Editorial

Semne bune anul… ar avea

A început cu demararea, la 12 ianuarie, a negocierilor privind Acordul de Asociere Moldova-UE. A urmat Reuniunea donatorilor din 24 martie de la Bruxelles, care a adus ţării noastre un suport de circa două miliarde de euro. Apoi a fost 15 mai, când Republica Moldova a serbat, pentru prima dată la nivel oficial, Ziua Europei, prilej cu care ne-a vizitat Comisarul european pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule; dar şi 15 iunie, când la Luxemburg a fost lansat dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii moldoveni. Oficialii europeni care ne-au vizitat, de asemenea, au fost mai mulţi ca niciodată – comisari europeni din varii domenii prioritare, miniştri şi viceminiştri de Externe ai ţărilor UE, preşedinţii Parlamentului European şi al Consiliului Europei, punctul culminant fiind Reuniunea Grupului informal „Prietenii Moldovei”. O listă impresionantă şi care vorbeşte despre o susţinere fără precedent pe care, în acest an 2010, Europa a oferit-o Moldovei…

Această susţinere – şi asta ştiu chiar şi micii isterici comunişti, care spun că 2010 n-a adus nimic nou pentru direcţia pro-europeană a ţării noastre – s-a datorat, înainte de toate, guvernării democratice de la Chişinău. Anume Guvernul Filat şi miniştrii săi au catalizat acest salt enorm spre Europa şi, de aceea, nu mi-e teamă să repet ceea ce a spus acum o lună analistul politic Igor Boţan: am reuşit inclusiv pentru că am avut un ministru de Externe de excepţie, unul care ar merita din plin „Ordinul Republicii”. Dar şi mai mult acest ministru şi acest guvern ar merita să se continue ceea la ce au muncit peste un de zile. Pentru că asta e ceea ce merită şi de ce are nevoie Moldova.

Avem nevoie de Europa. Deci, avem nevoie şi de o nouă Alianţă pentru Integrare Europeană. Şi acesta ar fi cel mai bun semn al anului care vine. Alternative nu există.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *