deceniului 1980, în urma politicii de relaxare, guvernul sovietic a permis la zeci de mii de ruşi şi ucrainieni de etnie evreiască să emigreze în Israel.

Pentru Semion, acest moment a fost o adevărată mană cerească! Infractorul a profitat din plin de originile sale şi s-a infiltrat pe lista celor care urmau să primească aprobarea de a emigra în Israel. Zecile de mii de evrei sovietici s-au văzut obligaţi să fugă în Israel fără a avea posibilitatea să-şi ia bunurile cu ei sau să-şi vândă proprietăţile (mulţi nici nu posedau ceva în statul sovietic). Atunci s-a lansat Moghilevici în prima sa escrocherie de proporţii căreia aveau să-i cadă victime chiar conaţionalii săi evrei. Fapt care nu l-a deranjat de lor. Bani să iasă!

Semion s-a angajat în faţa celor de un sânge cu el că se va ocupa personal de vinderea bunurilor etnicilor evrei (în special mobila veche, lucrări de artă şi bijuterii, cu care nu erau lăsaţi să iasă din URSS), promiţândă că le va returna tuturor banii obţinuţi, imediat după ce se vor întâlni cu toţii în Israel. Evident, nimeni n-a văzut niciodată vreun ban de la Semion. Acesta s-a folosit de banii furaţi pentru a-i spăla pe piaţa neagră şi a-şi constitui propria reţea infracţională. În 1990, era deja milionar în dolari, şi a aels pentru siguranţa sa (avea rivali pericuoşi în Rusia) să se mute în Israel alături de oamenii credincioşi din subordinea sa.

Fac mitraliere, fac bănci, mituiesc pe oricine!

Ajuns şi devenit cetăţean israelian la sfârşitul anului 1990, Moghilev s-a străduit din răsputeri să-şi formeze o imagine de cetăţean onest. În această direcţie s-a lansat în mai mutle afaceri legale, transparente care chipurile să-l consacre drept un afacerist oarecare.
Pe ascuns, continua să-şi consolideze imperiul infracţional şi deţinea deja reţele mondiale de prostituţie de lux, trafic de arme şi droguri mascate în companii de tip offshore.

Un an mai târziu se mută în Ungaria unde însoară cu Katalin Papp cu care va avea trei copii. Mişcarea i-a permis să obţină cetăţenia maghiară, pe care o va adăuga cetăţeniilor ruse, ucrainiene şi israeliene pe care le mai deţinea.
Instalat comod într-o vilă de la periferia Budapestei (în Israel deja intrase în vizorul autorităţilor) Semion investşte bani în diverse domenii pentru a-şi pierde încă odată urma. Se apucă bunăoară să cumpere o fabrică maghiară de armament care producea tunuri şi mitraliere anti-aeriene...

Dar băncile, prima sa iubire, nu-i dau deloc pace!

În anul 1994, Moghilev se decide să joace tare şi obţine controlul asupra băncii Inkombank, una dintre cele mai mari bănci particulare din Rusia. Mituirea preşedintelui băncii, Vladimir Vinogradov îi permite lui Moghilev nu doar deţinerea băncii, cât mai ales mult râvnitul acces la sistemul financiar mondial. Patru ani mai târziu, banca intră în faliment organizat sub acuzaţia de spălare de bani.
Moghilev însă, aterizase în picioare precum pisica. Prin Inkombank ajunsese să deţină multe acţiuni din gigantul militar rus Sukhoi, celebrul producător de avioane militare !

În anul 1995, Moghilev trece pe lângă moarte în Cehia, unde cu ocazia unei întâlniri în Praga dintre el şi Serghei Mihailov, şeful grupării rivale Solntsevo Bratva, acesta din urmă aranjasea asasinarea sa. Doar că Moghilev, om precaut, mituise din timp multe figuri importante din poliţia cehă, care-l avertizaseră să nu se ducă la acea întâlnire.

