Semnele unei Rusii fără Putin

publicat în Actualitate pe 12 Septembrie 2018, 08:54

În ciuda faptului că e un supravieţuitor, care numai şi cu actualul mandat va ajunge în 2024 cel mai longeviv lider rus după Stalin, Vladimir Putin a început să nu mai livreze, în primul rând anturajului său, iar susţinerea sa publică să intre în declin concomitent cu economia Rusiei.

Un motiv în plus pentru o analiză aprofundată a Rusiei după Putin. Iar sondajele de opinie şi cercetările sociologice ne dau deja semnele unei Rusii fără Putin în care, pentru cei ce şi-au dorit ca acesta să dispară (o majoritate consistentă în lumea liberă), în speranţa unei relansări a relaţiilor cu Occidentul, revenirea în reguli şi evitarea oricărei forme de conflict, ca să nu mai vorbim despre eradicarea militarismului unilateral proiectat pe terţe meridiane, ei bine s-ar putea aplica dictonul Ai grijă ce-ţi doreşti, că poate ţi se împlineşte!

Mai întâi, trebuie remarcată postura ingrată a lui Vladimir Putin azi. Reforma pensiilor, lansată chiar în timpul euforiei Cupei Mondiale, pe principiul că nu se prea vede, a dat naştere unor proteste masive şi a creat un spaţiu de manevră opoziţiei informale conduse de etern-arestatul Navalnâi. Atât de puternică a fost contestarea că Putin însuşi a revenit şi a dat înapoi, mergând pe o variantă mai moderată şi permisivă. E şi foarte dificil să joci în termenii pensionării la 63 de ani la femei şi 65 la bărbaţi (de la 55 şi 60 de ani) când speranţa de viaţă la bărbaţi în Rusia este de 66 de ani la bărbaţi şi 77 la femei, în plus, din corpusul electoral al lui Putin, 61% sunt pensionari şi aceeaşi proporţie femei.

Varianta ce ar fi echilibrat finanţele ruse a fost revizuită de Putin, astfel că femeile pot ieşi la 60 (nu 63 de ani) şi mai câştigă 3-4 ani dacă au 3-4 copii. Chiar şi aşa, nivelul de sprijin pentru Putin a căzut dramatic şi abrupt. Asta în condiţiile absenţei unei opoziţii sau guvern din umbră şi a continuităţii pretinsei democraţii, controlate de către Kremlin. (Mai multe detalii AICI)