Astăzi 28 Martie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:43
Abonamente

Actualitate 22 August 2017, ora 06:43

Semion Moghilevici: cel mai TEMUT mafiot din lume

Marime Font

 

De o bună bucată de vreme, organizaţiile criminale din spaţiul ex-sovietic le-au luat faţa la propriu rivalelor lor similare din alte părţi ale lumii. Entitatea infracţională de dimensiuni faraonice, formată de-a lungul timpului în aceste locuri s-a detaşat ca lider mondial în domeniu printr-o cruzime exagerată chiar pentru nişte grupări mafiote. Într-un timp foarte scurt de la căderea comunismului, celebra mafie rusă şi-a făcut apariţia pe plan mondial. Iar cel mai influent lider al majorităţii grupărilor mafiote ex-sovietice s-a dovedit a fi Semion Moghilev, un personaj real care ar face să pălească mai toate filmele şi romanele cu mafioţi.

Mafiotul interesat de studii economice

Loading...


Cel pe care mai multe structuri poliţieneşti de mare calibru precum F.B.I.-ul l-au declarat drept „cel mai periculos mafiot din întreaga lume” a văzut lumina zilei pe data de 30 iunie 1946 în cartierul Podol din Kiev, Ucraina.
Cu toate acestea, Semion Yudkovici Moghilev pe numele său complet, nu este deloc de etnie ucraineană sau rusă. El s-a născut într-o modestă familie evreiască care nu avea legături cu mediul infracţional sau lumea interlopă. A avut grijă Semion să se remarce în această direcţie...

De mic a fost atras de bani, mai ales de modalităţile de a se îmbogăţi cu orice preţ, chiar dacă trăia în societatea pauper-militarizată a Ucrainei sovietice. Pentru el nu a contat. Ştia instinctiv că banii nu sunt decât un nume pentru putere şi libertatea de a face orice.
Tinereţea l-a surprins în rol de student la Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii din Liov. Nu era deloc mulţumit. Studiile economice şi dimploma aferentă nu-i ofereau deloc accesul mult visat la îmbogăţire. Aşa că nu s-a dat deloc în lături de a frecventa grupările interlope care prosperau pe atunci în toate oraşele mari din republicile sovietice.

Semion îşi îndreaptă deci paşii înspre capitala Moscova unde devine membru al temutei (încă de pe atunci) grupări Liubereţkaia.
Din postura de proaspăt mafiot, ia parte la furturi, jafuri şi înşelăciouni diverse. Este prins în scurt timp şi închis pentru 4 ani sub acuzaţia de înşelăciuni financiare.

Odată ieşit din închisoare, nasul fin al lui Semion adulmecă o nesperată ocazie de a fugi din „Paradisul Sovietic”, unde conform propriilor opinii „nici nu prea aveam ce fura şi-mi iroseam talentul pe nimicuri”.

În timpul deceniului 1980, în urma politicii de relaxare, guvernul sovietic a permis la zeci de mii de ruşi şi ucrainieni de etnie evreiască să emigreze în Israel.

Pentru Semion, acest moment a fost o adevărată mană cerească! Infractorul a profitat din plin de originile sale şi s-a infiltrat pe lista celor care urmau să primească aprobarea de a emigra în Israel. Zecile de mii de evrei sovietici s-au văzut obligaţi să fugă în Israel fără a avea posibilitatea să-şi ia bunurile cu ei sau să-şi vândă proprietăţile (mulţi nici nu posedau ceva în statul sovietic). Atunci s-a lansat Moghilevici în prima sa escrocherie de proporţii căreia aveau să-i cadă victime chiar conaţionalii săi evrei. Fapt care nu l-a deranjat de lor. Bani să iasă!

Semion s-a angajat în faţa celor de un sânge cu el că se va ocupa personal de vinderea bunurilor etnicilor evrei (în special mobila veche, lucrări de artă şi bijuterii, cu care nu erau lăsaţi să iasă din URSS), promiţândă că le va returna tuturor banii obţinuţi, imediat după ce se vor întâlni cu toţii în Israel. Evident, nimeni n-a văzut niciodată vreun ban de la Semion. Acesta s-a folosit de banii furaţi pentru a-i spăla pe piaţa neagră şi a-şi constitui propria reţea infracţională. În 1990, era deja milionar în dolari, şi a aels pentru siguranţa sa (avea rivali pericuoşi în Rusia) să se mute în Israel alături de oamenii credincioşi din subordinea sa.

Fac mitraliere, fac bănci, mituiesc pe oricine!

Ajuns şi devenit cetăţean israelian la sfârşitul anului 1990, Moghilev s-a străduit din răsputeri să-şi formeze o imagine de cetăţean onest. În această direcţie s-a lansat în mai mutle afaceri legale, transparente care chipurile să-l consacre drept un afacerist oarecare.
Pe ascuns, continua să-şi consolideze imperiul infracţional şi deţinea deja reţele mondiale de prostituţie de lux, trafic de arme şi droguri mascate în companii de tip offshore.

Un an mai târziu se mută în Ungaria unde însoară cu Katalin Papp cu care va avea trei copii. Mişcarea i-a permis să obţină cetăţenia maghiară, pe care o va adăuga cetăţeniilor ruse, ucrainiene şi israeliene pe care le mai deţinea.
Instalat comod într-o vilă de la periferia Budapestei (în Israel deja intrase în vizorul autorităţilor) Semion investşte bani în diverse domenii pentru a-şi pierde încă odată urma. Se apucă bunăoară să cumpere o fabrică maghiară de armament care producea tunuri şi mitraliere anti-aeriene...

Dar băncile, prima sa iubire, nu-i dau deloc pace!

În anul 1994, Moghilev se decide să joace tare şi obţine controlul asupra băncii Inkombank, una dintre cele mai mari bănci particulare din Rusia. Mituirea preşedintelui băncii, Vladimir Vinogradov îi permite lui Moghilev nu doar deţinerea băncii, cât mai ales mult râvnitul acces la sistemul financiar mondial. Patru ani mai târziu, banca intră în faliment organizat sub acuzaţia de spălare de bani.
Moghilev însă, aterizase în picioare precum pisica. Prin Inkombank ajunsese să deţină multe acţiuni din gigantul militar rus Sukhoi, celebrul producător de avioane militare !

În anul 1995, Moghilev trece pe lângă moarte în Cehia, unde cu ocazia unei întâlniri în Praga dintre el şi Serghei Mihailov, şeful grupării rivale Solntsevo Bratva, acesta din urmă aranjasea asasinarea sa. Doar că Moghilev, om precaut, mituise din timp multe figuri importante din poliţia cehă, care-l avertizaseră să nu se ducă la acea întâlnire.

Veştile despre el se înmulţeau astfel încât cehii îi interzic timp de 10 ani să mai calce în ţară, ungurii îl declară persoană non-grata, iar britanicii îi interzic să calce prin Marea Britanie.

Moghilev se va împăca în cele din urmă cu Mihailov, celălalt mare „don” sau mai bine zis „donov” al mafiei ruse, cei doi ajungând la concluzia că există îndeajuns de mulţi bani în Occident pentru toate grupările ruse. Astfel, alături de alţi mafioţi ruşi, cei doi ajung să controleze o companie publică care tranzacţiona valori în cadrul Bursei din Toronto. Mişcarea îi permite lui Moghilev să obţină peste noapte aproape un miliard de dolari. De fapt, până în anul 1998, băncile controlate de el participaseră la o oparaţiunea care viza spălarea sumei de 10 miliarde dolari prin intermediul Băncii din New York!

Pistolul de tip Makarov a fost una dintre cele mai preţuite arme de către mafioţii din spaţiul ex-sovietic Sursa foto: ShutterstockPistolul de tip Makarov a fost una dintre cele mai preţuite arme de către mafioţii din spaţiul ex-sovietic

Moghilevici a fost suspectat şi de participarea la fraudări grandioase ale taxelor vamale aplicate produselor petroliere, care s-au soldat cu mari pierderi de bani pentru o serie de ţări central-europene. Bunăoară ingineriile lui financiare i-au costat pe cetăţenii cehi plătiori de taxe aproximativ 5 miliarde de dolari. „Afacerile” sale au fost mai mereu acompaniate de asasinate la comandă care-i vizau deopotrivă pe anchetatorii şi jurnaliştii care investigau activităţile sale.