Veştile despre el se înmulţeau astfel încât cehii îi interzic timp de 10 ani să mai calce în ţară, ungurii îl declară persoană non-grata, iar britanicii îi interzic să calce prin Marea Britanie.

Moghilev se va împăca în cele din urmă cu Mihailov, celălalt mare „don” sau mai bine zis „donov” al mafiei ruse, cei doi ajungând la concluzia că există îndeajuns de mulţi bani în Occident pentru toate grupările ruse. Astfel, alături de alţi mafioţi ruşi, cei doi ajung să controleze o companie publică care tranzacţiona valori în cadrul Bursei din Toronto. Mişcarea îi permite lui Moghilev să obţină peste noapte aproape un miliard de dolari. De fapt, până în anul 1998, băncile controlate de el participaseră la o oparaţiunea care viza spălarea sumei de 10 miliarde dolari prin intermediul Băncii din New York!

Pistolul de tip Makarov a fost una dintre cele mai preţuite arme de către mafioţii din spaţiul ex-sovietic Sursa foto: ShutterstockPistolul de tip Makarov a fost una dintre cele mai preţuite arme de către mafioţii din spaţiul ex-sovietic

Moghilevici a fost suspectat şi de participarea la fraudări grandioase ale taxelor vamale aplicate produselor petroliere, care s-au soldat cu mari pierderi de bani pentru o serie de ţări central-europene. Bunăoară ingineriile lui financiare i-au costat pe cetăţenii cehi plătiori de taxe aproximativ 5 miliarde de dolari. „Afacerile” sale au fost mai mereu acompaniate de asasinate la comandă care-i vizau deopotrivă pe anchetatorii şi jurnaliştii care investigau activităţile sale.

Chiar şi astăzi este considerat de multe forţe de poliţie de pe plan mondial drept unul dintre cei mai periculoşi, dacă nu cel mai periculos conducător din cadrul hidrei infracţionale care constituie mafia rusă. A fost printre altele arestat sub acuzaţia de evaziune fiscală la Moscova, în anul 2008, dar a fost eliberat câteva luni mai târziu tot în decursul aceluiaşi an. Autorităţile ruse au motivat eliberarea lui Moghilev sub motivaţia că „acţiunile sale nu sunt în mod particular grave şi periculoase”, fapt care i-a făcut pe mulţi să considere că regimul Putin l-ar fi cruţat pe Moghilev în schimbul informaţiilor şi posibilelor servicii oferite de acesta...Adevărul probabil că nu va fi aflat niciodată.

Mafia Roşie sub lunetă?

Moghilev are azi un cartier general în Brighton Beach, o suburbie a New York-ului, de unde conduce aproape nestingherit reţele de prostituţie şi trafic de droguri. Este şeful aşa numite-i „Mafii Roşii”, o grupare periculoasă compusă din circa 250 de oameni, dintre care mare parte se înrudesc cu el. Moghilve deţine numeroase cluburi de noapte din Riga, Praga şi Kiev, pe care le conduce prin oamenii săi.

În anul 1999, numele său a mai apărut odată la ştiri în cadrul unui scandal în care Fondul Monetar Internaţional fusese implicat într-o controversă asupra unui împrumut de câteva miliarde de dolari acordat autorităţilor ruse de atunci, suma uriaşă făcându-se nevăzută într-o reţea de spălat bani. Prestigiosul Wall Street Journal a titrat atunci că operaţiunea fusese „una dintre cele mai mari scheme de spălat bani descoperită vreodată în Statele Unite”.

Semion Moghilevici a mai fost implicat într-o fraudă bancară alături de Konstantin Kagalovski, frauda fiind considerată de anchetatori drept cea mai mare escrocherie din istoria spălării de bani.
Se spune despre organizaţia lui Moghilev că deşi nu a fost cea mai crudă grupare din Mafia Rusă, a fost cea mai prosperă şi mai periculoasă din punct de vedere financiar.

