Senatorii americani intenționează să împiedice vizita lui Dmitri Rogozin în SUA

publicat în Actualitate pe 4 Ianuarie 2019, 12:11

  Parlamentarii americani intenționează să împiedice sosirea în SUA a șefului Agenției spațiale ruse Roskosmos, Dmitri Rogozin, care se află pe lista cetățenilor ruși supuși sancțiunilor SUA, după anexarea Crimeei de către Rusia. Invitația lui Rogozin a fost făcută încă din toamnă de către omologul său american Jim Bridenstine, anunță paginaderusia.ro.

Senatorul democrat Jeanne Shaheen amenință să blocheze această invitație.

Dmitri Rogozin a devenit obiectul sancțiunilor anunțate de administrația Barack Obama pe vremea când era vicepremier al guvernului rus. Potrivit Politico, Bridenstein la invitat pe Rogozin să vină la Houston, sediul NASA, la începutul acestui an și să vorbească la Universitatea Rice.

„Bridenstein ar trebui să retragă imediat invitația înainte ca Congresul să fie nevoit să intervină”, ​​a spus Shaheen. „Rogozin este cunoscut pentru declarațiile sale rasiste, homofobe și anti-americane, iar vizita sa în Statele Unite ar fi marcat erodarea valorilor fundamentale pe care se construiește politica noastră externă”.

Shahin se referă la legea din 2017, care conferă Congresului puteri extinse de a bloca încercările șefilor puterii executive sa ridice sau sa atenueze în mod unilateral sancțiunile anti-ruse. Legea a declanșat o anchetă efectuată de procurorul special asupra presupuselor legături ale sediului electoral al candidatului la președinție, Donald Trump, cu Kremlinul în 2015-2016.

Shaheen este susținută de președintele Comitetului de Informații al Senatului, Mark Warner, și de republicanul Ted Cruz, președintele Subcomisiei pentru Spațiu, care a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea că dependența NASA de Rusia în spațiu îi conferă lui Putin atuuri în confruntarea cu Statele Unite.