Chiar şi astăzi este considerat de multe forţe de poliţie de pe plan mondial drept unul dintre cei mai periculoşi, dacă nu cel mai periculos conducător din cadrul hidrei infracţionale care constituie mafia rusă. A fost printre altele arestat sub acuzaţia de evaziune fiscală la Moscova, în anul 2008, dar a fost eliberat câteva luni mai târziu tot în decursul aceluiaşi an. Autorităţile ruse au motivat eliberarea lui Moghilev sub motivaţia că „acţiunile sale nu sunt în mod particular grave şi periculoase”, fapt care i-a făcut pe mulţi să considere că regimul Putin l-ar fi cruţat pe Moghilev în schimbul informaţiilor şi posibilelor servicii oferite de acesta...Adevărul probabil că nu va fi aflat niciodată.

Mafia Roşie sub lunetă?

Moghilev are azi un cartier general în Brighton Beach, o suburbie a New York-ului, de unde conduce aproape nestingherit reţele de prostituţie şi trafic de droguri. Este şeful aşa numite-i „Mafii Roşii”, o grupare periculoasă compusă din circa 250 de oameni, dintre care mare parte se înrudesc cu el. Moghilve deţine numeroase cluburi de noapte din Riga, Praga şi Kiev, pe care le conduce prin oamenii săi.

În anul 1999, numele său a mai apărut odată la ştiri în cadrul unui scandal în care Fondul Monetar Internaţional fusese implicat într-o controversă asupra unui împrumut de câteva miliarde de dolari acordat autorităţilor ruse de atunci, suma uriaşă făcându-se nevăzută într-o reţea de spălat bani. Prestigiosul Wall Street Journal a titrat atunci că operaţiunea fusese „una dintre cele mai mari scheme de spălat bani descoperită vreodată în Statele Unite”.

Semion Moghilevici a mai fost implicat într-o fraudă bancară alături de Konstantin Kagalovski, frauda fiind considerată de anchetatori drept cea mai mare escrocherie din istoria spălării de bani.
Se spune despre organizaţia lui Moghilev că deşi nu a fost cea mai crudă grupare din Mafia Rusă, a fost cea mai prosperă şi mai periculoasă din punct de vedere financiar.

Astăzi, puterea ei a scăzut mult pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar a rămas foarte influentă pe plan internaţional. Puterea lui Moghilev a apus şi ea în mare măsură. Prietenii săi foarte influenţi de odoinioară, magnaţii şi oamenii politici ruşi (tot evrei la origine) precum Boris Berezovski, Mihail Hodorkovski, Konstantin Kagalovski şi Vladimir Gusinski au fost aduşi cu botul pe labe odată cu venirea lui Vladimir Putin la putere. Astăzi, aceştia şi-au mutat la rândul lor activităţile din Federaţia Rusă şi au grijă să nu-l supere pe liderul de la Kremlin.

Cât despre Semion Moghilev, fostul copil sărac de odinioară nu are deloc un viitor liniştit. Niciun şef de mafie din lumea întreagă nu a murit de bătrâneţe, în propriul său pat...
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 28 Martie 2020, ora: 18:43 de Silviu Tănase

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova Din editia print / Foto: colaj Timpul.md

Erodarea imaginii unui guvern, are nevoie, în mod obiectiv, de o anumită perioadă de timp. Indiferent de gafele pe care le face, învestirea unui nou guvern, generează anumite așteptări și trebuie să treacă o anumită perioadă de timp, până când oamenii vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:57

Protv Chișinău relatează în cadrul unui reportaj starea dezastruoasă în care sunt obligați să activeze medicii din R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:51

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță că, în conformitate cu angajamentul de lungă durată al SUA față de cetățenii Republicii Moldova, va oferi asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:45

Deși pe străzile R. Moldova circulă în stânga și în dreapta poliţişti şi militari, dar şi convoaie de Hummere militare, care încearcă, prin prezenţa lor, să-i „sperie” pe oameni. Cetățenii nu se prea grăbesc să se închidă prin case....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:36

PLAN GERMAN ANTI-PANDEMIE: reinserția în economie a persoanelor cu anticorpi

PLAN GERMAN ANTI-PANDEMIE: reinserția în economie a persoanelor cu anticorpi

Cercetătorii germani pregătesc un studiu care le va permite să determine în ce măsură o parte dintre cei care au trecut de infecția cu COVID-19 ar putea fi scutite să se supună restricțiilor și și-ar putea relua activitățile obișnuite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:26

CAZ RAR // O pisică purtătoare de coronavirus în Belgia

CAZ RAR // O pisică purtătoare de coronavirus în Belgia

O pisică a fost infectată cu noul coronavirus în Belgia, contaminată de stăpânul ei care era bolnav, au anunţat vineri autorităţile sanitare belgiene, excluzând orice risc de contaminare de la animal la om, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:23

Un grup de fondatori de startup-uri au prototipat o vizieră de protecție ușor de fabricat și care poate fi folosită de doctori pentru a se proteja de coronavirus. Proiectul se numește viziere.ro și are cereri de la mii de doctori care au nevoie de materiale de protecție în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 11:46

Băncile din Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile / RATINGUL R. Moldova la nivelul... Iranului

Băncile din Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile / RATINGUL R. Moldova la nivelul... Iranului

Băncile din Republica Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile. din cauza actualului rating (scăzut) al țării, susţine Aliona Levcă, preşedinta unei bănci comerciale într-un interviu pentru revista "Bănci și Finanțe".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 11:08

Bill Gates dă cărțile pe față. Ce se află în spatele acestei pandemii: „Există un scop…”

Bill Gates dă cărțile pe față. Ce se află în spatele acestei pandemii: „Există un scop…”

Celebrul miliardar Bill Gates a publicat recent o scrisoare deschisă în care afirmă că haosul mondial provocat de pendemia de coronavirus ar putea avea în spate un scop spiritual. „Scrisoarea” celebrului Bill Gates, distribuită în mediul online este falsă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:50

Regimul Dodon&Chicu vrea să ÎMPRUMUTE 117 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional

Regimul Dodon&Chicu vrea să ÎMPRUMUTE 117 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional

Autoritățile R. Moldova au solicitat Fondului Monetar Internațional (FMI) asistență financiară de urgență, „pentru ameliorarea impactului economic al COVID -19”. Despre aceasta a anunțat reprezentantul permanent al FMI în R. Moldova, Volodymyr Tulin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:29

Cel mai modern aparat ventilație asistată a plămânilor din Moldova, achiziționat din donația „Purcari Wineries Group”, a fost transmis Spitalului de Urgență

Cel mai modern aparat ventilație asistată a plămânilor din Moldova, achiziționat din donația „Purcari Wineries Group”, a fost transmis Spitalului de Urgență

Pacienții Spitalului de Urgență din Chișinău au mai multe șanse la viață, datorită celui mai performant aparat de ventilație asistată a plămânilor din Republica Moldova, extrem de necesar pacienților infectați cu noul Coronavirus, care a ajuns vineri la instituția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:00

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

Acțiunile guvernării în contextul combaterii răspândirii coronavirusului îi alertează pe medici. Unul dintre cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican infectați cu COVID-19 a lansat o petiție pe internet în care cere autorităților să-și rectifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 09:43

CAZ INCREDIBIL /// Un bărbat din Dănceni, supectat că este INFECTAT cu COVID-19, A FUGIT din Spitalul Clinic Republican / POLIȚIA ÎL CAUTĂ (FOTO)

CAZ INCREDIBIL /// Un bărbat din Dănceni, supectat că este INFECTAT cu COVID-19, A FUGIT din Spitalul Clinic Republican / POLIȚIA ÎL CAUTĂ (FOTO)

Un bărbat din Dănceni, posibil infectat cu COVID-19, a fugit din Spitalul Clinic Republican.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 09:39