Astăzi, puterea ei a scăzut mult pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar a rămas foarte influentă pe plan internaţional. Puterea lui Moghilev a apus şi ea în mare măsură. Prietenii săi foarte influenţi de odoinioară, magnaţii şi oamenii politici ruşi (tot evrei la origine) precum Boris Berezovski, Mihail Hodorkovski, Konstantin Kagalovski şi Vladimir Gusinski au fost aduşi cu botul pe labe odată cu venirea lui Vladimir Putin la putere. Astăzi, aceştia şi-au mutat la rândul lor activităţile din Federaţia Rusă şi au grijă să nu-l supere pe liderul de la Kremlin.

Cât despre Semion Moghilev, fostul copil sărac de odinioară nu are deloc un viitor liniştit. Niciun şef de mafie din lumea întreagă nu a murit de bătrâneţe, în propriul său pat...
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 August 2020, ora: 11:48

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Trei produse de tutun sunt în proces de examinare de către Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) pentru a obține statutul de produs cu risc modificat. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 10:38

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

Deputatul Iurie Reniță face publice mai multe dovezi din care rezultă că deputații socialiști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, ar fi primit bani de la „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălarea de bani din Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 09:47

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Ultima vizită a lui Dodon la Moscova a fost una umilitoare pentru noi ca stat suveran.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 6 August 2020, ora: 08:50

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

 Nimic nu se compară, dis-de-dimineață, cu aroma intensă a unei cafele, care îți trezește simțurile și te încarcă de energie și de bună dispoziție. Tabiet, obicei sau motiv de întâlnire cu prietenii, băutul cafelei vine de pe tărâmuri arabe....

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 08:30

opinie Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Prin arderea Declaraţiei de Independenţă faţă de Rusia în aprilie 2009, vechea şi noua nomenclatură pro-rusească de la Chişinău s-a răzbunat pe Mişcarea de Eliberare Naţională (1986-1992) şi pe Primul Parlament, care a îndrăznit să spună pe 27 august 1991 în...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 08:21

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 6 August 2020, ora: 08:10

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

​În această ediție a podcastului „Caia și Bejan. Călătorii” vorbim despre turismul moldovenesc și despre cel mai important argument în favoarea acestuia: vinurile. O istorie a turismului oenologic din Republica Moldova, care sunt cramele importante din această țară, cine sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 August 2020, ora: 08:08

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

 Luna in Pesti aduce momente de romantism, iar sextilul cu Jupiter in Capricorn si conjunctia cu Neptun in Pesti accentueaza vibratia visatoare si spiritual in amor. Asteapta-te la o noapte siropoasa, dar binevenita. Ce te inspira? Horoscop zilnic BERBEC (21 martie – 20 aprilie)...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 00:41

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

 Temperaturile foarte scăzute şi lipsa de igienă a filtrelor aparatului provoacă diverse afecţiuni- migrene, pneumonii, conjunctivite- şi chiar favorizează îngrăşarea.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 6 August 2020, ora: 00:35

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

 Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile pe 1 septembrie, a anunţat miercuri ministrul polonez al Educaţiei, în pofida creşterii din ultima perioadă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 August 2020, ora: 00:28

O fotografie circulă zilele acestea pe internet în care este înfățișată o femeie, însă nu toți oamenii o văd.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 5 August 2020, ora: 11:22

video GALERIE FOTO (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

GALERIE FOTO  (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

Mulți din cei care au simțit explozia au crezut că a fost detonare nucleară.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 August 2020, ora: 07:57

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Alte 332 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import (Turcia-2, Cehia-1). Numărul total de cazuri COVID-19, în Transnistria constituie 1 569. Bilanțul...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 August 2020, ora: 07:38

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

 Din punct de vedere calendaristic, august este ultima luna de vara si aduce pe masa oamenilor o multime de alimente care pot face oricand parte dintr-o dieta sanatoasa.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)