LIVE VIDEO / Coronavirus în R. Moldova: Ministerul Sănătății prezintă date actualizate despre numărul de infectați și starea lor

LIVE VIDEO / Coronavirus în R. Moldova: Ministerul Sănătății prezintă date actualizate despre numărul de infectați și starea lor

În prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 199 de cazuri cu COVID-19. Despre aceasta a declarat ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing de presă. 11 persoane au fost tratate, iar două persoane au decedat de la începerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 09:04

INFORMAȚII OFICIALE / Cetățenii R. Moldova care vor să revină ACASĂ cu curse aeriene charter se pot înregistra ONLINE pe paginile ambasadelor

INFORMAȚII OFICIALE / Cetățenii R. Moldova care vor să revină ACASĂ cu curse aeriene charter se pot înregistra ONLINE pe paginile ambasadelor

Ministerul moldovean de externe anunță că începând de sâmbătă, 28 martie, moldovenii care vor să revină în țară cu curse aeriene charter se pot înregistra pe paginile de net și Facebook ale ambasadelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 08:03

România a primit al doilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud / Au fost aduse Ministerul Apărării (FOTO)

România a primit al doilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud / Au fost aduse Ministerul Apărării (FOTO)

 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că alte aproximativ 45 de tone de echipamente medicale vor fi aduse, sâmbătă, din Coreea de Sud, cu o aeronavă C-17 Globemaster III. Astfel, vor ajunge în ţară încă 100.000 de combinezoane de protecţie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:57

România: Numărul MORȚILOR a ajuns la 26 de victime

România: Numărul MORȚILOR a ajuns la 26 de victime

​Numărul deceselor din cauza coronavirusului a ajuns în România la 26, după ce un bărbat de 65 de ani din județul Timiș a murit la la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:53

Surse: Arafat l-a umilit total pe Ludovic Orban! Cum l-a îngenunchiat pe premierul României este jenant

Arafat l-a umilit total pe Ludovic Orban! Cum l-a îngenunchiat pe premierul României este jenant

Raed Arafat pare a fi de departe cel mai abil politician din România, după Traian Băsescu, căruia, însă a reușit să-i dărâme totuși un guvern. Indiferent de partidele care s-au perindat pe la putere, el a rezistat eroic în funcția de șef a ceea ce astăzi este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:46

Bilanţul pandemiei de COVID-19 în SUA: peste 100.000 de cazuri

Bilanţul pandemiei de COVID-19 în SUA: peste 100.000 de cazuri

La aproape trei luni de când omenirea a început să vorbească despre noul coronavirus SARS-CoV-2, pandemia de Covid-19 - declarată între timp - continuă să facă ravagii pe continentul european și își face simțită prezența tot mai pregnant în Statele Unite....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:45

OFICIAL / Republica Moldova va trece la ora de vară duminică, 29 martie

OFICIAL / Republica Moldova va trece la ora de vară duminică, 29 martie

Republica Moldova va trece la ora de vară pe 29 martie, ultima duminică a lunii. Ceasurile vor fi schimbate cu o oră înainte. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:42

Renato Usatîi: Igor Dodon a cerut CNA-ului, SIS-ului și Procuraturii să mă DISTRUGĂ

Renato Usatîi: Igor Dodon a cerut CNA-ului, SIS-ului și Procuraturii să mă DISTRUGĂ

Președintele Igor Dodon ar fi cerut CNA, SIS-ului și Procuraturii Anticorupție să-l distrugă pe liderul Partidului Nostru Renato Usatîi. Despre aceasta edilul de la Bălți a anunțat într-un live pe Facebook, în care a spus că l-a înfuriat pe Dodon după a reușit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 04:43

Horoscop lunar DRAGOSTE APRILIE 2020. Mai multă energie în relații

Horoscop lunar DRAGOSTE APRILIE 2020. Mai multă energie în relații

Horoscop lunar dragoste APRILIE 2020 iti dezvaluie care sunt oportunitatile, provocarile sau situatiile de care avem nevoie de la Univers. Luna APRILIE se anunta intensa din punct de vedere astral. Afla in continuare cum se vor rasfrange acestea asupra vietii amoroase.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)